Mi az a HHC? Hatásai, biztonságossága és jogi státusza Európában

Annak ellenére, hogy a „legális betépést” biztosító hexahidrokannabinol, ismertebb nevén HHC hatásairól keveset tudunk, jelenleg pedig nincs megfelelő szabályozás rá, felhasználása Európa-szerte felemelkedőben van.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/06/08/what-is-hhc-its-effects-safety-and-legal-in-europe/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A Kábítószer- és Függőségek Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) év eleji jelentése szerint a HHC-t mára több mint 20 európai országban azonosították, és az ilyen termékeket árusító üzletekre történő online keresés is gyorsan növekszik.

Ez, párosulva azzal a ténnyel, hogy nagyon keveset tudunk a lehetséges hatásairól vagy kockázatairól, azt jelenti, hogy egyre több ország tesz lépéseket terjedésének visszaszorítására.

Mi az a HHC?

A hexahidrokannabinol kenderből származó bódító kannabinoidok (IHDC) néven ismert anyagok csoportjába tartozik, a jobban ismert delta-8 THC mellett. Az IHDC vegyületek a kannabisz növényből származó pszichoaktív vegyületek, amelyek természetesen előfordulnak, de szintetizálhatók is, nagyrészük CBD-ből.

A HHC-t ipari kender növényekből kivont CBD-ből szintetizálják, amely alacsony THC-t tartalmaz.

A feljegyzések szerint először 2021 szeptemberében kereskedtek vele az Egyesült Államokban, Európában pedig 2022 májusában azonosították először.

Az EMCDDA 2022 októbere óta nyomon követi az anyagot az EU korai figyelmeztető rendszerén (EWS) keresztül, és decemberre az EU-tagállamok 70%-ában azonosították.

Az EMCDDA szerint ez az első félszintetikus kannabinoid (SSC), amelyet az EU-ban jelentettek, és azóta azonosították a HHC-acetátot (HHC-O) és a hexahidrokannabiforolt (HHC-P) is.

Gyakran a kannabisz- és a THC-termékek alternatívájaként árulják és forgalmazzák, különféle formában értékesítik, beleértve a virágokat és az alacsony THC-tartalmú gyantát, amelyeket HHC-val kezeltek vagy azzal kombináltak. Vape penek, e-liquidek, ehető termékek és olajok is találhatók a piacon.

Az interneten értékesített CBD termékekben szintetikus kannabinoidokat találtak

Mit tudunk a hatásairól?

Eddig nagyon keveset tudunk a HHC-ről és annak lehetséges hatásairól és/vagy kockázatairól.

Korlátozott számú laboratóriumi vizsgálat arra utal, hogy sok hasonlóságot mutat a THC-vel. Hiányoznak azonban a kutatások az emberekre gyakorolt farmakológiai és viselkedési hatásairól.

Egyes fogyasztók arról számoltak be, hogy a HHC a kannabiszhoz hasonló hatásokat fejt ki, ami vonzó lehet azoknak, akik „legális kannabiszt” keresnek, amely könnyebben hozzáférhető, mint a tiltott kannabisz.

A kutatási és biztonsági adatok hiánya ahhoz vezetett, hogy számos európai ország szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be.

Mi a HHC jogi státusza?

A rövid válasz; ez egy szürke terület.

A HHC valamiféle jogi kiskapuban rejtőzik, mivel alacsony THC-tartalmú ipari kenderből származik, amelyek legálisan termeszthetők.

Az Egyesült Államokban több mint 20 állam tiltotta be (vagy tervezi betiltani) az IHDC-k értékesítését.

Mióta az EMCDDA először új pszichoaktív anyagként (ÚPA) jelölte meg, a jelentés szerint EU-szerte körülbelül 50 lefoglalásról számoltak be a rendőrség és a vámhivatalok, amelyek mennyisége körülbelül 70 kg és csaknem 100 liter mennyiségű termék.

Az EMCDDA 2022 decemberében „műszaki szakértői értekezletet” tartott, és azóta számos európai ország tett lépéseket a HHC értékesítésének ellenőrzése érdekében.

Mi a különbség a delta-8 THC és delta-9 THC között?

Hol van betiltva HHC?

Izland
2023 januárjában Izland vészhelyzeti szabályokat vezetett be, hogy azonnal eltávolítsa a HHC-t és a THCO-t a piacról. A tisztviselők értesítették az Európai Bizottságot arról a szándékukról, hogy ezeket a kannabinoidokat fel kívánják venni a szabályozott anyagok listájára, ezzel az első európai ország lett, amely megpróbálja beépíteni a HHC-t a kábítószer-rendszerébe.

Észtország
Észtország lett az első uniós ország, amely Izland példáját követte, és törvényjavaslatot terjesztett elő a HHC felvételéről a pszichotróp szerek listájára.

Ausztria
Márciusban a médiában megjelent hírek megerősítették, hogy a HHC felkerült a tiltott szerek listájára, aminek következtében értékesítését, beleértve a fennmaradó készletet is, azonnal betiltották.

Svájc
A svájci szövetségi belügyminisztérium emellett bejelentette a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó jogszabályának módosítását, amely betiltja a HHC-t és 10 másik anyagot.

Lengyelország
Lengyelország tájékoztatta az Európai Bizottságot arról a szándékáról, hogy a HHC-O-t, a HHC acetátos változatát felveszi a kábítószer-listájára, és kijelentette, hogy a HHC már kábítószernek minősül.

Svédország
Az év elején a svéd közegészségügyi hivatal felvette a H4-CBD-t a vizsgált anyagok listájára, és megerősítette a HHC hozzáadását 2022 októberében.

Bulgária
Áprilisban a bolgár nemzeti kábítószer-tanács bejelentette, hogy a HHC előállítását, kereskedelmét, birtoklását és felhasználását tiltó törvényjavaslatot tervez, és a THC mellett az 1. listán szereplő anyagok közé sorolja.

Dánia
A dán egészségügyi miniszter a médiában utalt a HHC betiltására vonatkozó tervekre, bár konkrét javaslatokat nem terjesztettek a parlament elé.

Franciaország
A HHC-vel kapcsolatos parlamenti kérdés után François Braun, az ország egészségügyi minisztere azt mondta a médiának, hogy arra számít, hogy hamarosan betiltják, és hamarosan az Országos Gyógyszer- és Egészségügyi Termékbiztonsági Ügynökség (ANSM) rendelete is várható.

Cseh Köztársaság
Az Országos Kábítószer-ellenes Főkapitányság és az Egészségügyi Minisztérium által támogatott Honvédelmi Minisztérium javasolta, hogy a HHC 2023 júliusától kerüljön fel a függőséget okozó szerek listájára.

A tisztviselők rendelettervezetet nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, amelyben javasolják a HHC és a tetrahidrokannabiforol (THCP) felvételét a szabályozott anyagok listájára, az ipari kender és a kenderkivonat kizárása mellett.

Magyarország

Magyarország a HHC betiltását tervezi.

A magyar kormány június elején értesítette az EU TRIS-t (Technical Regulations Information System) a HHC, a HHC-O és a HHC-P kábítószer-listájára történő felvételéről szóló törvényjavaslatról.

Az ellenőrzött anyagokról szóló 78/2022. (XII. 28.) BM rendelet módosítása:
https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/23861

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

HHC: az új „félszintetikus” THC alternatíva ösztönözheti a kendervirágzat szabályozási szigorítását

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/06/08/what-is-hhc-its-effects-safety-and-legal-in-europe/