A szintetikus THC engedélyt kapott a forgalmazásra

A Syndros nevű szintetikus kannabisz termék kereskedelmi forgalomba kerülhet, miután a DEA a 2-es kategóriába (Schedule II) sorolta az újonnan engedélyezett gyógyszert.

Csütörtökön az Insys Therapeutics bejelentette, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) kiadott egy időközi szabálymódosítást, ami a Syndros-t, a szintetikus kannabisz gyógyszerüket a 2-es kateróriába helyezi az ellenőrzött anyagokról szóló törvény (CSA) alapján.

„Az Insys nagyon várja, hogy piacra dobhassa ezt az új gyógyszert a kemoterápiás betegek számára, hogy segítsen enyhíteni a hányingert és a hányást és az AIDS-betegek anorexiájával járó fogyást” mondta Dr. Santosh Vetticaden, a cég ideiglenes vezérigazgatója.

A Syndros a tetrahidrokannabinol (THC) szintetikus változata, ami a növény fő pszichotróp összetevője. A cég 2016 júniusában bejelentette, hogy az FDA jóváhagyta a szintetikus THC folyékony formáját az AIDS-betegeknél fellépő anorexia, valamint a kemoterápiát kapó rákos betegek esetében kialakuló hányinger és a hányás kezelésére.

A DEA jóváhagyta a Syndros-t és generikus készítményeit a 2-es kategóriába, ami olyan gyógyszerek számára van fenntartva, amik esetében „nagy a valószínűsége a visszaélésnek, a használatuk esetlegesen súlyos lelki vagy fizikai függőséghez vezethet.”

Míg az olyan 2-as kategóriában található szereket, mint a Vicodin, az Oxikodon, az Adderall és sok vényköteles fájdalomcsillapító lehet gyógyászati ​​célokra használni, az 1-es kategóriába tartozó szerek illegálisak. A nem szintetikus, azaz növényi kannabisz 1-es kategóriájú szer, tehát „jelenleg nincs elfogadott orvosi használata és használata esetén nagy a valószínűség a visszaélésre.”

2011-ben az Insys levelet írt a DEA-nek sürgetve őket, hogy a nem szintetikus kannabiszt tartsák az 1-es kategóriában, idézve: „az Egyesült Államok régi politikája, hogy nem részesíti előnyben a narkotikus nyersanyagok helyi termesztéseét, mert ezeknek az anyagoknak a termesztése visszaélésre ad lehetőséget.”

Az Insys Arizonában is ellenezte legalizálást, 500,000 dollárt adományozott az Arizoniaiak a Felelősségteljes Kábítószer Szabályozásért (Arizonans for Responsible Drug Policy), egy csoportnak, ami ellenezte a 205-ös javaslatot, azt a kezdeményezést, hogy a kannabiszt az alkoholhoz hasonlóan szabályozzák Arizonában.

Egy nyilatkozatban az Insys azt mondta, hogy ellenzi a 205-ös javaslatot „mert nem védi az arizonai polgárok biztonságát, különösen a gyermekekét.”

A javaslat éppenhogy vereséget szenvedett az államban, azaz a kannabisz-használók Arizonaban bűcselekményt követnek el, még kis mennyiségű növény esetén is.

JP Holyoak a kampány elnöke azt mondja az Insys támogatotta az ellenzéket „hogy megölje a nem-gyógyszerészeti kannabisz piacot, annak érdekében, hogy megtömhessék a saját zsebüket.”

2007-ben az Insys közzétételi nyilatkozatot nyújtott be az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságához (Securities and Exchange Commission), közvetlenül arról, hogy a kannabisz legalizálása veszélyezteti a termékeiket.

„Ha a kannabiszt vagy a nem szintetikus kannabinoidokat legalizálják az Egyesült Államokban, a dronabínol termékek piaci értékesítése valószínűleg jelentősen csökken, és a bevételeinket, valamint az üzleti kilátásainkat is negatívan befolyásolhatja,” mondta a cég.

A cég jelenleg vizsgálat alatt áll az illegálisan forgalomba hozott fentanil, egy olyan opioid gyógyszer miatt, ami 50-szer erősebb, mint a heroin, és összefüggésbe hozták Prince tavaly bekövetkezett halálával.

Decemberben a cég több vezetőjét is letartóztatták és a vezérigazgató kénytelen volt lemondani, miután azzal vádolták meg, hogy fizetett előadásokkal csábította az orvosokat arra, hogy a Subsys nevű gyógyszert írják fel rákos betegeknek, ami fentanilt tartalmaz.

„Egy cég, ami a piacon lévő legerősebb és legveszélyesebb opioid gyógyszer értékesítéséből származó bevételeket használja arra, hogy meggátolja a felnőtteket egy jóval kevésbé káros anyag használatában,” mondta Holyoak az Arizona Republicnak.

Forrás:
https://globenewswire.com/news-release/2016/07/05/853588/0/en/Insys-Therapeutics-Announces-FDA-Approval-of-Syndros.html
http://www.thecannabist.co/2017/03/23/synthetic-thc-drug-insys-therapeutics-dronabinol-syndros/76030/
https://www.rt.com/usa/382254-dea-synthetic-marijuana-big-pharma/