Az orvosi kannabisz legalizálása csökkenti az egészségügyi kiadásokat

Az orvosi kannabisz legalizálása után, az amerikai társadalombiztosítás által felírt gyógyszer receptek száma csökken.

A vényköteles gyógyszerek ára tovább emelkedik, ami nehézségek okoz a fogyasztóknak. Úgy tűnik néhány idősebb amerikai más alternatívát keres a hagyományos gyógyszerekre, amit könnyebb lett legálisan beszerezni az ország egyes részein.

Egy július elején közétett kutatás megállapította, hogy azok az államokban ahol legalizálták az orvosi kannabiszt – amit többek között olyan betegségek esetében írnak fel, mint a krónikus fájdalom, a szorongás vagy a depresszió – csökkent a TB által kiadott receptek száma azokra a gyógyszerekre, amiket ilyen betegségekre írnak fel és ezzel csökkentek a TB azon kiadásai, amik a vényköteles gyógyszereket fedezik.

Mivel az olyan gyógyszerek receptjeinek száma, mint az ópioid fájdalomcsillapítók és az antidepresszánsok – és az ezekhez a gyógyszerekhez kapcsolódó TB kiadások – csökkentek azokban az államokban, ahol a kannabisz alternatívaként használható, a kutatók szerint valószínűnek tűnik, hogy a legalizálás a receptek számának csökkenéséhez vezetett. Ezen a ponton azt is megjegyezték, hogy mindezt megerősíti, hogy az olyan gyógyszerek receptjeinek száma nem csökkent, mint a például a vér-hígítók, amelyek esetében a kannabisz nem alternatíva.

A tanulmány, ami az Egészségügyi Bizottságban (Health Affairs) jelent meg, 2010-től 2013-ig vizsgálta az adatokat. Ez az első tanulmány, amely megvizsgálja, hogy a kannabisz legalizálásával változik-e az orvosok klinikai gyakorlata, és hogy képes-e visszafogni az állam egészségügyi kiadásait.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az orvosi kannabisz mintegy 165 millió dollárt spórolt meg a TB-nek 2013-ban. Úgy becsülik, hogy ha az orvosi kannabisz országos szinten elérhető lenne, a TB kiadások 470 millió dollárral csökkennének még abban az évben. Ez körülbelül fél százaléka a program teljes kiadásainak.

Ez egy bevallottan kis része a sok milliárd dolláros programnak. De ezt a számot nem szbad lebecsülni, mondta W. David Bradford a Georgia Egyetem professzora és a tanulmány egyik szerzője.

“Nem azt mondjuk, hogy a pénz megtakarítás miatt kellene bevezetni ezt. De a vita része kell hogy legyen,” tette hozzá. “Úgy gonsoljuk, hogy, ez egy elég jó közvetett bizonyíték arra, hogy az emberek használják ezt a gyógyszert.”

A kutatók azt találták, hogy azokban az államokban ahol van orvosi kannabisz törvény, az olyan betegségek kezelésére felírt gyógyszer receptek száma csökkent, mint a depresszió, a hányinger, a fájdalom, a pszichózis, az epilepszia, az alvási zavarok és a görcsösség. Ezek mind olyan betegségek, amelyekre a kannabisz általában ajánlott.

A kannabisz eltér más gyógyszerektől, mint például az ópioidoktól, amiknek túladagolása halálos lehet, mondta Deepak D’Souza, a pszichiátria professzora a Yale Orvostudományi Egyetemről, aki a kannabiszt kutatta. “Ez nem történik meg a kannabisszal,” tette hozzá. “De vannak egészen más mellékhatások és biztonsági kérdések amikkel tisztában kell lennünk.”

Forrás:
http://news.mpbn.net/post/after-medical-marijuana-legalized-medicare-prescriptions-drop-many-drugs#stream/0