Az orvosi kannabisz segíthet az orosz háborús traumák által érintett embereknek

Az ukrán elnök az orvosi kannabisz legalizálását szorgalmazza, hogy segítsen az ukránoknak megbirkózni a traumákkal, amiket Oroszország háborús inváziója okoz.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán az ukrán parlamentben tartott beszédében kijelentette, hogy „a világ összes legjobb gyakorlatát, a leghatékonyabb politikát, minden megoldást alkalmazni kell Ukrajnában, bármilyen nehéznek vagy szokatlannak tűnnek is számunkra, hogy az ukrán embereknek ne kelljen elviselniük a háború fájdalmát, stresszét és traumáját” – áll a fordításban.

„Különösen végre igazságosan legalizálnunk kell a kannabisz alapú gyógyszereket mindazok számára, akiknek szükségük van rájuk, megfelelő tudományos kutatással és ellenőrzött ukrán termeléssel” – mondta, az Ukrainska Pravda cikke szerint.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés biztosítása terápiás lehetőséget jelenthet azoknak a polgároknak, akik több mint egy éve intenzív konfliktusban éltek át, miután Oroszország 2022 februárjában először megszállta az országot.

Elnökválasztási kampánya során Zelenszkij az orvosi kannabisz legalizálásának támogatását is hangoztatta, és 2019-ben azt mondta, hogy szerinte „normális” lenne, ha az emberek hozzáférhetnek a kannabisz „cseppekhez”, ami valószínűleg a kannabisz tinktúrákra utal.

Zelenszkij kabinetje lépéseket tett az orvosi kannabisz legalizálása érdekében, tavaly jóváhagyta a reformtörvény tervezetét, amelyet még a parlamentnek kell elfogadnia.

Viktor Liasko egészségügyi miniszter elmondta, hogy a törvényjavaslat lehetővé teszi „a kannabisz növények gyógyászati, ipari és tudományos célú forgalomba hozatalát, hogy megteremtse a feltételeket a betegek hozzáférésének bővítéséhez a rák és a háborúból eredő poszttraumás stressz kezelésére.”

„Megértjük a háború negatív következményeit a mentális egészség állapotára” – mondta. „Látjuk azoknak az embereknek a számát, akiknek orvosi kezelésre lesz szükségük a súlyos események következtében. És megértjük, hogy nincs idő várni.”

A politikaváltás következtében Ukrajna éles ellentétbe kerülne agresszorával, Oroszországgal, amely az ENSZ-en keresztül különösen határozottan lép fel a kannabisz szabályozásának nemzetközi szintű reformja ellen. Az ország elítélte Kanadát a kannabisz országos legalizálása miatt.

Az orosz külügyminisztérium helyettese tavaly azt mondta, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában tett legalizálási erőfeszítések „komoly aggodalomra adnak okot számunkra” – olvasható a hivatal hivatalos fiókjából származó közösségi médiában. „Aggasztó, hogy az [Európai Unió] több tagállama azt fontolgatja, hogy megszegi kábítószer-ellenőrzési kötelezettségeit.”

Zelenszkij megjegyzései az orvosi kannabisz legalizálásáról ugyanazon a napon érkeztek, amikor a luxemburgi parlament megszavazta a kannabisz felnőttek általi birtoklásának és termesztésének legalizálását, így Málta után a második olyan ország az Európai Unióban, amely megszüntette a tilalmat.

Az angliából származó új kutatások reménykeltők a PTSD kannabisszal való kezelésében

Miközben tombol az Oroszország elleni háború, az ukrán orvosi kannabisz szószólói szerint a hozzáférés létfontosságú, mivel az ország mentálhigiénés válsággal néz szembe.

Nazariy Sovsun 2011 óta dolgozik a kábítószer-politikában. Ő és Makszim Kharkavyi tagjai a Freedom March (Szabadság Menet) nevű, régóta fennálló mozgalomnak, amely 2005 óta támogatja a kannabisz legalizálását Ukrajnában.

„Nemzedékek óta küzdünk a drogpolitikai stratégia elfogadásáért és végrehajtásáért Ukrajnában, gyűléseket, kampányokat szervezünk, és a kannabiszt használó betegekért állunk ki a bíróságokon” – magyarázza Nazariy.

Ám amióta Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, és sok aktivistatársuk elment, hogy megvédje országát a fronton, új normával kezdenek megegyezni.

