Esetsorozat: A kannabisz hatékonyan kezeli a borderline személyiségzavart

Brain Sciences

A Brain Sciences folyóiratban közölt esetsorozat szerint a THC-t és CBD-t tartalmazó kannabisztermék használata biztonságos és hatékony a tünetek enyhítésében az érzelmileg instabil személyiségzavarral diagnosztizált betegeknél. Az érzelmileg instabil személyiségzavar (borderline személyiségzavar) egy gyakori mentális egészségügyi rendellenesség, amely számos krónikus és legyengítő tünethez kapcsolódik, beleértve a szociális működészavart, az instabil hangulatot és a kockázatos, impulzív vagy önkárosító viselkedést.

Egy nemzetközi kutatócsoport hét, érzelmileg instabil személyiségzavaros betegből álló csoportban értékelte a kannabisz termékek használatát. Az alanyok egy hónapon keresztül THC-t és CBD-t is fogyasztottak, változó arányban.

A készítmények a kemotípus alapján meghatározott THC és CBD relatív koncentrációjukban különböznek: 1-es kemotípus (THC >>> CBD, szárított virág, 15-20% THC, g/hónap), 2-es kemotípus (THC≈CBD, orális kivonat, 10 mg/ml THC:15 mg/ml CBD, ml/nap), 3. kemotípus (THC <<< CBD, orális kivonat 100 mg/ml CBD, ml/nap). A virágkészítményeknél az adagot gramm/hóban adják meg, mivel a betegek személyre szabhatják a napi adagolást (jellemzően napi 0,5–2 g) a havi adag túllépése nélkül, míg a kivonatok esetében a napi adagot rögzítették.

A hét résztvevő közül hat „a tünetek javulását” jelentette, és „egyik résztvevő sem számolt be semmilyen káros mellékhatásról”.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „Tudomásunk szerint ez az esetsorozat az első orvosi bizonyíték a kannabisz alapú gyógyszerkészítmények olyan betegek klinikai kezelésére, akiknél érzelmileg instabil személyiségzavart diagnosztizáltak. …Eredményeink arra utalnak, hogy szigorúan ellenőrzött klinikai környezetben alkalmazva a kannabisz alapú gyógyszerkészítmények lényegesen javíthatják az érzelmileg instabil személyiségzavarhoz kapcsolódó tüneteket, így indokolt a terápiás stratégia további kutatása.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Esettanulmány: Szociális szorongásos rendellenesség és pszichotikus tünetek kezelése CBD-vel

Kutatás:
https://www.mdpi.com/2076-3425/12/11/1467/html