Egy japán tanulmány azt mutatja, hogy a kannabinoidok gátolják a tumornövekedést

Journal of Pharmacy and Pharmacology

A kutatások kimutatják a kannabisz kemopreventív hatásait

A 2013 augusztusában megjelent tanulmányban japán kutatók megállapították, hogy a kannabinoidok hasznosak lehetnek a rákos daganatok elleni küzdelemben. A vizsgálat során tumornövekedést indukáltak egerekben és szintetikus kannabinoidokkal kezelték őket.

A szintetikus kannabinoidok abban térnek el a fitokannabinoidoktól (növényekben található, például a kannabiszban), hogy teljes agonisták (receptort aktiváló). A kannabiszban található tetrahidrokannabinol (THC) csak részleges agonista. Ez kis különbségnek tűnhet, de a két féle vegyületek nagyon különböző hatást fejtenek az emberi szervezetben.

Egy agonista egy receptort aktivál a sejten a kötődés után, ami egy hatást okoz. Egyes anyagok képesek utánozni a természetes agonistákat. Ezeket aszerint lehet csoportosítani, hogy részleges vagy teljes agonisták, attól föggően, hogy mennyire súlyos választ okoznak. A JWH-018 a CB1 receptor egy teljes agonistája.

Minél nagyobb egy teljes agonista adagja, annál súlyosabbak a hatások; a receptorok folyton aktiválva vannak és több neurotranszmittert (hírvívő molekulát) hoznak létre egy adott fajtából (endorfin, a szerotonin, dopamin, stb) az agyban. Néhány példa ezek közül a metadon, a kodein, az oxikodon, a morfin és a heroin.

Ezzel szemben egy részleges agonista aktiválja a receptorokat, de csak kisebb mértékben segíti elő a neurotranszmitterek termelését. Ha egy részleges agonista adagolását növeljük, csak kis mértékben emelkedik a neurotranszmitter termelés, ha egyáltalán emelkedik.

Egy német tanulmány 1992-ben megállapította, hogy az olyan teljes agonistáknak, mint például a morfin, magasabb függőségi rátájuk van a részleges agonistákhoz képest. Azt is megállapították, hogy súlyosabb elvonási tüneteket okozhatnak. Sokkal nehezebb visszaélni egy részleges agonistával, mint egy teljes agonistával.

A kannabinoid receptorok esetében a teljes agonisták veszélyesek lehetnek. JWH-018 és más szintetikus kannabinoidok a világ sok országában be lettek tiltva, többek között az Egyesült Államokban is. Ez azután történt miután felfedezték, hogy a füstölőként árult Spice és a K2 ilyen szintetikus kannninoidokat tartalmaznak és többek között pszichózist és görcsöket is okozhatnak.

THC mellrák ellen

Hogyan fedezték fel, hogy a kannabinoidok harcolnak a rák ellen?

A kutatók először rákos megbetegedést okoztak egerekben egy folyamattal, amit karcinogenézisnek neveznek. Az egereket 7,12-dimetilbenz[a]antracénnel (DMBA) oltották be, ezzel kezeményezve a tumornövekedést a bőrükben. A 12-O-tetradekanoil-forbol-13-acetát (TPA) egy olyan anyag, aminek segítségével gyulladás idézhető elő és ez gyorsítja a tumornövekedést.

Ezek után megfigyelték, hogyan képesek a szintetikus kannabinoidok (JWH-018, JWH-122, JWH-210) megakadályozni a TPA okozta bőrrák növekedését. A tanulmány szerint, a kannabinoidok “kiváló gátló hatást mutattak” a TPA okozta gyulladás ellen. Azt is megállapították, hogy elnyomják a tumornövekedést.

Ezek az eredmények megmutatják a kannabinoidok szerepét a rák kezelésében és megelőzésében. Bár a jelen tanulmány középpontjában a szintetikus kannabinoidok álltak, azokat széles körben veszélyesnek tekintik. Emiatt előnyös lenne egy kettős-vak vizsgálat a kannabisz-eredetű kannabinoidok hatékonyságáról.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A tiszta kannabinoidok és a növényi kivonatok daganatellenes hatása

Forrás:
http://www.medicaljane.com/2013/07/27/study-shows-cannabinoids-inhibit-tumor-growth/