Melatonin és THC

Melatonin – a fiatalság forrása?

A melatonin lassítja az öregedés hatásait. Egy csapat a Laboratoire Arago Banyuls sur Mer (CNRS / Université Pierre et Marie Curie) egyetemen úgy találta, hogy egy melatonin alapú kezelés késlelteti az öregedés első jeleit kis emlősökben.

Ezek az eredmények a PLoS ONE lapban jelentek meg 2009. június 15-én.

Ismertebb nevén az időmérőhormon, a melatonin természetesen választódik ki a szervezetben az éjszaka folyamán. Ezért ez az alkony egyfajta biológiai jelzője, amely lehetővé teszi egy szervezet számára, hogy szinkronizálja magát a nappal/éjszaka ritmushoz.

A Laboratoire Aragoban, Elodie Magnanou és munkatársai megvizsgálták a melatonin hosszú távú hatásait a házi cickányon, egy kis éjszakai rovarevő emlősön. Normális körülmények között ez az állat 12 hónapos korában mutatja az öregedés első jeleit, ami elsősorban a cirkadián ritmus tevékenységének csökkenésével jár. Egy kicsivel 12 hónapos koruk előtt folyamatosan melatonint adtak az állatoknak, ezzel legalább 3 hónappal késleltették a öregedés jeleit, ami jelentős a cickány élettartamának vonatkozásában.

A melatoninról ma már ismert, hogy több jótékony hatása van. Ezek közé tartozik, hogy antioxidáns, anti-depresszáns és segít az alvási problémák kezelésében. A következő lépés az lesz, hogy megértsék az öregedés hormon hatásmódját, így talán elképzelhető lesz annak használata emberekben.

A THC hatásai a melatonin kiválasztásra

Olasz kutatók felfedezték, hogy amikor nyolc férfi THC-t tartalmazó kannabiszt szívott, húsz perccel később a melatonin szintjük drámaian emelkedett. Két óra elteltével a melatonin szintjük 4,000 százalékkal magasabb volt, mint a kiindulási szint. Más kutatások azt mutatják, hogy a melatonin egy 25 órás ciklusben seratoninná alakul majd vissza melatoninná, ami egyértelműen jelzi, hogy azok, akik rendszeresen kannabiszt használnak alvásproblémákra önmagukat próbálják kezelni.

Az a tény, hogy a kannabisz szívása a melatonin termelés drámai növekedésével jár, magyarázatul szolgálhat a gyógyszer pozitív hatásaira. A The Journal of the American Medical Association 1995-ös cikke szerint a szert sokan a kemoterápia toxicitás ellensúlyozására, migrén kezelésére, szemnyomás és fájdalom csökkentésére, menstruációs görcsök kezelésére, és az AIDS betegeknél fellépő sorvadásos szindróma kezelésére használják. A melatoninról bizonyított, hogy képes enyhíteni minden egyes ilyen problémát.

Hogy megvizsgálják vajon a hatásaiban szerepe van-e a tobozmirigynek, a melatonin (a tobozmirigy által termelt fő hormon) delta-9-THC-re adott válaszát, kilenc 29 és 33 év közötti egészséges férfi önkéntessel végeztek tanulmány. A THC-t délután 3-kor adták be, 1 gr. cigaretta formájában, amely 1% delta-9 THC-t tartalmazott. Vénás vérmintákat vettek egy bennmaradó katéterrel egy könyökvénából -20, 0, 20, 60 és 120 perccel a THC beadása után. Ugyanezen kísérleti protokollal, a vizsgálatot megelőző napon a tesztet elvégezték egy normál cigaretta elszívása után is. Az egész vizsgálatot nyáron végezték. A szérumokat centrifugálással választották el és – 20 °C hőmérsékleten tárolták a vizsgálat idejéig. Melatonin szérum értékeket Wetterberg, Erickson, Friberg és Vengbo (1978) által leírt RIA módszerrel végezték, kereskedelemben kapható felszereléssel, amikor a kivonatok a kimutathatósági határnál magassabb melatonin értékeket mutattak, a mintákat megfelelő hígításban mérték. Az adatokat Student-féle t-tesztekkel elemezték.

Ezeket az előzetes eredményeket nehéz értelmezni, jelenleg nem tudjuk megmagyarázni az utóbbi esetben megfigyelt magas melatonin bazális szintet. Azonban a jelenlegi adatok azt sugallják, hogy a delta-9 THC szabályozhatja a tobozmirigy tevékenységét a melatonin kiválasztás stimulálójával vagy gátlásával és úgy tűnik, hogy a melatonin delta-9 THC-re adott válasza, függ annak bazális szintjétől. Sőt, ezek a megállapítások arra a hipotézisre vezetnek, hogy a tobozmirigy részt vesz a delta-9-THC hatásmechanizmusában. Azonban további kutatásokra és több adatra van szükség a melatonin válaszról a nap különböző fotoperiódusaiban, valamint neurotranszmitter agonisták és antagonisták használatával annak megállapítására, hogy a delta-9-THC közvetlen vagy közvetett hatással van-e a tobozmirigyre.

Forrás:
http://www2.cnrs.fr/en/1533.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090622064807.htm
http://members.iowatelecom.net/sharkhaus/marijuana_melatonin.html#11
https://www.researchgate.net/publication/20151432_Effects_of_Tetrahydrocannabinol_on_Melatonin_Secretion_in_Man