Kannabisz használat depresszió és szorongás esetén – kanadai betegek tapasztalata

Journal of Psychiatric Research

Annak ellenére, hogy a szorongás és a depressziós tünetek kezelésében az orvosi kannabisz klinikai bizonyítékai hiányosak, sok beteg használja és nagyon pozitív hatásokat jelentenek.

Ezt egy új vizsgálat is megerősíti, ahol elemezték az orvosi kannabisz kezelés prevalenciáját a szorongásos tünetek esetében, Kanadában. Egy online felmérést alkalmaztak 888 beteg adatainak összegyűjtésére, akik orvosi kannabisz engedéllyel rendelkeznek szorongásos tünetek kezelésére:

• 92% arról számolt be, hogy a kannabisz javította a tüneteket, annak ellenére, hogy továbbra is a mérsékelt szintet jelentik,
• 53,7% arról számolt be, hogy az orvosuk által előírt, nem pszichiátriai kezelést az orvosi kannabisz helyettesíti,
• 46,3% arról számolt be, hogy az orvosuk által felírt pszichiátriai gyógyszert helyettesítik orvosi kannabisszal,
• az orvosi kannabisz napi használata  és a szorongásos, valamint a depressziós tünetek pozitívan kapcsolódtak a használt kannabisz mennyiségéhez/nap.

Ezek az eredmények hasonlóak ahhoz, amit látunk, amikor beszélgetünk olyan betegekkel, akiknek hihetetlen eredményeik vannak orvosi kannabisszal szorongás és a depresszió esetén. Úgy tűnik, hogy a CBD-dús egész növényi termékek rendelkeznek a legjobb hatékonysággal, ami tovább fokozható CBG, CBDA és más orvosi kannabisz komponensek használatával. A betegek arról is beszámolnak, hogy a hatékonyság hiánya és a nemkívánatos mellékhatások súlyosbodása miatt a hagyományos gyógyszereket orvosi kannabisz termékekkel helyettesítik.

Forráshttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022395618304783