A Fülöp-szigetek jóváhagyja az orvosi kannabisz legalizálását

Annak ellenére, hogy az országban dúl az erőszakos drogháború, a filippínó törvényhozók úgy döntöttek, hogy az orvosi kannabisz betegeket megóvják a folyamatban lévő mészárlásról. A Fülöp-szigeteki képviselőház bizottsága március elején jóváhagyta a kannabisz gyógyászati ​​célú felhasználását.

A Rodito Albano képviselő által jegyzett 180-as törvényjavaslat a megfelelő orvosi kannabisz szabályozás kereteit írja le, amibe beletartozik azoknak a jogosult betegeknek a meghatározása, akik a kormány által kiadott azonosító kártyát kaphatnak. A törvényjavaslat a képesített kannabisz orvosokat, ápolókat és a gyógyszertárakat is kijelöli.

“Nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy ez az intézkedés még a Duterte adminisztráció alatt törvénybe lép. Végre reményt adhatunk az embereknek, különösen az olyan gyerekeknek, akik epilepsziában, rákban és szklerózis multiplexben szenvednek,” mondta Albano.

Az orvosi kannabisz legalizálására irányuló törekvések némileg meglepőek, hiszen az elnök Rodrigo Duterte továbbra is filippínók ezreit gyilkoltatja meg egy dicsőített drog-háború nevében. A döntés csak egy nappal az után született, hogy a törvényhozók jóváhagyták a halálbüntetés újbóli bevezetését a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében.

Bár logikusnak nem nevezhető az orvosi kannabisz legalizálása egy kábítószer-ellenes hadjárat közepedte, Duterte már elnökké választása előtt ezt az irányvonalat képviselte.

“A kannabisz gyógyszer, igen, mert valóban a modern orvostudomány része. Vannak most fejlesztés alatt álló vagy már a piacon lévő gyógyszerek, amiknek a kannabisz az összetevője,” nyilatkozta korábbi pozíciójában Davao City polgármestereként.

“Azt, hogy valaki cigarettaként elszívja, nem fogom hagyni, soha. Továbbra is tiltott szer, és mindig meglesz a veszélye, hogy letartóztatás jár érte, “tette hozzá Duterte. “Aki úgy dönt, hogy harcol a bűnüldöző szervekkel, az meghal.”

Forrás:
http://blog.sfgate.com/smellthetruth/2017/03/09/philippines-approves-medical-marijuana-legalization/