Az angliából származó új kutatások reménykeltők a PTSD kannabisszal való kezelésében

Expert Review of Neurotherapeutics

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2022/12/14/new-uk-data-holds-hope-for-cannabis-and-ptsd/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A betegek a tünetek és az életminőség javulását tapasztalták, amikor kannabiszt írtak fel nekik.

Az Egyesült Királyságból származó valós betegekkel végzett adatok azt mutatják, hogy a poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedő betegek tünetei és életminősége javult, ha kannabiszt írtak fel nekik.

Az Expert Review of Neurotherapeutics című folyóiratban közzétett új tanulmány megállapította, hogy a brit Medical Cannabis Registry-be felvett betegek hat hónapos követés után javulást tapasztaltak a PTSD-specifikus tünetekben, az általános egészséggel összefüggő életminőségben, az alvásban és a szorongásban.

A PTSD vagy poszttraumatikus stressz szindróma egyfajta védekezési mechanizmus, amely traumatikus események után lép fel. Korábbi kriminális, borzalmas, vagy egyéb okból traumatikus hatású eseményekhez kapcsolódó emlékképek nem kívánt, tudatban való ismételt megjelenése.

Jelenleg hiányoznak a betegek számára elérhető kezelési lehetőségek, mivel a traumára összpontosító beszédterápiák nehezen hozzáférhetők, míg a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek, például az antidepresszánsok nem megfelelőek azok számára, akik hosszú távú tünetjavulást keresnek.

Ez egyre fontosabb a PTSD-nek a Covid-19 világjárványt követő magasabb előfordulása miatt, különösen az egészségügyi szakemberek körében.

A Sapphire Medical Clinics által működtetett brit Medical Cannabis Registry kutatása 162 PTSD-ben szenvedő beteget vizsgált meg, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány az Egyesült Királyságban.

A betegek átlagéletkora 37 év, 40%-a nő volt.

A résztvevők változást tapasztaltak a PTSD-specifikus tünetekben már egy hónappal a nyilvántartásba való felvételük után.

A vizsgálat a betegek egészségével összefüggő életminőségben bekövetkező pozitív változások megfigyelése mellett a mellékhatásokra vonatkozó adatokat is gyűjtött. Az adatok szerint a résztvevők mindössze 20%-a tapasztalt mellékhatást a vizsgált időszakban. A szerzők szerint azonban azok, akiknél ilyen előfordult több mint egy mellékhatást tapasztaltak, ami azt jelzi, hogy további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy kik a legalkalmasabbak az orvosi kannabisz terápiára.

Két placebo-kontrollált vizsgálat szerint a THC hasznos lehet a poszttraumás stressz-zavar kezelésében

Tájékoztatás a jövőbeni kannabisz kutatásokról

Ez a kutatás a UK Medical Cannabis Registry által 2022 folyamán közzétett átfogó kutatásokra épül, beleértve a krónikus fájdalommal, szorongással és autizmus spektrumzavarral foglalkozó öt korábbi publikációt. Az Egészségügyi Kutatási Hatóság által jóváhagyott kutatási programot a Japán Neuropszichofarmakológiai Társaság éves díjában is elismerték hatásáért.

Remélhetőleg ezek az eredmények hozzájárulhatnak a randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatokhoz azzal a céllal, hogy megerősítsék ezeket az ígéretes hatásokat, miközben tájékoztatják a jelenlegi klinikai gyakorlatot.

„A PTSD-betegek ezen eredményei valóban ígéretesek, de ezek az adatok nem jelentenek arany standard bizonyítékot” – kommentálta Simon Erridge, a Sapphire Clinics kutatási és hozzáférési osztályának vezetője.

„Hiányzik az olyan klinikai vizsgálati bizonyíték, amely mindannyiunkat objektíven tájékoztatna. Ezek az eredmények jelentős előrelépést jelentenek ezen a területen a kutatásban, bár csak az első lépést jelentik egy hosszabb és szigorúbb értékelési folyamatban. Bízunk benne, hogy kutatásunk megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy a vizsgálatok elvégzése felé mozdítson el, és egy lépést tegyen annak felmérése felé, hogy ez megfelelő kezelés-e PTSD-re.”

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

A kannabisz hosszú távú használata a tünetek csökkenésével jár PTSD betegeknél

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2022/12/14/new-uk-data-holds-hope-for-cannabis-and-ptsd/