A veteránok orvosi kannabisszal helyettesítik az alkoholt és a vényköteles gyógyszereket

The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, Medical Cannabis and Cannabinoids

A The American Journal of Drug and Alcohol Abuse című folyóiratban megjelent adatok szerint azok a veteránok, akik részt vesznek egy állam orvosi kannabisz programokban, gyakran számolnak be arról, hogy az alkoholt és más tiltott szereket kannabisszal helyettesítik.

A kaliforniai Palo Alto Egyetem, a Harvard Egyetem és a philadelphiai Perelman School of Medicine kutatói 93 amerikai katonai veterán kannabiszhasználati szokásait vizsgálta meg, akik egy orvosi kannabisz kollektívában vesznek részt.

A válaszadók közel 80 százaléka számolt be arról, hogy kannabiszt használ „a testi és lelki egészségi tünetek kezelésére egyaránt”. A válaszadók arról számoltak be, hogy terápiás céllal használták a kannabiszt krónikus fájdalom (69 százalék), a szorongás (66 százalék), a poszttraumás stressz (59 százalék) és a depresszió (56 százalék) tüneteinek enyhítésére.

A válaszadók több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy más tiltott vagy legális szerek, különösen alkohol helyettesítésére fogyaszt kannabiszt. A válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy más vényköteles gyógyszerek helyett orvosi kannabiszt használ.

A szerzők arra a következtetésre jutottak: „A jelenlegi tanulmány megerősíti a korábbi tanulmányok azon megállapításait is, amelyek dokumentáltak egy olyan tendenciát a helyettesítési viselkedésben, ahol a kannabisszal helyettesítik az egyéb kábítószereket, ami, ha csökkentett ártalmakkal jár együtt, jótékony hatással lehet az általános egészségre.”

Más tanulmányok számos előnyős hatást mutattak be a veteránok számára.

A PTSD betegek csökkentik a szorongásoldó gyógyszereket orvosi kannabisz használata után

Az American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 2021:

„Az idősebb veteránok a kannabisz használatának pozitív hatásairól számoltak be fájdalmukra, alvásminőségükre, egészségi állapotukra és életminőségükre. … A vizsgálatunkban résztvevő veteránok nagyobb valószínűséggel használták a kannabiszt [a nem veteránokhoz képest] mentális egészségi állapotok kezelésére. … Az eredmények logikusak, mivel a veteránok nagyobb arányban számolnak be mentális egészségi problémákról, mint például a PTSD*, szorongás, depresszió és álmatlanság, mint az általános népesség. … Vizsgálati eredményeink arra utalnak, hogy az idősebb veteránok a kannabiszhoz fordulnak, hogy megbirkózzanak olyan mentális problémákkal, mint a PTSD, álmatlanság, depresszió és szorongás.”

Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, 2021:

„Az áttekintéshez négy kohorszvizsgálatot, négy randomizált klinikai vizsgálatot, egy esetjelentést és egy esetsorozatot vizsgáltak PubMed-től az elmúlt 10 évben. A vizsgálatok során kannabiszkivonatokat, THC-t és CBD-t, valamint szintetikus kannabinoidokat használtak a CBD1 és CB2 kannabinoid receptorok megcélzására.

A kannabinoidokról kimutatták, hogy javítják a PTSD általános tüneteit, beleértve az alvás minőségét és mennyiségét, a túlzott izgatottságot és a kezelésnek ellenálló rémálmokat. Összefoglalás és kitekintés: A kannabinoidokról kimutatták, hogy hatékony kezelési lehetőséget jelentenek a PTSD-ben szenvedő betegek számára. Amellett, hogy segítenek enyhíteni a tüneteket és fokozzák a rossz élmények törlését, viszonylag jól tolerálhatók.”

Cannabis and Cannabinoid Research, 2020:

„A tanulmány a PTSD tüneteinek egyéves, longitudinális, prospektív értékelése volt a PTSD-s coloradói lakosok körében, amely összehasonlította a PTSD tüneteit és működését a kannabiszt használó résztvevők és a nem használó kontrollok körében. … Azok a résztvevők, akik elsősorban THC-domináns kannabiszt használtak, a PTSD tüneteinek nagyobb fokú csökkenéséről számoltak be a kontrollokhoz képest. A kannabiszhasználók több mint kétszeres remissziót mutattak PTSD-diagnózisukból, összehasonlítva az 1 éves nyomon követés során vizsgált kontrollokkal. … Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a kannabisz boltokban kapható kannabiszfajták ígéretesek lehetnek a PTSD alternatív kezelésében.”

Az angliából származó új kutatások reménykeltők a PTSD kannabisszal való kezelésében

A poszttraumás stressztől szenvedő betegeknél javulnak a tünetek és az alvás orvosi kannabisz használata után

A Medical Cannabis and Cannabinoids című folyóiratban megjelent megfigyelési adatok szerint a poszttraumás stresszes betegek tünetei javulnak az orvosi kannabisz termékek használatát követően.

A Gainesville-i Floridai Egyetem kutatócsoportja 15, poszttraumás stressz zavarban (PTSD)* szenvedő betegből álló csoportban értékelte a kannabisz hatékonyságát. A vizsgálatban résztvevők orvosi engedéllyel rendelkeztek, hogy gyógyszertárakból hozzáférjenek az orvosi kannabisz termékekhez. A vizsgálati alanyokat a kiinduláskor, majd 30 és 70 nap múlva ismét értékelték. A vizsgálatban részt vevő betegek jellemzően THC-domináns kannabiszt használtak.

A kutatók jelentős javulásról számoltak be a betegek tüneteiben a kannabisszal végzett terápia után, beleértve az alvásminőség és az általános mentális egészség javulását, valamint a résztvevők kevesebb rémálmot tapasztaltak.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „Elsődleges megállapításaink az voltak, hogy a PTSD-ben szenvedő egyének az orvosi kannabisz megkezdése után 30 és 70 nappal javulást jelentettek a PTSD tüneteinek általános súlyosságában. Az utólagos elemzések kimutatták, hogy a legtöbb résztvevő jelentős javulást tapasztalt a PTSD súlyosságában a 30 napos időpontban, és ez a javulás a 70. napig fennmaradt. Az általános PTSD-tünetek súlyosságának javulása mellett a résztvevők az alvás minőségének és időtartamának javulásáról számoltak be, valamint a rémálmok gyakoriságának csökkenéséről. Ezenkívül beszámoltak a negatív tünetek csökkenéséről és az általános jóllét javulásáról. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz használata klinikai előnyökkel járhat a PTSD-ben szenvedő betegeknél.”

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz javítja a veteránok életminőségét és csökkenti a szerhasználatot

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31135227/