Az Európai Parlament szavazni fog az orvosi kannabiszról

Pénteken az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) bejelentette, hogy elhalasztja a kannabisz felülvizsgálatáról szóló döntést. A bécsi nyilatkozat ellenére az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága úgy határozott, hogy ma szavazni fog az orvosi kannabisz szabályozásáról szóló állásfoglalásról.

Frissítés: Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága elhalasztotta a december 11-ére tervezett szavazást a sűrű napirendre hivatkozva. További részletek később.

Több évig tartó érdekképviseleti erőfeszítés után az EP-képviselők szavazni fognak a kannabisz jelenlegi jogi állapotának felülvizsgálatáról és a tudományos kutatáshoz kapcsolódó finanszírozás növeléséről. A javaslat az orvosi kannabisz szabályozására vonatkozó európai szabályozás tervezetét is megfogalmazza.

“Ez az állásfoglalás megváltoztatja a veszélyesség narratíváját olyasvalamiről, ami hasznos a betegek számára” – mondta az európai ügyek egyik szakértője. “Ez egy ajánlás vagy indikatív törvény a tagállamok számára “, ami azt jelenti, hogy nem kötelezi szigorúan a tagországot annak végrehajtására.

Az állásfoglalás azonban egy átfogó rendszert javasol az orvosi kannabisz szabályozására, ami további forrásokat eredményezhet a közegészségügyi tisztviselők számára, és növeli a betegek hozzáférhetőségét, miközben csökkenti a feketepiac befolyását.

Az állásfoglalás azonban egy teljes rendszert javasol az orvosi kannabisz szabályozására, ami további forrásokat biztosít az egészségügyi szakemberek számára és növeli a betegek hozzáférését, miközben korlátozza a fekete piac hatását.

“Meglepődtünk az európai parlamenti képviselők többségének politikai hozzáállásán, hogy ennyire gyorsan lépjenek az orvosi kannabisz legalizálásának kérdésében” – mondta Guillaume Balas, az Európai Parlament tagja és az állásfoglalás egyik aláírója.

Bár a kannabiszra vonatkozóan nincs harmonizált európai jogszabály, az EU-szintű gyógyszerjóváhagyást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) végzi. De az EMA létezése ellenére a legtöbb tagállam továbbra is saját ügynökségeikre (Magyarországon például az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – OGYÉI) támaszkodik a gyógyszerjóváhagyás területén országos szinten.

Az európai kutatás finanszírozása

Az állásfoglalás kiemeli az orvosi kannabisz kutatására elkülönített pénzeszközök hiányát, és további finanszírozást javasol a Horizon Europe program keretében, amely a kutatási menetrendet határozza meg 2021 és 2027 között.

“A megbízható, nagyfokú klinikai vizsgálatok hiánya az egyik legfontosabb tényező, amely hátráltatja a betegek hozzáférését” – mondja Dr. Henry Fisher, a Hanway Associates tudományos igazgatója. A kutatások közvetlenül befolyásolják az egészségügyi szakemberek és szabályozói szervezetek bizalmát a kannabisz-alapú gyógyszerek területén.

Franciaország a két szék között

Franciaországban a Nemzeti Egészségügyi és Biztonsági Ügynökség (ANSM) szeptemberben egy bizottságot hozott létre, amely felmérte az orvosi kannabisz iránti igényt az országban. A bizottságnak 2018 végén kell bemutatnia a kutatás első eredményeit.

Néhány nappal ezelőtt, november 26-án az Etikai és Rákellenes Bizottság úgy ítélte meg, hogy “etikátlan az, hogy egy rákos nő ne használhasson kannabiszt, amely enyhíti a fájdalmát.”

Jelenleg Franciaországban csak két termék engedélyezett: a Marinol, aminek használatát egy a komplex hozzáférési program korlátozza, és a 2014-ben jóváhagyott Sativex, amely az árazási viták miatt szintén korlátozva van.

Az orvosi kannabiszra jogosult betegek száma meghaladja az egymilliót, így a jelenlegi helyzet egyértelműen nem felel meg a francia betegek igényeinek. Az EU állásfoglalása lehetőséget nyújt a francia politikai döntéshozók számára, hogy szélesítsék az orvosi kannabiszt tartalmazó gyógyszerek számát mind Franciaországban, mind Európában.

December 5-én a nemzetgyűlésben kerekasztal beszélgetés zajlott az orvosi kannabisz legalizálásáról. A francia politikusok, Eric Correia, Olivier Veran, Jean-Baptiste Moreau és Guillaume Balas szót emeltek a betegek azon jogainak védelmében, hogy hozzáférjenek a kannabisz-alapú gyógyszerekhez Franciaországban.

A vitában Guillaume Balas európai parlamenti képviselő kiemelte: “a betegek fájdalma nem lehet tabu”.

Felvilágosodott diskurzus

Az európai és a francia döntéshozók, valamint a kannabiszpiac tudományos és gazdasági partnerei felkérést kapnak arra, hogy 2019. február 8-án Párizsban, megfelelő körülmények között vitassák meg a felmerült kérdéseket. Az iparág legjelesebb képviselői a Maison de la Chimie-nél, a nemzetgyűlés szomszédságában fognak összegyűlni, hogy átformálják az orvosi kannabisz jövőjét a politika, a társadalom és gazdaság területén.

Forrás:
https://www.cannabis-europa.com/en/news/2018/12/10/european-parliament-medical-cannabis