Terpen profil: Terpineol

A kannabisz növény a kannabinoidok és terpének kincsesbányája, amelyek együttműködve hozzájárulnak az egyes fajták aromáihoz, ízeihez és hatásaihoz. A terpineol, az egyik ilyen molekula, fontos szerepet játszik, de ez a terpén nem olyan egyszerű, mint a kannabiszban lévő többi.

A terpineol a négy monoterpén bármelyikére utalhat, amelyek több mint 150 növényben fordulnak elő, közülük a kannabiszban is. A legelterjedtebb az alfa-terpineol (α-terpineol) kellemes citrusos illatú, fűszernövények árnyalataival. Az illata is édes, friss, kicsit orgonára vagy rózsára emlékeztet, és egészen más, mint a levendula (linalool). A terpineol azonban leggyakrabban a potens szagú pinént tartalmazó törzsekben fordul elő, ezért nehéz észlelni finomabb illatát a mindkettővel rendelkező fajtákban.

A terpineol megtalálható a kardamomban, a cajuput olajban és a fenyőolajban. Biológiai alkalmazása antioxidáns, rákellenes, görcsoldó, fekélyellenes, vérnyomáscsökkentő, antinociceptív (fájdalomcsillapító) vegyület.

A szokásos terpén helyett a terpineol egy gyűjtőfogalom, amely több terpénalkoholra utal. A terpénalkohol számos tulajdonsággal rendelkezik, mint a szokásos terpének, valamint a vegyi anyag egyik oldalán egy külön oxigéntartalmú hidroxilcsoport.

Négy különböző monoterpén csoportosul a „terpineol” kifejezésbe, amelyek mindegyike egyedi illatkülönbséggel rendelkezik:

  • Az alfa-terpineol enyhe, orgonaszerű illata a friss őszibarackra emlékeztet.
  • A béta-terpineol a frissen vágott fák illatát adja.
  • A gamma-terpineol citrusos illatú.
  • A terpinen-4-ol földes jegyeket hordoz, fás felhanggal.

A terpineol általában több mint 150 növényben fordul elő, beleértve a virágokat, gyümölcsöket és fűszereket, például almát, bazsalikomot, lime-ot, orgonát, grapefruitot, rozmaringot, eukaliptuszokat és fenyőfákat.

Az illóolajat gyakran használják kozmetikumokban vagy bőrápoló termékekben, például szappanokban, testápolókban és parfümökben, és lágy orgona illatprofilja miatt kedvelik. A terpineol fokozhatja a bőrbe való behatolást, így nagyon hasznos terpén a helyi és szépségápolási termékekben.

A terpineol gyakran előfordul különböző teákban, leginkább a lapang souchong teában, fenyős, füstös aromájával. A terpineolt gyakran használják ízesítő elemként is fűszerekben és pékárukban.

Végül pedig néhány klinikai kutatás rámutatott a terpineol rovarriasztó hatására.

Egészségügyi előnyök és felhasználások

A terpineolt tartalmazó növényeket évszázadok óta természetes gyógymódként használták. A nagy mennyiségű terpineolt tartalmazó hársfavirágot hagyományosan megfázás kezelésére használták, illata és terápiás előnyei miatt a „királyok nektárjának” nevezték. Míg kevés kutatás és néhány újabb tanulmány vizsgálja a terpineol terápiás potenciálját, a meglévő bizonyítékok számos ígéretes felhasználásra utalnak.

Két különálló tanulmány 2007-ben és 2010-ben kimutatta, hogy az alfa-terpineol gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amelyek közül az utóbbi az alfa-terpineol további vizsgálatát javasolta új gyulladáscsökkentő gyógyszerek lehetséges összetevőjeként.

A terpineol ígéretes antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik: a kutatók 2011-ben összehasonlították az alfa-terpineol és más terpének antioxidáns hatásait, és megállapították, hogy a terpineol rendelkezik a legjelentősebb antioxidáns hatással, összehasonlítva a kereskedelmi forgalomban kapható antioxidánsokkal.

További vizsgálatok rámutattak a terpineol potenciáljára a rákos sejtek elleni küzdelemben. A fenti elemzésben és egy 2010-es tanulmányban a bizonyítékok ígéretes eredményeket mutattak az alfa-terpineol azon képességében, hogy gátolja a rákos daganatsejtek in vitro növekedését, ami arra utal, hogy hasznos lehet bizonyos ráktípusok kezelésében.

Végül egy 2012-es tanulmány, amely a terpineol antimikrobiális tulajdonságait vizsgálta, azt találta, hogyalacsony mennyiségben a linalool mellett hatékony antibakteriális szer a fogkrémekben és más szájtisztító oldatokban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait