Az autizmus spektrum zavarban szenvedők klinikai javulást mutatnak kannabisz kivonatok használata után

Translational Psychiatry

A Translational Psychiatry folyóiratban megjelent adatok szerint a CBD-dús kannabisz alkalmazása az autizmus spektrum zavarban (ASD) szenvedő serdülők klinikai javulásával jár.

Izraeli kutatók 82 autizmus spektrum zavaros fiatalból (5-25 évesek) álló kohorszban értékelték a kannabiszkezelés hatékonyságát. A kísérletben részt vevő alanyok teljes növényi kannabisz kivonatokat (20:1 CBD:THC arányú olajokat) fogyasztottak hat hónapon keresztül kiegészítésképpen. A kutatók különféle standardizált klinikai értékeléseket alkalmaztak a betegek tüneteinek értékelésére a kezelés előtt és közvetlenül azt követően.

Arról számolták be, hogy: „Eredményeink jelentős javulást mutattak az autizmus spektrum zavarban résztvevők általános pontszámában, akik teljesítették a 6 hónapos kezelési protokollt CBD-dús kannabisszal. Az általános változásokat leginkább a szociális kommunikációs készségek javulása okozta.”

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a CBD-dús orvosi kannabisszal történő kezelés jelentős javulást eredményezhet egyes autizmus spektrum zavarral küzdő egyének szociális kommunikációs készségeiben, különösen azoknál, akiknél súlyosabb kezdeti tünetek jelentkeznek” – összegezték a szerzők. „Ezek a pozitív eredmények további kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatokat indítanak a specifikus kannabiszfajtákkal és/vagy szintetikus kannabinoidokkal végzett kezelés hatékonyságának meghatározására. ”

A kutatók megállapításai összhangban vannak számos más tanulmány eredményeivel, amelyek azt mutatják, hogy a CBD-dús kannabisz vagy az orális kivonatok használata az autizmus spektrum zavarban szenvedő serdülők tüneteinek mérséklésével jár.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Klinikai vizsgálat: A CBD-dús kannabisz kivonatok biztonságosak és hatékonyak autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekeknél

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36085294/