Tanulmány: A kannabisz segíthet késleltetni a retina degenerációt és a látásromlást

Experimental Eye Research

Évek óta használják arra az orvosi kannabiszt, hogy segítsen kezelni a bizonyos betegségek által okozott látásvesztést. A leggyakoribb példa erre a glaukóma, de ez nem az egyetlen olyan állapot, amelyre a kannabisz előnyös lehet.

Sőtt egy kutatócsoport a spanyol Alicante Egyetemről közzétett egy tanulmányt a hónap elején a Kísérleti Szemkutatás című folyóiratban (Experimental Eye Research), amely támogatja ezt az állítást. Ez arra következtet, hogy a kannabinoidok segíthetnek lassítani a látásvesztést a retinitisz pigmentóza esetében.

A kutatók megvizsgálják a kannabinoidokat és a látásromlást

A retinitisz pigmentóza egy születéssel örökölt betegség, amely jelenleg a becslések szerint 100.000 embert érint az USA-ban. Az idő haladtával a fotoreceptorok halálát okozza a retinában, ami súlyos látásveszteséget és vakságot okoz ha nem kezelik. Nincs orvosság a betegségre, de a D-vitamin kúra hatásosnak bizonyul, a vakságot akár 10 évvel is elhalaszthatja néhány betegnél.

Az Alicantei Egyetemen (University of Alicante) egy kutatócsoport megvizsgálta, milyen hatásai lehetnek a kannabinoid kezeléseknek. Patkánymodellek használatával képesek voltak gátolni a látásvesztést a tetrahidrokannabinol (THC) egy szintetikus formájával.

Kannabiszterápia a glaukóma tüneteinek kezelésére

A kezelt csoport, amely 100 mg/kg szintetikus kannabinoidot kapott minden nap, jelentősen jobban teljesített a vizuális feladatokon, összehasonlítva a csoporttal, amely nem kapott kezelést.

Ez logikus, figyelembe véve, hogy a THC-szerkezetű anyaggal kezelt patkányoknak 40%-kal több fotoreceptorokaik is voltak, amik fontos szerepet játszanak a vizuális ingerekkel kapcsolatos információk átadásában az agyban.

Több kutatásra lesz szükség, hogy meghatározzák azokat a mechanizmusokat, amik szerepet játszanak, de Dr. Nicolás Cuenca, a tanulmány vezető szerzője, optimista azzal kapcsolatban, ami várható. “Ezek az adatok azt sugallják, hogy a kannabinoidok potenciálisan hasznosak a retina-degeneráció késleltetésében a retinitisz pigmentóza esetében” magyarázza.

Forrás:
https://www.medicaljane.com/2014/02/17/spanish-study-cannabis-may-help-delay-retinal-degeneration-vision-loss/