A kender kivonat késlelteti a háziméhek öregedési folyamatát

Antioxidants

A Lublini Élettudományi Egyetem Gerinctelenek Ökofiziológiai és Kísérleti Biológiai Tanszékének kutatói a kender kivonat hatását vizsgálták a felnőtt háziméhek (Apis mellifera) hemolimfájának antioxidáns rendszerének aktivitására. A hemolimfa a legtöbb gerinctelen állatban található vérnek megfelelő folyadék.

A méheket három csoportra osztották: az egyik csoportot tiszta cukorsziruppal és kender kivonattal átitatott pamutcsíkokkal etették, a másikat fecskendővel adagolt cukorszirup és kender kivonat keverékével, a kontrollcsoportot pedig cukor és víz-glicerin oldat keverékével.

Amellett, hogy a fecskendőn keresztül adagolt kender kivonattal kiegészített csoportban volt a legmagasabb az antioxidáns aktivitás, a keverék 52 napra növelte a méhek élettartamát. A cukorsziruppal átitatott pamut- és kendercsíkokat kapó csoport élettartama 49 nap volt, míg a csak cukorsziruppal táplált kontrollcsoport esetében ez mindössze 35 nap volt.

“A kender kivonat antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően megnövelte azon kulcsfontosságú antioxidáns enzimek aktivitását, amelyek megvédik a méhek szervezetét a szabad gyököktől, és így késleltetik az öregedési folyamatokat” – állítják a kutatók. „…úgy gondoljuk, hogy a kender kivonat a jövőben hozzájárulhat a háziméhek természetes immunitásának javításához, és segítheti őket a fokozott környezetszennyezés és oxidatív stressz elleni küzdelemben.”

A méhek szeretik a kendert, és korábbi tanulmányok azt találták, hogy a növény kritikus tápanyagforrást jelenthet olyan időszakokban, amikor más táplálékforrások szűkösek lehetnek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kender kivonat védi a méheket a növényvédőszerek által okozott mérgezéstől

Kutatás:
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/4/707/htm