Angliában egy beteg megkapta az első egészségbiztosítási visszatérítést kannabisz virágzatra

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/06/15/zerenia-clinics-uk-patient-first-to-secure-nhs-reimbursement-for-cannabis-flowers/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A beteg beírta magát a történelembe, mivel elsőként kapott visszatérítést a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) által felírt kannabisz virágzatért.

Miután az NHS 2023 januárjában a Zerenia Clinics UK egyik betegének megtérítette a kannabisz alapú kivonatokkal végzett terápiáját, a klinika második páciensének sikerült fedezetet szereznie a szolgáltatótól, hogy finanszírozza a szárított kannabisz virágzattal végzett kezelését.

Ez a jelentős mérföldkő újabb lépést jelent a kannabisz alapú gyógyszerekkel végzett terápiák felé az Egyesült Királyságban, követve a fejlettebb országokat, például Kolumbia és Németország példáját.

Az orvosi kannabisz 2018 novemberi legalizálása óta mindössze öt személy kapott NHS-finanszírozást nem engedélyezett kannabisz alapú gyógyszerek felírásához.

A Zerenia Clinics UK betege, aki elsőként kapott NHS-térítést szárított kannabisz virággal végzett kezeléséért, úgy döntött, hogy névtelen marad, hogy megvédje saját magánéletét és családjáét.

2021 júniusában negyedik stádiumú bélrákot és tüdőáttétet diagnosztizáltak nála.

Miután rájött, hogy a kannabisz segít neki a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás (CINV) leküzdésében, érdeklődött a Nabilone nevű, a CINV kezelésére jóváhagyott THC-analóg gyógyszerről, de onkológusának és konzultált onkológusok egy csoportjának nem volt előzetes tapasztalata ezzel kapcsolatban. Az egyik onkológus megemlített egy korábbi pácienst, akinek egy magánklinikán kannabiszt írtak fel, ami arra késztette a pácienst, hogy megvizsgálja ezt a lehetőséget.

2022 elején a páciens magánreceptet kapott orvosi minőségű, 1-es kemotípusú (THC-domináns) kannabisz virágzat inhalálásra. Számos kipróbált kannabisz fajta használata hatékony volt számára a CINV kezelésében, miközben javították életminőségének más aspektusait is, mint például a szorongás, a hangulat, az étvágytalanság és az alvás, ahogy azt pszichológusa megfigyelte.

Kannabisz kivonat klinikai vizsgálata kemoterápia okozta kezelhetetlen hányinger és hányás ellen

Ezzel a tudással felvértezve a beteg felkereste háziorvosát, hogy egyéni finanszírozási kérelmet kérjen az NHS-hez a kezelési költségek fedezésére. Ekkor már kipróbálta az NHS által kínált hányáscsillapító gyógyszerek többségét, minimális vagy semmilyen hatásossággal, és gyakran tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Sajnos az NHS finanszírozási testülete kezdetben elutasította a kérelmet, és javasolta a Nabilone kipróbálását.

Amikor azonban a páciens 2022 végén kipróbálta a Nabilone-t a következő kemoterápiás ciklusával, az hatástalannak bizonyult a tünetek enyhítésében. Ezzel szemben a kannabisz virágzat használata a hazatérés után segített neki a hányinger csillapításában, így a családjával együtt vacsorázhatott.

2023 januárjában a páciens a Zerenia Clinics UK szolgálatásába regisztrált, ahol először találkozott az orvosi igazgatóval, egy rákos eredetű fájdalom specialistával. A páciens elhatározása miatt, hogy az NHS költségtérítést kapjon a kannabisz virágzatért, a Zerenia orvosi csapata felajánlotta, hogy segít neki egy új finanszírozási kérelem benyújtásában

A pácienssel szorosan együttműködve orvosi csapata 2022 márciusában nyújtotta be a második kérelmet. Április 20-án, a Nemzetközi Kannabisz Tudatosság Napjával egy időben, az NHS testülete összehívta és jóváhagyta a finanszírozást az 1-es kemotípusú kannabiszvirág felírásához.

Dr. Guillermo Moreno-Sanz, a Khiron Life Sciences globális tudományos igazgatója közvetlen kapcsolatot tart fenn a pácienssel, és megosztja gondolatait erről az egyéni és kollektív mérföldkőről: „Mélyen megható a páciens személyes története és figyelemre méltó teljesítménye. A viszontagságokkal szemben páratlan eltökéltségről tett tanúbizonyságot, amikor ő lett az első egyesült királyságbeli beteg, aki visszatérítést kapott az NHS-től kannabisz virágzatra, ezzel megnyitva az utat mások előtt.”

„Ez a példa rávilágít arra is, hogy sürgősen szükség van a kannabinoidokkal és az endokannabinoid rendszerrel kapcsolatos orvosi oktatásra az összes egészségügyi szakember számára. A kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás (CINV) egy jól dokumentált indikáció, ahol a kannabisz és a kannabinoidok hatékonyságára vonatkozó klinikai bizonyítékok a legmeghatározóbbak. Elkeserítő, hogy ennek a páciensnek több mint két évébe és jelentős személyes erőforrásaiba telt, hogy elérjen valamit, amit tisztességes megoldásnak kell tekinteni.”

Dr. Moreno-Sanz hozzátette: „A Khironnál teljes szívünkből ünnepeljük ezt a történelmi eredményt, és mindenekelőtt üdvözöljük a páciens egyéni sikerét, ami tovább erősíti a Zerenia Clinics UK-nál tett elkötelezettségünket, hogy elkísérjük a kielégítetlen klinikai szükségletekkel küzdő pácienseinket a terápiás költségek megtérítése felé vezető úton.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A magas THC-tartalmú kannabisz virágzat inhalálásával jelentősen javul a betegek életminősége

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/06/15/zerenia-clinics-uk-patient-first-to-secure-nhs-reimbursement-for-cannabis-flowers/