Egy olasz kutató szerint a szennyezett talajból származó kenderszárak alkalmasak építkezésre és energiáratermelésre

Ez a cikk (https://hemptoday.net/italian-researcher-says-stalks-from-polluted-soil-ok-for-building-energy/) eredetileg a HempToday oldalán jelent meg.

A szennyezett talaj tisztítására termesztett kender felhasználható kenderbeton építkezésre és energiatermelésre, gyakorlatilag egészségügyi kockázat nélkül – egy olasz kutató szerint.

Vito Gallo, a Bari Politechnika kémia professzora elmondta, hogy a kender növény fitoremediációs (növények általi tisztítás) folyamatban nyújtott teljesítménye csak nyomokban hagy maga után bármilyen szennyező anyagot.

„A kender lehetővé teszi a fémek egyfajta hígítását a biomasszában, és ez olyan anyagot eredményez, amely elvileg csak nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem jelent egészségügyi kockázatot” – nyilatkozta Gallo, aki egyben a BIO SP.HE.RE., egy kenderspecifikus kutatási kezdeményezés koordinátora is.

Gallo azt javasolta, hogy a tudományos szervezetek összefoghatnának, hogy elfogadható szinteket állapítsanak meg az idegen anyagok koncentrációjában a későbbi kendertermékekben.

Átfogó kutatás

Az olasz érdekcsoportok jelentős kutatásokon dolgoznak a fitoremediáció terén, amelynek során meghatározott növényeket termesztenek a szennyező anyagok, például a nehézfémek megtisztítására, valamint a szerves vegyületek lebomlásának serkentésére a talaj gazdagítása érdekében. A kender mindkét szerepkörben rendkívül hatékonynak bizonyult, amint azt az olasz tudósok további dokumentálásra tűzték ki.

A kérdés mindig is az volt, hogy mi lesz a szennyezett kenderrel, ha egyszer betakarítják az érintett területekről.

Olasz kutatók úgy vélik, hogy a kender által felszívott nehézfémek többsége a növény gyökereiben és leveleiben raktározódik, és csak csekély mennyiségben marad a kenderszárban, és folytatják ennek a folyamatnak a tanulmányozását.

A kender lehetséges használata a szelén fitoremediációjára és biofortifikációjára

A kender és a talaj

Az olaszországi kutatás 2002-ig visszamenőleg végzett tanulmányokra épül, amikor is a Wuppertali Egyetem és a németországi Brémai Faserinstitut kutatói kimutatták, hogy a remediációra vetett kendernövények a legtöbb nehézfémet a levelekben gyűjtötték össze, míg a növények szárát gyakorlatilag nem érinti a szennyeződés. Egy későbbi, 2014-es indiai tanulmány szerint a kender ígéretes eszköz a nehézfémek, például az arzén, ólom, higany, réz, króm és nikkel túlzott felhalmozódásában. Azóta további tanulmányok mindkét elemzést alátámasztották.

Amellett, hogy a kenderszárat kenderbetonhoz használják, a kender biomassza energiaként elégethető. Az ellenőrzött körülmények között összegyűjtött hamuval a fémek kinyerhetők és újra felhasználhatók – mondta Gallo.

Fenntartható új rendszer

„A kender fito-remediációs célú felhasználása nemcsak a környezetvédelemhez kötődő új földhasználati rendszer kialakítását eredményezné, hanem munkahelyek és fenntartható erőforrások teremtését is a közösség számára a zöld gazdaság és a biogazdaság elvei szerint.” – mondta Marcello Colao, az olasz non-profit Apuliai Környezetbiológusok Egyesületének (ABAP) biológusa, amely szintén a fitoremediációval foglalkozik.

Colao irányítja a GREEN projektet (Generate Resources And New Economies), amely különböző kenderfajtákat tanulmányoz, és fitoremediációs képességük alapján rangsorolja őket. Ez a kutatás Puglia kormányával együttműködve egy szélesebb körű kezdeményezés része, amely a kender fenntartható fejlődésben és szénmegkötésben rejlő potenciálját kutatja, valamint stratégiákat dolgoz ki a jobb mezőgazdasági gazdálkodási gyakorlatok érdekében.

A pugliai kormány által is támogatott BIO SP.HE.RE, a Gallo által irányított projekt mikroalgák és kender keverékét vizsgálja, hogy megtudja, hogyan javíthatja a víz és a talaj fitoremediációját. A kutatók arról számoltak be, hogy a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy a keverék elősegítette a kendernövények növekedését a szennyezett talajban, ezáltal felgyorsítva a fitoremediációs folyamatot. A csoport szerint a kendernövények különösen hatékonyan szívták fel a kadmiumot, a nikkelt és a cinket.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

„Megmentette az üzletünket”: az olasz gazdák magasabb szintre lépnek a kannabisszal

Forrás:
https://hemptoday.net/italian-researcher-says-stalks-from-polluted-soil-ok-for-building-energy/