A PTSD-s veteránok 71%-a gyógyulófélben orvosi kannabisz használata után

Egy amerikai fókuszcsoport, amely az orvosi kannabisz hatásait vizsgálja PTSD-vel küzdő veteránoknál, ígéretes eredményeket hozott.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealth.wpengine.com/2022/03/17/71-of-veterans-in-remission-from-ptsd-with-medical-cannabis-study-mentalhealth/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Texas állam vezető kannabisz-szolgáltatója, a Texas Original Compassionate Cultivation (TXOG) nyilvánosságra hozta egy fókuszcsoport eredményeit, amely az orvosi kannabisz hatásait vizsgálta poszttraumás stressz-zavarban (PTSD) szenvedő veteránoknál.

A vizsgálat 90 napon keresztül zajlott 14 veterán részvételével, akiknek klinikai diagnózisa van az állapotról, és a kutatók „drámai” eredményekről számoltak be.

A fókuszcsoport résztvevői a TXOG gumicukor, pasztilla és tinktúra termékeiből használtak különböző dózisokban, az orvosok egyéni receptjei alapján.

A betegek arról számoltak be, hogy a termékek gyógyhatása gyorsan jelentkezik, és egyöntetűen enyhültek PTSD tüneteik.

A felmérésen kívül Dr. Matthew Brimberry, a Texas Cannabis Clinic vezetője és a fókuszcsoport elnöklő orvosa egy be- és kilépési PCL-5 kérdőív segítségével értékelte a csoportot, amely egy 20 elemből álló önbevallásos felmérés, amely a PTSD az Amerikai Pszichiátriai Társaság Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvében (DSM-5) felsorolt a 20 klinikai tünetét értékeli.

Dr. Brimberry értékelése megállapította, hogy a kannabiszt jól tolerálták, és egyetlen beteg sem hagyta abba a kezelést mellékhatások miatt.

Az összesített PTSD-tünetek a fókuszcsoportban 47 százalékkal csökkentek a kezdeti 54,3-ról 28,6-ra 90 nap után.

A betegek 93 százalékánáé csökkent a tünetek súlyossága, míg a csoport 86 százalékánál klinikailag szignifikánsan csökkentek a PTSD tünetei.

A 90 napos felmérés végén a csoport 71 százaléka ért el remissziót, amelyet 33-nál alacsonyabb PCL-5 pontszámként határoztak meg.

Az alacsony dózisú THC segíthet a poszttraumás stressz tüneteinek enyhítésében

„A csapatommal több száz texasi beteget szolgáltunk ki, akik PTSD-ben, rákban és más súlyos betegségben szenvednek. Az orvosi kannabisz bevezetése a kezelési terveikbe valóban megváltoztatta az életet” – kommentálta Dr. Brimberry.

„Orvosként az a célom, hogy a legjobb tudásom szerint enyhítsem a páciens tüneteit, javítsam életminőségüket és hosszú távú prognózisukat. Rendkívüli volt megfigyelni, hogy a TXOG PTSD fókuszcsoportjának résztvevői ilyen drámai, pozitív változást tapasztalnak tüneteikben, és meggyőzően bizonyítja, hogy az orvosi kannabisz milyen hatással lehet a kezelésre.”

A fókuszcsoport értékelte a tüneti választ, a betegek termékpreferenciáját és az orvosi kannabisz azon képességét, hogy csökkentse a hagyományos gyógyszerfogyasztást.

A résztvevők a fájdalom és a rémálmok csökkenéséről, jobb alvásról és hangulat javulásáról számolták be.

Dr. Brimberry hozzátette: „Ez a megfigyeléses tanulmány azt visszhangozza, amit a veteránok mondtak nekünk. Az orvosi kannabiszt a PTSD egyik első vonalbeli kezelési lehetőségének kell tekinteni. Szignifikánsan jobb eredményeket látunk a kannabisz esetében, mint a hagyományos gyógyszeres terápiával.”

*Poszttraumás stressz zavar (PTSD): a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására kialakult szorongásos kórképek. Jellemző, hogy a traumára az egyén intenzív félelemmel, tehetetlenséggel reagált, és a traumatikus eseményt ismételten, újra meg újra átéli, illetve kerüli a traumával összefüggő helyzeteket, emlékeket ébresztő tevékenységeket. Katonáknál, nemi erőszak áldozatainál, balesetek tanúinál, családtag hirtelen elvesztésénél és akár szülés után az anyáknál rendkívül gyakori.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz hosszú távú használata a tünetek csökkenésével jár PTSD betegeknél

Forrás:
https://cannabishealth.wpengine.com/2022/03/17/71-of-veterans-in-remission-from-ptsd-with-medical-cannabis-study-mentalhealth/