Az Európai Parlament elfogadja a kannabisz határozatot és csatlakozik a WHO-hoz a kannabisz orvosi felhasználásának támogatásában

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) a kannabisz és a legfontosabb hatóanyagainak besorolásának megváltoztatására vonatkozó jelentését követően, az Európai Parlament szerdán szavazott egy olyan állásfoglalásról, amely elősegítené az orvosi kannabisz használatát az Európai Unió országaiban.

Bár nem kötelező érvényű, az állásfoglalás arra törekszik, hogy ösztönözze az európai nemzeteket az orvosi kannabisz elérhetőségének fokozására, kiemelve a tudományos kutatást és a klinikai tanulmányokat. A WHO ajánlásához hasonlóan, az Európai Parlament állásfoglalása is azt mutatja, hogy a kannabisz legalizálásának széleskörű a támogatottsága, ez azonban nem hozott változást semmilyen nemzetközi vagy helyi szintű jogszabályban.

„Az Európai Parlament a legfrissebb hangja azoknak a törekvésnek, amik elismerik a kannabisz orvosi értékét, valamint, hogy a szabályozás előnyösebb, mint tilaltás” – mondta Tom Angell, a Forbes közreműködője és a Marijuana Moment kiadója. „Remélem, hogy a reformot támogatók egyre növekvő tábora, arra ösztönzi a nemzeteket, hogy megváltoztassák politikájukat és segítsék a hozzáférést azoknak a betegeknek, akiknek ilyen gyógyszerekre van szükségük.”

Bréking: A WHO 60 év után megváltoztatná az orvosi kannabisz besorolását!

A részletek

Miután kiértékelték, hogy az Európai Unió miként támogathatná a kannabisz alapú gyógyszerekre vonatkozó minőségi kutatást, megalkotásra kerültek a „fogyasztók biztonságát szem előtt tartó, a nem gyógyszerészeti orvosi kannabiszra vonatkozó szabványok”. Az Európai Parlament tagjai egy olyan állásfoglalásról szavaztak, amely felszólítja a bizottságot és az Európai Unió tagállamait, hogy hárítsák el a kannabisz és annak orvosi felhasználását hátráltató szabályozási, pénzügyi és kulturális akadályokat.

Ezen túlmenően a Bizottság és az európai parlamenti képviselők úgy nyilatkoztak, hogy fontos „meghatározni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a kannabisz gyógyászati célú felhasználásához szükséges anyagok széles skáláján alapuló, hiteles, független tudományos kutatásokat”.

Végül rámutattak arra is, hogy javítani kell a kannabisz alapú gyógyszerekhez és a megfelelő eset-specifikus terápiákhoz való egyenlő hozzáférést. „Alapvető fontosságú, hogy átfogó tájékoztatást adjunk a rendelkezésre álló gyógyszerekben használt növényi fajták teljes spektrum-profiljáról” –olvasható az állásfoglalásban, amely a WHO-val való szoros együttműködésre szólít fel minden érintettet.

Forrás: https://www.forbes.com/sites/javierhasse/2019/02/13/european-parliament-passes-cannabis-resolution-joins-who-in-supporting-medical-marijuana/