Az orvosi kannabisz csökkenti a súlyos depresszió és szorongás tüneteit

Pharmacopsychiatry, Neuropsychopharmacology Reports

A Pharmacopsychiatry folyóiratban megjelent adatok szerint az orvosi kannabisztermékek használata a depresszió csökkenésével jár.

Német kutatók felmérték az orvosi kannabisz használatát egy 59 fős, a major depressziós zavarban szenvedő betegcsoportban. Németországban 2017-ben legalizálták a növényi kannabisz és kannabinoid alapú gyógyszerek vényköteles használatát; az ilyen termékeket azonban jellemzően csak akkor engedélyezik, ha a betegek nem reagálnak a hagyományos terápiákra. A vizsgálat résztvevői 18 hétig használtak kannabisz termékeket.

„A depresszió átlagos súlyossága a kezdeti 6,9 pontról a 18. hétre 3,8 pontra csökkent” – számoltak be a kutatók. „A kezelési választ (a kezdeti pontszám >50 százalékos csökkenése) a vizsgálati alanyok 50,8 százalékánál észlelték a 18. héten.”

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „Az orvosi kannabiszt jól tolerálták, és a lemorzsolódási arány hasonló volt az antidepresszáns gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatok eredményeihez. A betegek a depresszió súlyosságának klinikailag jelentős csökkenéséről számoltak be. Indokoltnak tűnik az orvosi kannabisz a major depressziós zavar elleni hatékonyságának további kutatása.”

A tanulmány eredményei összhangban vannak az Egyesült Királyságból nemrég közzétett adatokkal, amelyek megállapították: „Az orvosi kannabisz a depresszió és a szorongásos tünetek, valamint az egészséggel összefüggő életminőség és az alvásminőség javulásával járt 1, 3 és 6 hónapos kezelés után.”

Az orvosi kannabisz használata összefügg a szorongás és a depresszió tartós javulásával

A kannabisz termékek tartós javulást biztosítanak a generalizált szorongásos zavarban szenvedő betegeknél

A Neuropsychopharmacology Reports folyóiratban megjelent adatok szerint a generalizált szorongásos zavarban szenvedő betegek tünetei tartós javulást mutatnak a kannabisz termékek használatát követően.

Brit kutatók a növényi eredetű kannabisz termékek (olajok, virágok vagy a kettő kombinációja) biztonságosságát és hatékonyságát értékelték több mint 300, az Egyesült Királyság orvosi kannabisz-nyilvántartásába bejegyzett beteg esetén.

A résztvevők rendelkeztek orvosi engedéllyel, hogy hozzáférjenek a kannabisz termékekhez. 2018 óta a szakemberek kannabisz alapú gyógyszereket írhatnak fel olyan betegeknek, akik nem reagálnak a hagyományos gyógyszerekre. A szerzők a kannabisz hatékonyságát egy, három, hat és 12 hónap elteltével értékelték.

A korábbi tanulmányokkal összhangban a kannabisz használata a betegek szorongásának, alvásának és egészséggel összefüggő életminőségének tartós javulásával járt. Azok a betegek tapasztaltak a legnagyobb valószínűséggel klinikailag jelentős javulást a szorongás tüneteiben 12 hónap útán, akiknél a szorongás súlyos volt kiinduláskor.

A kutatók arra a következtetésre jutottak: „A kohorsz-tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kannabisz-alapú gyógyszerkészítményekkel végzett kezelés statisztikailag szignifikáns javulással jár a betegel által jelentett szorongással, alvással és egészséggel kapcsolatos, életminőség-specifikus kimeneti mérőszámokban 12 hónap után a generalizált szorongásos zavaros betegeknél. … Az eredmények azt is mutatták, hogy a kannabisz alapú gyógyszereket jól tolerálták a vizsgálat során. A betegeknek olajat, szárított virágot vagy a kettő kombinációját írtak fel, és ez a tanulmány nem mutatott ki különbséget a 12 hónapos kimenetelben a kezelési csoportok között.”

Más, az Egyesült Királyság kannabisz-nyilvántartásának betegeivel végzett tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz termékek hatékony azok számára, akik krónikus fájdalomban, poszttraumás stresszben, depresszióban, migrénben, gyulladásos bélbetegségben és egyéb bántalmakban szenvednek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz biztonságos és hatásos a szorongásos zavarok kezelésében

Kutatások:
https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/a-2215-6114
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38155535/