Mi történik ha abbahagyod a kannabisz szívását

(A cikkben elsősorban a THC és hagyományos értelemben vett kannabiszhasználat hatásairól van szó.)

Ha gyakori kannabisz használó vagy, elgondolkozhatsz, hogy tarts egy “tolerancia szünetet”, ami azt jelenti, ha egy bizonyos ideig önmegtartóztató vagy, csökkenni fog a toleranciád a kannabisz pszichoaktív hatására. De a csökkentett tolerancia nem az egyetlen dolog ami történik veled ha abbahagyod a kannabisz használatát.

Az ok amiért a használók toleranciát alakítanak ki a kannabiszra, hogy az emberi test azon részei, amelyek természetes módon reagálnak a kannabisz összetevőire, a kannabioid receptorok, száma idővel csökken. A használó kannabioid receptorainak visszaállításához két naptól négy hétig tartó szünet szükséges, ami a fogyasztás gyakoriságátől függ, egy a Biological Psychiatry szaklap 2016 januárjában publikált tanulmánya alapján.

A tolerancia szünet lényege, hogy ujra elegendő kisebb adag kannabisz is elég legyen a kívánt hatás eléréséhez, de vannak egyéb nem várt hatások is. A szünet alatt a gyakori használók egy héten belül számíthatnak hatásra az alvás, a memória, és étvágy tekintetében.

1. Alvás

Kannabisz használók beszámolnak elalvási nehézségekről miután abbahagyták a fogyasztást, található egy 2008-ban a Sleep Medicine Reviews szaklap által publikált tanulmányban. Ez nem meglepő az alapján, hogy a kannabiszt gyakran használják a könnyebb elalvás érdekében, és ha nem szedsz semmilyen alvást segítő szert, időbe fog telni, hogy újra természetesen el tudj aludni.

De a kannabiszról tudjuk, hogy gátolja a REM fázist, az alvási ciklus azon részét, ami összeköttetésbe hozható az álmodással. A kannabisztól való tartózkodás hosszú idő után összefügg az intenvíz, élénk álmodással. Dr. Hans Hans Hamburger, neurológus és a Holland Sleep Research vezetője mondta a VICE-nak: “Ha egy olyan gyógyszert szedsz amely elnyom ez bizonyos jelenséget, akkor az a jelenség erősebben fog visszatérni, amikor nem szeded többé a bizonyos gyógyszert.”, ezt “visszapattanó hatásnak” nevezik, és ez egy ideiglenes mellékhatás.

2. Memória

A kannabisz egyik nem kívánatos hatása a memória funkciók károsodása, ahogy az ATTN beszámolt erről júniusban. Bár a gyakori kannabisz használat hatással van a rövid távú memóriára,például a komoly felhasználók rosszabb eredmények el szóbeli memória teszteken mint a nem használók,a  hatás visszafordítható.Egy 2001-ben publikált tanulmány alapján ami a journal Archives of General Psychiatry-ban jelent meg. A tanulmány alapján körülbelül 28napra van szükség a memória funkciók visszaállításához.

3. Étvágy

A megnövekedett étvágy az egyik leggyakoribb és legkedveltebb hatása a kannabisznak, és a tolerancia szünet azt jelenti, hogy felhagysz a nassolással. A kannabisz használók beszámoltak az étvágy hiányáról miután elkezdték megvonni a kannabiszt maguktól. Ez a mellékhatás elkezd csökkeni 4 nap után, és a a normális étvágy visszanyerése 28napon belül fog bekövetkezni a joint lerakása után, egy 2015-ös tanulmány szerint, amely az American Journal of Psychiatry-ban jelent meg.

Egy négy hetes szünet után, a gyakori használók arra számíthatnak, hogy a toleranciájuk azonos szinten lesz azokéval, akik nem fogyasztanak kannabiszt.

A legtöbb használónak a tolerancia szünet célja gyakorlati, ugyanis kevesebb kannabiszra lesz szükség a kívánt hatás eléréséhez, és kevesebb pénzt fog rá költeni. Fontos, hogy óvatosan, kis adagban kezdjük ujra a használatot egy ilyen szünet után, ugyanis nem biztos, hogy felfogjuk mennyire érzékennyé fogunk válni a pszichoaktív hatásokra.

Fordította:
Szolga Máté 

Forrás:
https://www.attn.com/stories/13306/what-happens-when-you-stop-smoking-weed