Az argentín törvényhozók jóváhagyták a kannabisz olaj gyógyászati ​​használatát

Argentínában végleges törvényi jóváhagyás született a kannabisz olaj gyógyászati ​​használatáról, a szövetségi kormány számára pedig lehetővé válik a kannabisz termesztése kutatási és terápiás célokra.

Az intézkedésből azonnal törvény lesz, amint Mauricio Macri elnök aláírja, akinek pártja támogatta a törvényjavaslatot. A hírek szerint teljesen biztosra vehető, hogy az elnök aláírja a törvényjavaslatot, ami szokatlan szintű többpárti támogatást eredményezett. Egy csoport beteg gyermek szülei könnyes tapssal ünnepeltek a szenátusban, amikor a törvényhozók 58-0 arányú szavazattal átengedték a javaslatot.

„Egy álom teljesült, mérhetetlenül boldogok vagyunk, mert ez enyhülést hoz a betegeknek”, mondta Maria Laura Alasi, akinek négy éves kislánya Josefina West szindrómában szenved, az epilepszia egy olyan fajtájában, ami naponta több tucat rohamot okoz nála.

„Az epilepsziások harminc százaléka nem reagál a hagyományos kezelésekre” mondja dr. Ana María García Nicora, aki az Argentín Orvosi Kannabisz csoportot vezeti.

„A lányom 24 éve epilepsziás, és ez egy lehetőség neki,” mondta.

Az új törvény feloldja a kannabisz olaj importjára vonatkozó tilalmat, és lehetővé teszi az argentinok számára, hogy receptre megvegyék.

A törvény nem engedélyezi a kannabisz otthoni termesztését, amit a fiatal páciensek hozzátartozói követeltek.

„Én hiszek abban, hogy a szenátorok meg fogják találni a módják, hogy ezt rendbe rakják” mondta Alasi. „Sok anya már most saját maga termeszt.”

Chile és Kolumbia hasonló jogszabályokat fogadott el, míg a szomszédos Uruguay a kannabisz rekreációs használatát is engedélyezte, ezzel igyekeznek kivenni az üzletet a bűnözők kezéből a kis dél-amerikai országban.

A kannabisz olaj használatáról szóló törvényjavaslat jóváhagyásra vár a perui kongresszusban. Januárban az egészségügyi jogalkotól Brazíliában kiadták az ország első engedélyét egy kannabiszt tartalmazó szájspray beszerzésére, amit szklerózis multiplex kezelésére használnak.

Forrás:
http://www.straitstimes.com/world/americas/argentine-congress-votes-to-legalise-medical-marijuana
http://www.reuters.com/article/us-argentina-cannabis-idUSKBN170391