Svájcban zöld utat kapott a kannabisz rekreációs célú legalizálásának próbája

A Svájci Nemzeti Tanács jóváhagyta a rekreációs célú kannabiszhoz kapcsolódó kísérleti időszak tervét. A legalizálás feltétele, hogy a kannabisznak helyi és organikus termesztésűnek kell lennie. A Nemzeti Tanács által nemrégiben jóváhagyott program célja, hogy többet megtudjon a kábítószer ellenőrzött legalizálásának Svájcra gyakorolt hatásáról.

A próbaidőszak elfogadásáról szóló tárgyalás márciusra volt kitűzve, azonban a koronavírus miatt elhalasztásra került. A próbaidőszakot Svájc nagyobb városaiban indítják majd el – Bázel, Bern, Biel, Genf és Zürich mind kifejezték érdeklődésüket a programban való részvételben. A program arra keres választ, hogyan működik a kannabiszpiac – és hogyan lehet leküzdeni a feketepiacot. A legalizáció társadalmi hatásait szintén vizsgálják majd.

“A különféle modelleket le kell tesztelni a kannabisz liberalizációjáról szóló vita megkezdése előtt” – mondta Pierre-Yves Maillard (szociáldemokrata), a felelős bizottság szóvivője.

Csak azok a személyek vehetnek részt a tanulményban, akik jelenleg is bizonyíthatóan használnak kannabiszt. A bizonyítékok értékelése hajmintákkal zajlik majd.

„Organikus és svájci”

Noha a legalizálásról még nem született döntés, a Nemzeti Tanács már előre kikötötte, hogy a kannabiszt Svájcban kell termeszteni, és biogazdálkodásból kell származnia.

Alain Berset egészségügyi miniszter szerint a legalizálás a svájci gazdálkodók számára is előnyös lenne, annak ellenére, hogy nagyon kevés termelő rendelkezik tapasztalattal ezen a területen.

200,000 kannabiszfogyasztó Svájcban

Becslések szerint 200 000 ember szív különféle kannabisz terméket Svájcban. A legalizációt támogatók szerint ez azt mutatja, hogy a kábítószer elleni háború kudarcot vallott – és ezért a legalizáció is meg fog történni.

Svájcban 2011 óta törvényes a legfeljebb egy százalék THC-t tartalmazó kannabisz termékek értékesítése.

A magas THC tartalmú kannabisz és más hasonló termékek, például a hasis illegális, bár a kis mennyiséget (kevesebb, mint tíz gramm) nem igazán büntetik, maximum 100 frank összegű helyszíni bírságot szabnak ki a használókra.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése kimutatta, hogy több tinédzser szívott füvet Svájcban, mint bármely más európai országban, a 15 éves korúak 27% -a már legalább egyszer kipróbálta a kannabiszt.

A kannabisz gyógyászati felhasználását Svájcban is szigorúan korlátozzák, csak egyetlen termék – a CBD-olaj – értékesíthető jogszerűen.

A svájci parlament engedélyezi az orvosi kannabisz termesztését és exportját

Forrás:
https://www.thelocal.ch/20200603/switzerland-green-lights-recreational-marijuana-trial-program