Terpén profil: Limonén

Terpének világa: Limonén (D-limonén)

A limonén egy ciklikus monoterpén, aminek kifejezetten citrus szaga és aromája van, kissé édes, mégis fanyar és keserű. Nem meglepő, hogy a limonént leggyakrabban legmagasabb koncentrációkban a citrusfélék héjában találjuk meg. A limonén gyógyhatásainak kutatásai többségében a d-limonénre koncentráltak, nem pedig a limonén más összetevőire, mint a perilil-alkohol vagy a-limonén.

A limonén egy széles körben felhasznált terpén, parfümökben, háztartási tisztítószerekben, élelmiszerekben és gyógyszerekben is megtalálható. A limonén széles körben elterjedt használatának egyik fő oka a nagyon alacsony toxicitása. Bár nem mérgező az emberre, egy az Egyesült Királyságban végzett tanulmány azt mutatja, hogy a limonén és a linalool gyakrabban váltanak ki ​​allergiás reakciókat, mint korábban gondolták. A limonén a Carvone terpenoid kémiai prekurzora, és rokonságban lehet α-pinénnel.

A limonénnek számos gyógyászati ​​hatása lehet, többek között a fogyás és az emésztés elősegítése, valamint a gyomorbántalmak megelőzése. Kimutatták, hogy gombaellenes szer, így természetes megoldást jelenthet gombás fertőzések kezelésére. A limonén hatékonyságot mutat a szorongás és a depresszió kezelésében. Leginkább érdekes, hogy a limonénről kimutatták, hogy képes stimulálni az immunrendszert, valamint hatékony kezekés lehet rákra.

Míg a THC és a CBD jellemzően a virág száraz tömegének 10-30%-át teszik ki, a limonén nyomokban, általában 1-2%-ban található meg.

Gyógyászati alkalmazásai

Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit – a CBD-vel és a CBG-vel szinergiában.

Gombaellenes – Gátolja a gombák növekedését – a CBC-vel és a CBG-vel szinergiában.

Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben. 

Anti-proliferatív – Gátolja a rákos sejtek növekedését – a THC-val, a CBD-vel és a CBG-vel szinergiában.

Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást – a CBD-vel szinergiában.

Gastro-oesophagealis reflux – csökkenti a savas refluxot.

Immunostimuláns – Serkenti az immunrendszert.

Jelenleg folyó tanulmányok

Szorongás: A Brain Research folyóirat 2012. áprilisi kiadásában közzétett tanulmány megállapította, hogy a limonén olyan erős anxiolitikus jellegű hatásokat mutatott, annyira enyhe mellékhatásokkal, hogy új kezelésként ajánlották szorongásra.

Antidepresszáns: A limonén nemcsak a szorongás, hanem a depresszió kezelésére is hatásosnak bizonyult. Egy 2012-es vizsgálat a limonén szerepét vizsgálta kortikropin felszabadító faktorként rágcsálók agyában, és megállapította, hogy figyelemre méltó és jeneltős kezelés lehet depresszióra.

Gyulladáscsökkentő: Egy 2010-es tanulmány a limonén gyulladáscsökkentő hatásait vizsgálta, és azt találták, hogy az asztma képes lehet az asztma kezelésére a citokinek gátlásával. A limonének hatékonyságát a rák elleni küzdelemben már sokszor tanulmányozták, az apoptózis és más mechanizmusok stimulálása révén. Ez a 2012-es tanulmány megállapította, hogy a limonén annyira erősen gátolja a gyulladást, hogy ezzel kemopreventív hatású, ami azt jelenti, hogy megakadályozza, visszafordítja és megelőzi a rákot. Ez a 2013-as tanulmány a limonént táplálékkiegészítőként történő alkalmazását javasolta a bélre kifejtett erős gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Rák (glioblasztóma, prosztata, hasnyálmirigy, mell, bőr): Mint sok kannabinoid, a limonént is hatékony lehet különböző típusú rákok, ebben az esetben a glioblasztóma terjedésének ellen. 2011-ben a perilil-alkohol, a limonén egy elkotóeleme szerepelt egy I/II fázisú vizsgálatban, melynek során a „gliomagenézis gátlásának képességét” elemezték. Ebben a vizsgálatban 89, ismétlődő glioblasztómás felnőtt  440 mg perilil-alkoholt kapott intranazális formában, hónapokon át, egyes esetekben évekig. Az eremények szerint a perilil-alkohol növelte a betegek túlélési arányát, és gyakorlatilag nem volt hosszú távú mellékhatása.
A perilil-alkohol nem az egyetlen rák ellenes összetevője a limonénnek; két évtizede ismert, hogy a d-limonén „több antitumorigén hatással rendelkezik”. Crowell 1994-es vizsgálatát számos további vizsgálat követte, beleértve az 1998-as I/II fázisú klinikai vizsgálatot, amely szerint a d-limonén hatékony volt az előrehaladott rákok elleni küzdelemben és további kutatást ajánlott. A 90-es évek közepén kezdték el jobban kutatni őket, a d-limonén és a perilil-alkohol számos tanulmányban és a klinikai vizsgálatban újra és újra bebizonyították, hogy képesek a rák elleni küzdelemre. Kimutatták, hogy számos ráktípus ellen hatékonyak, beleértve a mell-, a prosztata-, a bőr- és a hasnyálmirigy-rákot.

Laboratóriumi rágcsálómodellekben a limonén gátolta a bőr– és melldaganatok növekedését. Ezeket a vizsgálatokat egy I. fázisú humán klinikai vizsgálat követte, amely megállapította, hogy a limonén valamennyire hatékonyan csökkentette az mellrák tumor növekedését majdnem egy éven át. Későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a napi limonén bevitel 2-6 hétig elnémított egy fehérjét, ami elősegíti a mellrák tumor növekedését utalva arra, hogy a napi limonén-fogyasztás gátolhatja az mellrákok növekedését és terjedését.

További vizsgálatok kimutatták a limonén előnyös hatásait tüdőrák és agydaganat laboratóriumi modelljeiben, ahol a tumorsejtek halálát okozta. De mint mellrák esetében is megállapították, valószínűleg nagy dózisú limonénra van szükség a hatékonysághoz, többre mint amennyi a kannabiszban megtalálható. Nem tudni, hogy bizonyos kannabinoidok fokozzák-e a limonén rákellenes hatásait. Jelenleg nincs elég bizonyíték arra a következtetésre, hogy a limonén-dús kannabisz-termékek hatékony rákkezelés nyújtanak emberekben.

Emésztés: Egyes források azt mondják, hogy a limonén hasznos az emésztési és a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, de csak korlátozott kutatást található ennek alátámasztására. Az egyetlen tanulmány a már említett vizsgálat a limonén erős gyulladáscsökkentő képességeiről, amelyben kimutatták, hogy képes segíteni gyomor-bélrendszeri problémák esetén.

Forrás:
http://theleafonline.com/c/science/2014/09/terpene-profile-limonene/
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-limonene-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabis-terpe