Egy jeruzsálemi egészségügyi ​​központ úttörő kutatásokat kezd kannabisszal autizmus kezelésére

A maga nemében első ilyen tanulmány azt vizsgálja meg, hogy az autizmus egyes tüneteit lehet-e orvosi kannabisz használatával csökkenteni. A Shaare Zedek Medical Center Jeruzsálemben 120 4 és 30 éves emberen próbálja ki a kannabiszt, akik alacsony-közepes érintettséggel rendelkeznek az autizmus spektrumon.

Az autista gyerekek rokonai már régóta azt állítják, hogy a kannabisz segít megnyugtatni a gyermeket, így kevésbé stresszesek és kevésbé valószínű, hogy kárt tesznek magukban. Néhány előzetes kutatás lefolytatása után a Shaare Zedek indítja el az első tanulmányt a világon folyékony cseppek és placebo használatával.

A tanulmányban résztvevők olyan kannabisz olajokat kapnak, amikben nincs pszichoaktív anyag, de kannabidiolt (CBD) nagy mennyiségben tartalmaznak, ami a kannabisz növényben található egyik aktív vegyület.

A klinikai kutatások normáinak megfelelően a résztvevőket két csoportra osztják: a vizsgálati csoport, akik ténylegesen az olajat kapják, és a kontroll alanyok, akik placebót. Egy teszt időszak után, ami alatt a betegekre kifejtett hatást dokumentálják, a kezelést egy hónapra leállítják, majd a csoportok felcserélődnek – a vizsgálati csoport lesz a kontrollcsoport, és fordítva. Szintén az ilyen kutatásokra jellemzően, az alanyok vagy a családjuk nem fogja tudni, hogy a beteg CBD-t vagy placebót kap.

A tanulmány kifejezetten a viselkedési tünetek egy bizonyos szegmensére fókuszál, amik bizonyos autista személyekre jellemzők, beleértve a fizikai agressziót saját maguk és mások felé, amit akut szorongás kísérhet.

A kannabisz az elmúlt években betört a pszichiátriai intézetekbe, többek között a poszt-traumás stressz rendellenesség kezelésében, annak ellenére, hogy nem könnyű beszerezni. 2014 márciusában a kannabiszt jóváhagyták epilepszia kezelésére, beleértve a súlyosan érintett gyermekeket, akiknek az életét súlyosan megnehezíti a betegség, és akinél más gyógyszer nem működik. Az epilepszia rendkívül gyakori az autista embereknél – több mint 30 százalékuk szenved tőle. A viselkedésre kifejtett pozitív hatásokat autista epilepsziások kezelése közben figyelték meg.

A kannabisz kezelési lehetőséget nyújt autizmusra?

Az ilyen esetekből származó anekdotikus bizonyítékok egy része az izraeli gyógyászati ​​kannabiszt termesztő cégtől, a Tikun Olam-tól származik, amely régóta biztosít olajat mintegy 10 8-22 éves korú autistának (a közelgő tanulmánytól függetlenül). Naama Saban gyermekápoló azt mondja, hogy a naponta háromszori CBD olaj kezelés a betegeket lényegesen nyugodtabbá és kevésbé erőszakossá tette.

“Nem arról van szó, hogy elkábulnak, mert az olajban nincs pszichoaktív komponens” – mondja Saban. “A szülők azt mondják, hogy az életminőségük teljesen megváltozott. Ez az első alkalom, hogy a kisebb gyermekük áthívhatják a barátaikat, és a nagyobb testvér nem vadul meg.”

“A várólisták tele vannak” – mondta Dr. Adi Eran, aki a vizsgálatot vezeti, és engedélyt kért az egészségügyi minisztériumtól. “Nagyon sok család szeretne részt venni, és Izrael minden pontjáról jönnek. Azt remélik és úgy hallották barátoktól és más családoktól, hogy segíthet.”

Vannak olyan esetek más országokban, ahol az autista gyerekek állapotában javulást tapasztaltak kannabisz használata után. Azonban az orvosok Izraelben hangsúlyozzák, hogy a növény nem a “gyógyír” és csak enyhíteni képes a betegséget.

„Elmagyaráztuk minden szülőnek, hogy ez nem varázsszer, és a gyerekek autisták maradnak” mondta Aran. „Ez nem gyógyítja az autizmust.”

A klinikán dolgozó szakembereket segítette az a tény, hogy Izrael viszonylag toleráns a kannabisszal. Izraelben az Egészségügyi Minisztériumnak saját gyógyászati kannabisz egysége van, és klinikai vizsgálatokat indítanak orvosi kannabisz használatával betegségek széles skáláját tekintve. Az autizmus kísérlet mellett az orvosi kannabiszt tesztelik és jóvá hagyták álmatlanság, Tourette-szindróma, Parkinson-kór és egyéb betegségek kezelésére. Ma már 27.000 orvosi kannabisz beteg van Izraelben, és az ország az export jóváhagyása előtt áll. A virágzó iparág hamarosan nagyon jövedelmezővé válik: A szakértők becslése szerint Izrael 1 milliárd dollárt kaszálhat be az exportokból az elkövetkező két évben.

Aran autizmus kutatása saját megfigyeléses vizsgálatán, valamint anekdotikus bizonyítékokon alapszik szerte a világból és az internetről. Az autizmusról úgy tartják, hogy egy genetikai agyi rendellenesség, nincs rá gyógymód, és a kezelések betegenként különböznek. A Google tele van olyan frusztrált szülők beszámolójával, akik a kannabiszhoz fordultak, miután kimerítettek több hagyományos kezelési lehetőséget, és használatával gyakran javulást láttak gyermekeiknél. A The Washington Postban idén Marie Myung-Ok Lee leírta, hogy autistát fiát hogyan „őrölték fel az erőszakos tombolások”, miután a gyógyszer nem működött. Amikor megtalálta a tökéletes kannabiszos süti receptet, fia annyira lenyugodott, hogy képes volt biciklizni, amiről az orvosok korábban azt gondolták, nem lehetséges.

Tavaly az Atlantic Monthly számolt be egy nőről Washington államban, aki kannabiszt termeszt a kertjében 13 éves autista fia számára. A kannabisz segített neki, hogy abbahagyja az „agresszív dührohamokat”, és végül azzal sokkolta szüleit, hogy megkérte őket, vegyenek részt a középiskolás rendezvényen, ahol életében először táncolt egy lánnyal.

Forrás:
http://www.ibtimes.co.uk/jerusalem-medical-centre-begins-pioneering-research-into-treating-autism-marijuana-1613382
http://www.haaretz.com/israel-news/science/1.739199
http://forward.com/news/israel/366247/israeli-leading-research-into-pot-as-palliative-for-autism/