Kannabimimetikus fitokemikáliák az étrendben – evolúciós kapcsolat az étrend kiválasztáshoz és a metabolikus stressz adaptációhoz?

A természetes forrásból származó kannabimimetikus fitokemikáliák lehetőségeinek feltárása

Kannabimimetikus vegyületek – olyan anyagok, amelyek aktiválják (agonisták) a kannabinoid receptorokat (CB1, CB2) kötési vizsgálatokkal és funkcionális tesztekkel igazolva

Az endokannabinoid rendszer (EKR) egy jelentős lipid jelzésátviteli hálózat, aminek fontos pro-homeosztatikus (allosztatikus) szerepe van, nem csak az idegrendszerben, de a perifériás szervekben is. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az EKR modulációjának van egy táplálkozási összetevője is. Az emberszabásúakban található kannabinoid receptorok a táplálkozással együtt fejlődtek és az EKR az ételkínálatra és az energia anyagcserétre képez visszacsatolást. Ebben az áttekintésben azt feltételezzük, hogy a vadászó-gyűjtögetők és az állattenyésztők ősi lipid génjei, valamint a mezőgazdaság bevezetésével kialakult magas szénhidráttartalmú diéta közötti eltérést kompenzálni lehetne az EKR étrenden keresztüli modulációjával. Az endokannabinoidok zsírsav prekurzorai mellett megvitatjuk az étrendi kannabimimetikus fitokemikáliák potenciális szerepét a mezőgazdász táplálkozásban. A zöldségekből és fűszerekből származó másodlagos diétás metabolitok, képesek növelni a 2-es típusú kannabinoid (CB2) receptorok aktivitását, ami adaptív metabolikus előnyöket biztosíthat és ellensúlyozhatja a gyulladást. Ezzel szemben a krónikus CB1 receptor aktiváció hedonikus elhízott egyéneknél fokozhatja a hiperlipidémiához, diabéteszhez, hepatorenális gyulladáshoz és a kardiometabolikus kockázathoz kapcsolódó kórélettani folyamatokat. Azok az élelmiszerek, amik képesek modulálni a CB1/CB2 receptorok aktiválásának arányát, szerepet játszhatnak a nyugati, magas kalóriatartalmú étrend átalakulásban. Ebben az áttekintésben evolúciós szempontból emeljük ki az étrend és az EKR közötti kölcsönhatást. A kannabimimetikus élelmiszerek a táplálékgyógyszer stratégiában felmerülő potenciáját kritikusan tárgyaljuk.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27891602