„Az egész életedet a háború határozza meg” – mondja Maksym.

„A biztonságról alkotott felfogásunk most a külföldön élőkhöz képest egészen más. Még mindig vannak rakéták, meg bombázások, de bizonyos értelemben megszoktuk.”

Hozzáteszi: „Megértjük, hogy a háború nem holnap ér véget, és valószínűleg holnapután sem.”

„Sok tagunk harcol, így most nehéz a megszokott kampányainkat biztosítani, de úgy érezzük, hogy felelősséggel tartozunk a betegközösségért, ők is hozzátartoznak a Szabadság Menethez.”

Ehelyett a mozgalom a nem megfelelő orvosi ellátás nélkül maradt betegek millióinak támogatására fordította figyelmét – és még többen, akik várhatóan súlyos mentális egészségügyi problémákat szenvednek el a válság után.

„Óriási humanitárius válság van, és úgy döntöttünk, hogy adománygyűjtést indítunk, hogy felkérjük a kannabisz-ipart, hogy segítsünk Ukrajnának megoldani ezeket a problémákat” – magyarázza Nazariy.

„A problémák óriásiak. Sok egészségügyi intézmény, köztük kórházak és rákkezelő központok tönkrementek, és sokan utaztak Ukrajna nyugati részébe, ami azt jelenti, hogy a kórházak túlzsúfoltak, és nem nagyon jutnak hozzá gyógyszerekhez.”

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

Két placebo-kontrollált vizsgálat szerint a THC hasznos lehet a poszttraumás stressz-zavar kezelésében

Orvosi kannabisz és PTSD

De nem csak fizikai sebekkel küzdenek. Egy másik csata még várat magára; az amit a háború okozta trauma szül, és a háború után kel életre.

A Freedom March úgy véli, hogy az orvosi kannabisz létfontosságú eszköz lesz ebben a közelgő mentális egészségügyi válságban.

„A kampányunkat egy ideje az orvosi kannabisz témájának szenteljük” – folytatja Nazariy.

„A 2014-es háború után megértettük, hogy problémáink lesznek a PTSD-t átélő emberekkel. Arra számítunk, hogy most még nagyobb problémák lesznek.”

„Sok ember számára Ukrajnában még mindig egy nagyon traumatikus helyzet kellős közepén vannak, így a legnagyobb kihívás még várat magára.”

Az egészségügyi minisztérium becslése szerint az ukránok 30 százaléka nem csak PTSD-t, hanem más mentális egészségügyi problémákat is tapasztal, amelyeket a háború okozta trauma okoz.

Azokban az országokban, ahol az orvosi kannabisz legális, beleértve az Egyesült Királyságot is, a PTSD az egyik leggyakoribb betegség, amelyre felírják, és sok szakértő és klinikus úgy gondolja, hogy valódi potenciállal rendelkezik a tünetek kezelésére.

Az év elején közzétett amerikai fókuszcsoportos tanulmány adatai szerint 90 napos kannabisszal történő kezelés után a PTSD tünetei a veteránok körében 47 százalékkal csökkentek, és 71 százalékuk gyógyulófélben volt. Ezeket az eredményeket a kanadai és az Egyesült Királyságból származó adatok is tükrözik.

„Nagyon sok veteránunk lesz szüksége orvosi kezelésre, és az ellátás jelenleg nem áll rendelkezésre” – mondja Maksym.

„A kormány semmiképpen sem lesz képes kezelni ezt a hatalmas járványhelyzetet.”

Az orvosi kannabisz javítja a veteránok életminőségét és csökkenti a szerhasználatot

Út a legalizáláshoz

Az ukrán kormány jóváhagyásra terjesztett elő egy törvényjavaslatot, amely szabályozná a kannabiszt „orvosi, ipari célokra és tudományos tevékenységekre”.

Eddig több ilyen törvényjavaslat nem jutott át az ukrán parlamentbe, a Kyiv Post korábban arról számolt be, hogy az orvosi kannabisz használatáról szóló törvénytervezetet 2021. július 13-án nem hagyták jóvá, és visszaküldték átdolgozásra.

Viktor Liashko egészségügyi miniszter Facebook-bejegyzésében kijelentette, hogy „nincs idő várni” annak a törvényjavaslatnak a jóváhagyására, amely lehetővé tenné, hogy több beteg hozzáférjen a „háborúból eredő rák és poszttraumás stressz-betegség szükséges kezeléséhez. ”

Liashko ezt írta: „Megértjük a háború negatív hatásait a mentális egészségre. Látjuk azoknak az embereknek a számát, akiknek orvosi kezelésre lesz szükségük a súlyos események következtében.”

