A kannabinoidok csökkenthetnék a gyulladáscsökkentők okozta kórházi esetek számát

 

European Journal of Pharmacology

Az NSAID-k (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az Ibuprofren) az egyik legszélesebb körben használt fájdalomcsillapító anyagok a világon. Azonban az ilyen termékek fogyasztásához különböző káros és életveszélyes mellékhatások társulnak, mint például a szívinfarktus, a szélütés és a belső vérzés. Egy 2001 elemzés szerint, az Amerikai Egyesült Államokban egyedül, “a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) által kiváltott gasztrointesztinális komplikációk okoztak több, mint 100.000 kórházi esetet és a becslések szerint 16.500 halálesetet évente.”

Vajon ezeket a káros emésztőszervi hatásokat ellensúlyozni tudná a kannabisz? Az Európai Farmakológia Folyóiratban (European Journal of Pharmacology) most közzétett tanulmány arra utal, hogy a legvalószínűbb válasz az “igen”.

A Nyugat Virginia Egyetem (West Virginia University) kutatói megvizsgálták a THC alkalmazásának hatását NSAID okozta gyomor gyulladás állati modellekben. A kutatók azt jelentették, hogy az alacsony dózisú THC gyomorvédő hatást biztosított, jelentősen enyhítve a gyomor vérzéseket és sérüléseket.

Erra a következtetésre jutottak: “A jelen tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a delta-9-THC… gasztroprotektív hatással is rendelkezik NSAID használó betegeknél. Mivel a jelenlegi antacid kezeléshez társulhatnak olyan nemkívánatos hatások, mint például a csökkentett csontsűrűség, a fokozott a bakteriális fertőzés és a vitaminhiány, más megközelítésekre van szükség, hogy megakadályozzuk az NSAID-indukált gyomorfekélyt. Amellett, hogy gyomorvédő hatásuk van, a kannabinoidoknak egyéb jótékony hatásaik is vannak, beleértve a fájdalom csökkentését. Így a kannabinoidoknak megvan az a hozzáadott előnye, hogy csökkentik a fájdalomcsillapító NSAID-ok hatásos dózisát, valamint csökkentik az NSAID-indukált gyomorfekély előfordulását.”

A tanulmány teljes szövege, “Akut delta-9-tetrahidrokannabinol blokkolja a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, a diklofenak-nátrium okozta gyomor vérzéseket egerekben” megtalálható online az Európai Farmakológia Folyóiratban (European Journal of Pharmacology).

Forrás:
http://www.theweedblog.com/cannabinoid-could-cut-down-on-anti-inflammatory-drug-induced-hospitalizations/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..