A PTSD betegek csökkentik a szorongásoldó gyógyszereket orvosi kannabisz használata után

Journal of Affective Disorders Reports

A Journal of Affective Disorders Reportsban közzétett megfigyelési adatok szerint a szorongásos zavarban szenvedő betegek tünetei javulnak, és sokan közülük csökkentik a vényköteles szorongásoldó gyógyszerek bevitelét az orvosi kannabisz használata után.

A Philadelphia College of Osteopathic Medicine munkatársai közel 100, szorongásos betegségekben vagy poszttraumás stresszben (PTSD*) szenvedő betegből álló csoportban értékelték az eredményeket.

A vizsgálatban résztvevő valamennyi beteg orvosi ajánlást kapott, hogy vegyen részt az állami kannabisz-hozzáférési programban. A kutatók felmérték a résztvevők tüneteit a kiinduláskor, majd három hónap elteltével.

Más vizsgálatokkal összhangban a betegek általános szorongása jelentősen csökkent a vizsgálat során.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 59%-a számolt be vényköteles gyógyszerek használatáról a szorongás kezelésére, 70%-uk pedig legalább mérsékelten vágyik a gyógyszerhasználat csökkentésére.

A résztvevők szignifikáns csökkenést mutattak a szorongás súlyosságában a kiindulási állapothoz képest a 3. hónapig. Ezen túlmenően 32%-uk számolt be a gyógyszerhasználat tényleges csökkenéséről a 3. hónapban, és a csökkenés valószínűbb volt azoknál, akiknek benzodiazepineket írtak fel, mint a többi gyógyszercsoport esetében.

Az orvosi kannabisz javítja a veteránok életminőségét és csökkenti a szerhasználatot

A tanulmány eredményei hasonlóak számos más vizsgálat eredményeihez, amelyek arról számoltak be, hogy a betegek csökkent mértékben használják a vényköteles gyógyszereket, beleértve az opioidokat, a szorongásoldókat és az altatókat, miután orvosi kannabisztermékeket használtak.

„Összességében ennek a megfigyeléses vizsgálatnak az eredményei összhangban vannak az irodalomban megfigyeltekkel, és további előzetes bizonyítékokat szolgáltatnak az orvosi kannabisz szorongás és a poszttraumás stressz-zavar kezelésére történő alkalmazásának alátámasztására” – összegezték a szerzők.

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A növényi eredetű kannabisz termékek hatékonyak a szorongás és a poszttraumás stressz kezelésében

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666915323002093