Győzött az orvosi kannabisz használat Dél-Afrikában

Novemberben egy óriási előrelépés történt a szabályozott orvosi kannabisz használatért folytatott harcban Dél-Afrikában.

A két évig tartó folyamatos tárgyalásokat, vizsgálatokat és kutatásokat követően, az Orvosi Innovációs Törvényjavaslat nyomán, a Parlament Portfólió Egészségügyi Bizottsága ma bejelentést tett arról, hogy az Egészségügyi Minisztérium hamarosan szabályozni fogja gyógyászati kannabiszhoz való hozzáférést meghatározott egészségügyi állapotokra.

Ez győzelem minden dél-afrikainak, akik szükségtelenül szenvednek HIV/AIDS, súlyos krónikus fájdalom, súlyos izomgörcsök, hányás vagy rákkal összefüggő sorvadásos szindróma, illetve súlyos epilepsziás rohamok következtében, amikor más kezelési lehetőségek kudarcot vallottak, vagy elviselhetetlen mellékhatásaik vannak.

Mr. Narend Singh országgyűlési képviselő dicsérettel üdvözölte a bejelentést a Palamentban, amit néhai kollégája, Dr. Mario Oriani-Ambrosini képviselő győzelmeként írt le, aki saját rákos megbetegedése ellen folytatott harca közben terjesztette elő az Orvosi Innovációs Törvényjavaslatot. Oriani-Ambrosini 2014-es halála után Mr. Singh újból előterjesztette a törvényjavaslatot, ezzel biztosítva, hogy e létfontosságú kérdés az asztalon marad.

A Gyógyszer Ellenőrző Tanács és az Egészségügyi Minisztérium Bizottságának bejelentése után tartott beszédében Mr. Singh azt mondta: “Ez a határozat egy nagy előrelépés előfutára az orvos kannabisz használathoz való nyilvános hozzáférés és kutatás irányába. Nagy megkönnyebbülést érzek. Köszönetet kell mondanunk a minisztériumnak, hogy az emberek iránti szenvedélyes aggodalommal foglalkozott ezzel a kérdéssel. Ami most számít, hogy a minisztérium biztosítsa, hogy az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés nem korlátozódik a gazdagokra, hanem bárki, akinek szüksége van rá megengedheti magának és megkaphatja.”

A minisztérium jelezte, hogy az új szabályozási keret 2017 január végén rendelkezésre állhat az érdekelt felek számára, és már 2017 áprilisában életbe is léphet.

Singh, akit nyilvánvalóan megihletett a bizottságon belül kialakult egységesség érzése, azt mondta: “Ma láttam, hogy a a politikai paletta képviselői összefognak az összes dél-afrikait érintő közjó érdekében. Ennek a nagyszerű eredménynek a hatására hamarosan egy működő terv és szabályozási keret áll rendelkezésre az orvosi kannabisz használatához Dél-Afrikában. Bízunk benne, hogy ez megtörténik.”

Forrás:
http://www.ifp.org.za/newsroom/victory-medicinal-cannabis-use-south-africa/