Az „első angol beteg”, aki társadalombiztosítási rendszerben kap kannabisz virágzatot

„Lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozzam ki a hátralévő időmből” – hogyan kapta meg a rákos beteg az első társadalombiztosítási receptet orvosi kannabisz virágra.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2024/06/13/it-enables-me-to-make-the-most-of-the-time-i-have-left-how-cancer-patient-secured-first-nhs-prescription-for-medical-cannabis-flower/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Az első beteg, aki a társadalombiztosításon (NHS) keresztül orvosi kannabisz virágot kapott, megosztotta, hogyan segített neki kezelni a rákkezelés mellékhatásait.

2023 áprilisában Mike Roberts megszerezte az első társadalombiztosítási visszatérítést a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás (CINV) kezelésére egy magánklinikán keresztül felírt orvosi kannabisz virágra.

Roberts most egy esetjelentés társszerzőjeként tárja fel a THC-domináns kannabisz virág hatékonyságát a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás, valamint a rákkal kapcsolatos egyéb tünetek leküzdésében.

Roberts 42 éves volt, amikor 2021-ben végstádiumú rákot diagnosztizáltak nála, és palliatív kemoterápiás kezelést kezdett kapni.

Miután a kezeléssel összefüggésben „súlyos hányingert és hányást” tapasztalt, 2022 májusában megszerezte első magánreceptjét THC-domináns kannabisz virág inhalálására.

A jelentés szerint még abban az évben felkereste háziorvosát, hogy egyéni támogatási kérelmet nyújtson be a társadalombiztosításhoz. Ez fedezte a magánreceptjének költségeit, amely havi 388 fontot (185.000 Ft) tett ki 24 hónapon keresztül – az orvosa által adott prognózisnak megfelelően.

Állítólag kétszer utasították el a kérelmet, először azért, mert a testület tévesen azt hitte, hogy a kérelme Sativex finanszírozására irányul, a második alkalommal pedig, mert nem merítette ki az összes többi kezelési lehetőséget, beleértve a nabilont (szintetikus THC-alanog), amely a társadalombiztosításon keresztül írnak elő.

A jelentés szerint a nabilon „minimális hatékonyságú” kipróbálása után háziorvosa 2023 márciusában újra benyújtotta az egyéni támogatási kérelmet, és áprilisban a testület beleegyezett a kérelem, valamint egy minősített orvosi párologtató (vaporizátor) költségének finanszírozásába.

A kannabisz virágot Roberts „igény szerint” alkalmazta, és általában napi egy grammot. Az egyéni adagolás mérete 0,2 gramm volt, ami adagonként maximum 40 mg THC-t jelent.

Klinikai vizsgálat: Kannabisz kivonat a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás csökkentésére

„Lehetővé teszi számomra, hogy a legtöbbet hozzam ki a hátralévő időből”

A kutatók standardizált kérdőívek segítségével gyűjtötték össze a beteg eredményeit a kezelés kezdetén, valamint két és négy hónapos utánkövetés során, hogy értékeljék a kezelés hatását.

Az eredmények azt mutatták, hogy javult a szorongás és az alvás minősége az orvosi kannabisz hozzáadásával összefüggésben. Roberts képes volt abbahagyni a vényköteles gyógyszerek, például a diazepam és a zopiklon használatát, és csökkenteni tudta a fluoxetin nevű antidepresszáns adagját.

Azt mondja, hogy amellett, hogy segít a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás megfékezésében, a kezelés csökkentette a diagnózisával kapcsolatos egyéb tünetek is.

„Az orvosi kannabisz használata szorongásos, hányásos, fáradt roncsból aktív családtaggá változtat, aki a gyerekeivel játszik, a feleségével és a barátaival cseveg, főz és takarít otthon” – írja az esetjelentésben.

„Lehetővé teszi számomra, hogy a legtöbbet hozzam ki a hátralévő időmből, akár kemoterápián vagyok, akár lábadozom belőle. Orvosi kannabiszt akarok használni, hogy hátralévő éveimben a lehető legjobb életminőséget élhessem.”

A THC meghosszabbítja a palliatív ellátásban részesülő betegek túlélését egy retrospektív elemzés szerint

„Jelentős lépés a palliatív rákellátásban”

Az orvosi kannabisz legalizálása óta eltelt öt és fél év alatt kevesebb mint öt receptet írtak fel társadalombiztosítási rendszerben, és csak kettőt felnőtteknek.

A jelentés mögött álló klinikai csoport úgy véli, hogy Roberts azért tudott társadalombiztosítási költségtérítést kapni, mert a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás olyan indikáció, amely engedélyezett kannabisz alapú gyógyszerkészítmények felírásához, valamint a „sajnálatosan, rövid prognózisból” fakadó egyedi támogatási igény korlátozott időtartama miatt.

„Ez az esetjelentés rávilágít a THC-domináns kannabisz virágokban rejlő lehetőségekre a kemoterápia által kiváltott hányinger és hányás kezelésében egy rákos betegeknél, ami jelentős lépést jelent a palliatív rákkezelésben” – írják a szerzők a tanulmány következtetésében.

„Ez a jelentés még jobban felhívja a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyekkel a betegeknek szembe kell nézniük az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés során a társadalombiztosításon belül, annak ellenére, hogy legalizálták és elismerték a tünetkezelésben rejlő lehetőségeket. A sikeres egyéni finanszírozási kérelem ebben az esetben azt mutatja, hogy más betegek is hozzáférhetnek ezekhez a kezelésekhez, és szorgalmazzák az orvosi kannabisz szélesebb körű megismertetését és integrálását a nemzeti egészségügyi rendszerekbe.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A magas THC-tartalmú kannabisz virágzat inhalálásával jelentősen javul a betegek életminősége

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2024/06/13/it-enables-me-to-make-the-most-of-the-time-i-have-left-how-cancer-patient-secured-first-nhs-prescription-for-medical-cannabis-flower/