Németország megengedi egy SM betegnek, hogy kannabiszt termesszen

First-cultivation-permit-of-medicinal-cannabis-in-Germany2016

Ez az első alkalom, hogy a német bíróság engedélyt adott egy betegnek, hogy kannabiszt termesszen gyógyászati célokra. Az 53 éves férfi szklerózis multiplexben (SM) szenved.

A Német Szövetségi Kábítószer és Orvostechnikai Eszközök Intézete (BfArM) vasárnap megerősítette, hogy a Németország délnyugati részén fekvő Mannheim városából származó beteg engedélyt kapott évente 130 kannabisz növény termesztésére a fürdőszobájában. A kannabisz szigorúan személyes használatra van, mondta a szóvívő.

http://www.orvosikannabisz.com/aktualitas/heti/nemet-tanulmany-a-kannabinoidok-hatekonyan-kezelik-a-szklerozis-multiplexet-sm/

A BfArM korábban több kérelmet is elutasított a kannabisz otthoni termsztésére. Németországban jelenleg több mint 900 beteg használhat kannabiszt gyógyászati célokra. Azonban a kannabisz egy gyógyszertártól kell megvásárolniuk és a költségeket a betegeknek kell fedezni. Egy gramm jelenleg körülbelül 15 euróba (4600ft) kerül.

Mielőtt megkapta az engedélyt, a mannheimi férfi több pert is indított arra hivatkozva, hogy nem engedheti meg magának a havi körülbelül 1500 €-s (460.000ft) költséget. Tavasszal a német Szövetségi Közigazgatási Bíróság megállapította, hogy BfArM-nak “lehetővé kell tennie a felperes számára, hogy kannabiszt termeszthessen, a szüretelhessen és orvosi célból használhasson saját maga kezelésére.”

A férfi olyan tünetektől szenved, mint a görcsös bénulás, a beszédzavar és a depresszió.

Tanulmány: A kannabiszban található vegyületek megvédik az idegrendszert szklerózis multiplex-nél

Új kiemelt egészségügyi szempontok

“Ez egy pofon a döntéshozók számára, akiknek eddig nem sikerült pontosan végrehajtani a Szövetségi Közigazgatási Bíróság 2005-ben meghozott döntését,” mondta a Gyógyászati Kannabisz Szövetség szóvivője. A döntés az egészségpolitika terén precedensként szolgál az önellátás kategorikus elutasításával kapcsolatban, mondta.

Idén nyáron Berlin bemutatott egy törvényjavaslatot, ami bizonyos esetekben engedélyezi a kannabisz receptre történő felírását és visszatérítését.

Amennyiben az egészségbiztosítók a jövőben fedezik a költségeket, a mannheimi SM beteg engedélye, ami 2017 nyarán jár le, azonnali hatállyal megszűnik.

Addig egyszerre maximum 20 kannabisz növényt termeszthet a fürdőszobájában. Az engedély szerint a felesleges növényeket vagy betakarított növényi részeket meg kell semmisíteni. Az orvosi kannabiszt egy “biztonságos tároló egységben” kell tartania.

Forrás:
http://www.dw.com/en/germany-allows-ms-patient-to-grow-cannabis-in-unprecedented-case/a-35945560