A kannabinoidok csökkenthetnék a gyulladáscsökkentők okozta kórházi esetek számát

 

European Journal of Pharmacology

Az NSAID-k (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az Ibuprofren) az egyik legszélesebb körben használt fájdalomcsillapító szerek a világon. Azonban ezek a termékek komoly mellékhatásokat is okozhatnak, például szívinfarktust, szélütést és belső vérzést. Egy 2001 elemzés szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban “a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) által kiváltott gasztrointesztinális komplikációk több, mint 100.000 kórházi esetet és a becslések szerint 16.500 halálesetet okoztak évente.”

Vajon ezeket a káros emésztőszervi hatásokat ellensúlyozni tudná a kannabisz?

A Nyugat Virginia Egyetem kutatói megvizsgálták a THC alkalmazásának hatását NSAID okozta gyomor gyulladás állati modelljaiben. A kutatók azt jelentették, hogy az alacsony dózisú THC gyomorvédő hatást biztosított, jelentősen enyhítve a gyomorvérzéseket és sérüléseket.

Következtetéseik szerint, “A jelen tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a delta-9-THC… gasztroprotektív hatással is rendelkezik NSAID használó betegeknél. Mivel a jelenlegi antacid kezeléshez társulhatnak olyan nemkívánatos hatások, mint például a csökkentett csontsűrűség, a fokozott a bakteriális fertőzés és a vitaminhiány, más megközelítésekre van szükség, hogy megakadályozzuk az NSAID-indukált gyomorfekélyt. Amellett, hogy gyomorvédő hatásuk van, a kannabinoidoknak egyéb jótékony hatásaik is vannak, beleértve a fájdalom csökkentését. Így a kannabinoidoknak megvan az a hozzáadott előnye, hogy csökkentik a fájdalomcsillapító NSAID gyógyszerek hatásos dózisát, valamint csökkentik az NSAID-indukált gyomorfekély előfordulását.”

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23769745
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053165/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..