„És megértjük, hogy nincs idő várni.”

„Ezért már elkészítettük a jogszabályi alapot, amely biztosítja a kannabisz alapú kábítószerek teljes gyártási ciklusát Ukrajnában, a termesztéstől és a feldolgozástól a teljes értékű gyártásig.”

De Nazariy és Maksym szerint még mindig vannak akadályok, amelyeket le kell győzni.

„Jó esély van arra, hogy a törvényjavaslat sikeres lesz, de együtt kell dolgoznunk a médiával is, mert sok politikus számára ez egy trükkös kérdés” – mondja Nazariy.

„A rendőrség is határozottan ellenzi, és olyan változtatásokat javasolt, amelyek ellentétesek a törvény logikájával.”

Maksym hozzáteszi: „Szerintem jó a szándék, de a rendőrség ellenállása miatt még nem tudjuk megmondani, hogy ez jó törvényjavaslat-e.”

Bár nem lehet tudni, hogy jelenleg hány beteg használ orvosi kannabiszt Ukrajnában, a polgárok jelentős támogatást élveznek a legalizálás iránt.

A Zelinsky elnök által a 2020-as választások során végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 65 százaléka támogatta.

Nazariy szerint a fronton sok katona is a kannabiszhoz fordul állásideje alatt, hogy segítsen megszabadulni a borzalmaktól.

„Lehetetlen megszámolni, hány ember használ orvosi kannabiszt jelenleg Ukrajnában” – mondja.

„Sok aktivistánk harcol, és találkozunk is velük, így kapunk információkat. A katonák nem a csatatéren fogyasztják, hanem hazatérés után, például azért, hogy leküzdjék a remegést, el tudjanak aludni vagy csak pihenni.”

„Tudjuk, hogy nem csak a veteránok, hanem a rákos betegek és a sclerosis multiplexben szenvedők is.”

A kannabisz hosszú távú használata a tünetek csökkenésével jár PTSD betegeknél

Hogyan tudja a kannabiszközösség támogatni Ukrajnát?

Az aktivisták a kanadaihoz hasonló jogalkotási modellt szeretnének látni, ahol a betegek hozzáférhetnek a kannabiszhoz, de a program egyben lehetőséget kínál foglalkoztatás és gazdaság növekedésében.

A legális kannabiszipar eszköz lehet az ország háború utáni újjáépítésében.

„Megértjük, hogy most sok pénzre van szükségünk, és a kannabisz fontos befektetések ösztönzője lehet Ukrajnában” – mondja Nazariy.

„Nagy és kisvállalkozásokat hoz majd Ukrajnába, amelyek munkát adnak az embereknek, és pénzt fektetnek az ország gazdaságába.”

Arra is felhívták a globális kannabiszcégeket, hogy tekintsék életképes piacnak Ukrajnát, és vizsgálják meg a mozgalom pénzügyi támogatását.

„Ha ez a törvényjavaslatot elfogadják, az ukrajnai orvosi kannabiszipar számára óriási lehetőség lenne” – teszi hozzá.

„Nincs szükségünk sok pénzre az ambulanciánk megvalósításához, de szükségünk van némi anyagi támogatásra, ez most nagyon hasznos lenne számunkra.”

Makszim hozzáteszi: „Ukrajnában a dolgok nem az állam, hanem a társadalom és az önkéntes szervezetek miatt történnek. Személy szerint nem látunk okot azt hinni, hogy ez a betegeknek nyújtott támogatás esetén másképp lesz.”

„Arra kérem a kannabiszközösséget, hogy ne feledkezzünk meg erről a kérdésről, és ne feledkezzünk meg Ukrajnáról sem.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A PTSD-s veteránok 71%-a gyógyulófélben orvosi kannabisz használata után

Források:
https://www.president.gov.ua/en/news/ukrayina-peremogi-bude-krayinoyu-gidnoyu-svoyih-geroyiv-vist-83869
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/06/28/7408918/
https://www.npr.org/2022/06/09/1103937143/ukraine-medical-cannabis-war
https://cannabishealthnews.co.uk/2022/08/11/ukraines-battle-medical-cannabis-the-campaigners-frontline-story22/