A 3M ipari óriásvállalat a kenderrel végez kutatásokat, hogy leküzdje a fenyegető környezetszennyezést

A közelmúltban Belgiumban végzett tesztek szerint a kendertermesztés sikeresnek bizonyult a káros vegyszerek eltávolításában a termőtalajból és a szennyezett talajvíz tisztításában, a 3M ipari óriáscég által támogatott kutatások szerint.

Ez a cikk (https://hemptoday.net/industrial-giant-3m-exploring-hemp-to-overcome-an-urgent-pollution-challenge) eredetileg a HempToday oldalán jelent meg.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokkal (PFAS) szennyezett területeken azért termesztenek kendert, hogy megvizsgálják, a növény alternatív tisztítási megoldást jelenthet-e a szennyezett talaj felásása és elégetése helyett.

Fejfájás a 3M-nek

A PFAS-ok komoly fejfájást okoztak a 3M számára. A cég az év elején belgiumi politikai botrányba keveredett, amikor egy antwerpeni alagútprojekt tanulmányozása során a vízben, a talajban és a gyár közelében élő emberekben magas szintű méreganyagokat mutattak ki. A Bloomberg arról számolt be, hogy a megállapítások következtében a 3M büntetőeljárás alá vonható Belgiumban.

Az Egyesült Államokban a 3M és a Wolverine, egy 3M anyagokat használó cipőgyár, összesen 123 millió dollár összértékű csoportos peren kívüli megállapodást kötöttek Michiganben, ahol PFAS-okat találtak a talajban és kutakban.

Mivel a természetben nem bomlanak le az „örök vegyszernek” is nevezett PFAS-okat alaposan megvizsgálták a környezetvédelmi és egészségügyi ügynökségek. A mérgező anyagokat a világ számos részén találták meg vízben, levegőben, halakban és a talajban.

Világszerte észlelték

Amerikai tudósok a kendert is tanulmányozták a PFAS-ok fitoremediációjára, azaz növények általi megtisztítására. A Connecticuti Mezőgazdasági Kísérleti Állomás kutatóiból álló csapat 600 hektáros, PFAS által szennyezett területen kendert termeszt egy korábbi katonai bázison, amelyet a Mi’kmaq indián törzs 2009-ben visszafoglalt. A föld egy Superfund terület – kiemelten fontos a szövetségi környezeti kármentesítési programja szempontjából.

Annak ellenére, hogy a gyártók lépést tettek a PFAS-ok fokozatos megszüntetésére, a vegyi anyagok széles körben elterjedtek, és a legtöbb kontinensen kimutatták őket, függetlenül az ipari fejlettség szintjétől. Az Elsevier ScienceDirect februárban közzétett jelentése szerint a potenciális forrásoktól távoli jelenlétük arra utal, hogy a légkörben kerülnek hordozásra.

A 3M az 1950-es évektől a 2000-es évek elejéig használt PFAS-okat, a fogyasztói és ipari termékek széles skálájának előállításához, beleértve a „teflon” tapadásmentes serpenyőket, a gyorsétel-csomagolóanyagokat, a vízálló ruházatokat és az olyan szőnyegeket, amely taszítják a vizet és a zsírt. A vegyszereket kenőanyagokban, katonai bázisokon és repülőtereken használt tűzoltó habokban, sőt olyan testápolási termékekben is használták, mint a vízálló szempillaspirálok és szemceruzák, fényvédők, samponok és borotvakrémek.

Hogyan képes a kender megtisztítani a szennyezett talajt

Jönnek a perek

A cég várhatóan hamarosan további perekkel néz szembe az egyesült államokbeli gyártótelepei közelében lévő környezetszennyezés miatt. A PFAS-okkal szennyezett felszín alatti vizek miatt kezdett tömeges perek a 3M ellen várhatóan a jövő év elején kezdődnek, és több ezer felperest érintenek.

Elemzők szerint a 3M PFAS-hoz kapcsolódó kötelezettségei és kármentesítési költségei akár 30 milliárd dollárt is elérhetnek. Mivel az ilyen esetek megoldása gyakran évekbe telhet, a befektetők nyugodtnak bizonyulhatnak a cég részvényeivel kapcsolatban, amíg nem ismerik a PFAS-okhoz kapcsolódó költségek teljes körét, és a vállalat tervet készít a szennyező anyagok széles körű jelenlétének kezelésére.

Eközben az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) várhatóan 2023 közepéig „veszélyes anyagnak” minősít bizonyos PFAS anyagokat. Az EPA azt mondta, hogy azt tervezi, hogy megköveteli a vállalatoktól, hogy jelentsék a PFAS-kibocsátásokat, és törekszik nagyobb erővel üldözni a szennyező cégeket, miközben elemzi a helyszíneket és megtéríti a kármentesítési költségeket.

Kettős cél?

A 3M pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott a belgiumi kender-remediációs kutatáshoz, amelyet Frederik Verstraete vállalkozóval folytatnak le, és a partnerek a jövőben nagy léptékű kendertermesztéssel folytatják a kezdeményezést.

“A 3M-mel együtt további kutatásokat folytatnak majd annak kivizsgálására, hogy a kendernövények teljes értékű kármentesítési rendszerré válhatnak-e” – mondta Verstraete.

A 3M azt állítja, hogy világszerte több mint 200 millió dollárt fektetett be a PFAS-ok remediációjára, és kutatási információs központ, valamint analitikai mintákat biztosít a PFAS-szennyezést tanulmányozó kutatóknak. Belgiumban a vállalat azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a kormánnyal a környezettisztítási kezdeményezések további beruházásairól.

A talaj és a víz helyreállítása mellett Verstraete elmondta, hogy a növények szalmája építőanyaggá alakítható. Az olaszországi kutatások kimutatták, hogy a nehézfémekkel szennyezett talaj tisztítására termesztett kender felhasználható kenderbeton építkezésekhez és energiatermeléshez, gyakorlatilag egészségügyi kockázat nélkül. Az amerikai kutatócsoport azonban azt mondta, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a kendernövények által felszívódott PFAS-t fel lehet-e dolgozni biztonságos nyersanyagok és termékek előállítására.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Egy olasz kutató szerint a szennyezett talajból származó kenderszárak alkalmasak építkezésre és energiáratermelésre

Forrás:
https://hemptoday.net/industrial-giant-3m-exploring-hemp-to-overcome-an-urgent-pollution-challenge