Új-zéland széles körben elérhetővé teszi az orvosi kannabiszt

Új-Zéland kormánya kedden elfogadott egy törvényt, amely széles körben, több ezer beteg számára teszi hozzáférhetővé az orvosi kannabiszt.

A jogszabályok azt is lehetővé teszik, hogy a haláois betegek azonnal elkedhessenek kannabiszt szívni, anélkül, hogy a büntetőeljárás lehetőségével szembesülnének.

Az intézkedés a rekreációs kannabisz használatára tervezett országos népszavazást vezetik fel. A kormány ígéretet tett arra, hogy valamikor a következő két évben népszavazást ír ki, de még nem határozott meg egy konkrét időpontot és nem véglegesítette a megfogalmazást.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy a betegek sokkal szélesebb férjenek orvosi kannabiszhoz, ami korábban nagyon korlátozott volt. De a legtöbb betegnek egy évet kell majd várnia, amíg az új szabályok, engedélyek és minőségi előírások bevezetésre kerülnek.

A törvény az orvosi kannabisz termékek gyártását is lehetővé teszi Új-Zélandon, a belföldi és a tengerentúli piacokon egyaránt.

Dr. David Clark egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az új törvény könnyebbséget hoz a szenvedőknek.

“Ez különösen üdvözlendő, mint egy másik lehetőség azok számára, akik krónikus fájdalommal élnek” – mondta.

Elmondta, hogy a palliatív ellátás alatt álló 25 000 embernek, akik terminális betegségben szenvednek, nem kell megvárni az új rendszert, így a törvény jogi védelmet biztosít számukra az illegális kannabisz használatához.

“Az életük végéhez közeledő embereknek nem kell aggódniuk, hogy letartóztatják vagy börtönözik őket, mert megpróbálják kezelni a fájdalmukat” – mondta Clark.

De az ellenzéki egészségügyi szóvivő, Dr. Shane Reti elmondta, hogy az új törvény “laza és veszélyes”, mivel nem tartalmaz részleteket a tervezett kannabisz rendszerről, és lehetővé tenné néhány ember számára, hogy nyilvánosan kannabisz szívjon.

“Támogatjuk az orvosi kannabiszt, de határozottan ellenezzük a kannabisz nyilvánosan történő szívását” – mondta Reti. “Az elszívott kannabisz növény nem gyógyszer.”

Reti elmondta, hogy az új törvény titokban a kannabisz dekriminalizálást segíti elő.

Forrás:
https://www.cbc.ca/news/world/new-zealand-law-to-make-medical-marijuana-widely-available-1.4940623