Terpén profil: Kariofillén

Terpének világa: Kariofillén (β-kariofillén)

A kariofillén (máshol kariofilén) az elsődleges terpén, amely hozzájárul a fekete bors fűszerességéhez, emellett a szegfűszeg, a komló, a rozmaring, a bazsalikom és a kannabisz egyik fő terpénje. Két fő formája létezik, a béta kariofillén, azaz β-kariofillén vagy rövidítve BCP, és a transz-kariofillén, azaz TC. Miközben ez a cikk elsősorban a BCP-t elemzi, néhány tanulmány a TC-ről szól, ezért a szócikk a kariofillént fogja általánoságban használni.

Kariofillén egy szeszkviterpén készült, amit három izoprén egység alkot, ezért nagyobb olyan monoterpéneknél mint a pinén, a limonén és a mircén, amik csak két izoprén egységből épülnek fel. A kariofillént az teszi kémiailag egyedülállóvá, hogy egy ciklobután gyűrűt foglal magába, ami ritkaság a természetben, és ez vonzó jelölté teszi a biotechnológiai kutatások számára. Néhány ciklobutánt már használnak orvosi célokra, ilyen például a karboplatin nevű kemoterápiás gyógyszer. Mivel a BCP-ről is kimutatták, hogy rákellenes hatású lehet, életképes jelölt egy új kemoterápiás gyógyszer fejlesztésére.

Kariofillén nem csak attól egyedi, hogy ciklobutánt tartalmaz, hanem attól is, hogy egyszerre terpén és “étrendi kannabinoid“, egy olyan élelmiszer-anyag, ami kannabinoidként működik és kötődik a CB2 receptorhoz. A kannabinoidok terpénfenolos vegyületek, a terpének aloszályai. Mivel a kannabinoidok és a terpének rokon vegyületek, nem meglepő, hogy a terpének aktiválják a test endokannabinoid receptorait.

Ugyanez a 2008-as tanulmány, amely először azonosította a kariofillént mint kannabinoidot, azt is megállapította, hogy számos gyógyászati ​​hatása van, beleértve az anti-oxidáns, a gyulladáscsökkentő, a rákellenes és a helyi érzéstelenítő hatást. Egyes források úgy gondolják, hogy a BCP annyira hatásos erős, hogy veszélyeztetheti a piacon lévő gyógyszereket és a fejlesztés alatt álló szintetikus kannabinoidokat, ez lehet az oka annak, hogy annyira kiterjedten kutatják a BCP-t.

Gyógyászati alkalmazásai

Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat – a THC-val és a CBD-vel szinergiában.

Antibakteriális – Elpusztítja a baktériumokat.

Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit – a THC-val szinergiában.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Antiproliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését.

Antioxidáns – Megakadályozza az oxidáció (szabad gyökök) okozta károkat.

Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást.

Neuroprotektív – Védelmet nyújt az idegrendszer és az agy károsodásai ellen.

Béta-kariofillén: Az étrendi kannabinoid, ami a szintetikusokat felejthetővé teszi

Tanulmányok

Hosszú élettartam: Egy 2014-ben megjelent tanulmány azt mutatja, hogy BCP meghosszabbítja az életet; legalábbis a Caenorhabditis elegans fonalféreg esetében. Ezeket a kis férgeket már évek óta tanulmányozzák, mert a tudósok modellezi tudják rajtuk azt, hogy bizony dolgok hogyan hatnak az emberekre. Ez a friss tanulmány rámutat, hogy a BCP képes a stresszt olyan szinten csökkenteni, hogy ezzel növeli a férgek és potenciálisan az emberek élettartamát.

Lehetséges kezelés alkoholizmusra: A kariofillén talán azzal is növeli az élettartamot, hogy segít abbahagyni az ivást, talán nem a férgek esetében, hanem inkább az embereknél. Ez 2014-es tanulmány felfedezte, hogy a BCP csökkentette az önkéntes alkoholfogyasztást egereknél és javasolja használatát az alkoholizmus kezelésében.

Fájdalomcsillapító: Mint a legtöbb kannabinoid és sok terpén, a BCP is fájdalomcsillapító hatású, különösen a helyi érzéstelenítés esetében. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a BCP „rendkívül hatékony kezelésében tartós, maradandó károsodást okozó fájdalmakra”, és javasolja a használatát mint étrendkiegészítő krónikus fájdalomra.

Antioxidáns: A kutatások azt mutatják, hogy a kariofillén egy antioxidáns. Az antioxidánsok szabad gyökfogók, amik bejárják a szervezetet és megszabadítják a káros szabad gyököktől. Egyes források szerint, az olyan antioxidánsok mint a BCP, segíthetnek lassítani az öregedés hatásait és elősegíti a hosszabb élettartamot. Bár a legújabb kutatások Caenorhabditis elegans használatával leleplezták azt az elméletet, hogy az antioxidánsok növelik az élettartamat, azonban a kariofillén esetében ez lehetséges.

Gyulladáscsökkentő: A BCP egy erőteljes gyulladáscsökkentő „óriási terápiás potenciállal betegségek sokaságánál”. A trans-kariofillénről kimutatták, hogy csökkenti a hypoxia által okozott gyulladást az agyban. Ezzel a gyulladáscsökkentő hatással a kariofillén különböző formái csatlakoznak egy sereg más terpénhez és kannabinoidhoz.

Szorongás és depresszió: Egy 2014-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy a BCP enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit, és további tanulmányokat javasol arról, hogyan lehet használni ezen állapotok kezelésére. Mint sok kariofillénnel végzett tanulmány ez is egy feltáró kutatás, és további vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez.

Rák: Ez a 2007-es tanulmány megállapította, hogy a BCP megnövelte a paclitaxel nevű kemoterápiás gyógyszer hatékonyságát. Egy 2014 tanulmány megállapította, hogy a BCP-nek saját rákellenes tulajdonságai vannak, apoptózis stimulálásával és a tumor növekedésének elfojtásával különbözőbb tumorsejtek esetében.

Diabétesz: A lipidek regulációs zavara az egyik a sok bonyolult tényező közül, amelyek a cukorbetegség kialakulásához vezetnek. Egy 2013 tanulmány azt mutatja, hogy kariofillén segíti a lipidek szabályozásában és ily módon segíthet a diabétesz hatásainak enyhítésében, illetve késleltetheti annak kialakulását.

Gyulladásos bélbetegség: A kariofillén segít a gyulladás csökkentésében az egész testben, beleértve a beleket. Egy 2011-es tanulmány azt találta, hogy rendkívül hatékony a gyulladásos bélbetegség kezelésében.

Ideggyulladás/Agyi iszkémia: Ahogy azt már megtudtuk, a transz-kariofillén a hypoxia csökkentésével segít az ideggyulladás elkerülésében. Erre epít az a tanulmány, ami 2012-ben kimutatta, hogy a TC csökkenti a cerebrális iszkémiát, egy ahhoz hasonló problémát, amikor oxigénhiány lép fel az agyban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait