A kannabisz hatása terhes nőkre és újszölöttekre

cannabis-pregnancy

Ez majdnem túl tabu ahhoz, hogy vita tárgya legyen: a terhes nők és a kannabisz. Ez egy piszkos kis titok a nőknél, különösen a megrázó első trimeszterben, azoknál akik a kannabiszhoz fordulnak, hogy enyhítsék a hányingert és a stresszt.

A terhes nők Jamaikában rendszeresen használnak kannabiszt a hányinger, a stressz és a depresszió enyhítésére, gyakran egy tea vagy tonik formájában.

Az 1960-as végén a professzorai Melanie Dreher-t választották, hogy végezzen el egy néprajzi tanulmányt a kannabisz használatról Jamaikában, megfigyelni és dokumentálni annak használatát és következményeit terhes nőknél.

„A férfiak úgy vélték, hogy az inhalált ganja az agyba megy és pszichoaktív hatása van, de a ganja teaként vagy tonikként fogyasztva a vérbe megy és egészségügyi hatása van, nem pedig mámoros. Csak a férfiaknak engedték a ganja szívást, mert úgy gondolták, hogy a nőknek nincs meg hozzá a megfelelő agyuk.”

Dreher megvizsgált 24 jamaikai csecsemőt akik szülés előtt kannabisznak voltak kitéve és 20 csecsemőt akik nem. A munkájából született a könyv A nők és a Kannabisz: Orvostudomány, Tudomány és Szociológia, amelynek egy része tartalmazza a helyszíni vizsgálatait.

A legtöbb észak-amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a kannabisz használat születési rendellenességeket és fejlődési problémák okozhat. Azok a vizsgálatok nem különítették el a kannabisz használatot, hanem egy kalap alá vették az annál sokkal pusztítóbb anyagokkal kezdve az alkoholtól a dohányon át a methel és a heroinnal.

Jamaikában Dreher egy kultúrát talált, amely felügyelte saját ganja bevitelét és annak használatát spirituálisnak tekinti. A gyógynövény hatásáiról szóló jelentésiet a terhesség idején a Brazelton Skálát felhasználva végezte, ami egy igen elismert újszülött viselkedési értékelés, amely felméri a viselkedést.

A profil azonosítja a baba erősségeit, az adaptív válaszokat és az esetleges sebezhetőségeket. A kutatók folytaták a gyerekek értékelését a vizsgálatban egészen 5 éves korig. Az eredmények nem mutattak negatív hatást a gyerekekre, éppen ellenkezőleg, úgy tűnt, hogy jeleskedtek.

A vizsgálat eredménye szerint kannabisz napi szinten történő fogyasztása terhesség alatt rossz magzati kimenetelhez vezet

MÉRÉSEK ÉS FŐ EREDMÉNYEK:

A kannabisz hatásnak kitett és nem kitett újszülötteket összehasonlítottuk 3 naposan és 1 hónaposan a Brazelton Skálá (Brazelton Neonatal Assessment Scale) használatával, kiegészítő elemekkel együtt, hogy rögzítsük a lehetséges legapróbb hatásokat. Nem volt szignifikáns különbség a hatásnak kitett és nem kitett újszülöttek között a 3. napon. 1 hónaposan a hatásnak kitett újszülöttek jobb fiziológiai stabilitást mutattak és kevesebb segítséget ígényeltek a vizsgálatokban a stabil állapot eléréséhez. Az krónikus kannabisz használó anyák újszülöttei nagyobb pontszámot éretek el az autonóm stabilitás, az éberség minősége, az ingerlékenység és az önszabályozás terén és úgy ítélték meg, hogy hálásabbak a gondozóknak.

Sok embernek nem tetszett ez a válasz, különösen a finanszírozóknak, a National Institute on Drug Abuse-nak (Nemzeti Drogabúzus-ellenes Intézet – NIDA). Nem is adtak további anyagi támogatást a vizsgálathoz és nem szívesen adták ki az eredményeket.

Kannabisz használat és csökkent újszülött testsúly

“A March of Dimes (non-profit szervezet az anyákért és a babákért) támogatta,” mondja Dreher. “, De egyértelmű volt, hogy a NIDA nem volt érdekelt egy olyan tanulmány további finanszírozásában, amely nem mutat negatív eredményt. Azt mondták, hogy ne küldjem be újra. Elszalasztottunk egy lehetőséget arra, hogy kövessük a tanulmányt a kamaszkoron át a felnőttkorig.”

Drehernek aki jelenleg a Rush Egyetem ápolási szakának dékánja ápolási, antropológia és filozófia végzettséggel, valamint antropológia Ph.D.-vel a Columbia Egyetemen, nem volt tapasztalata a kannabisszal mielőtt Jamaikára utazott volna.

Mostmár a kannabisz szószólója és azt mondja, hogy Raphael Mechoulam, az első, aki izolálta a THC-t, Pulitzer díjjat kellene, hogy kapjon. Mégis, megérti, hogy az egészségügyi szakemberek félnek bármit is tenni ami esetleg kárt tehet a szakmai támogatásukban, a kannabisz bizonyított gyógyhatásai ellenére, különösen a terhes nők számára.

Dr. Melanie Dreher tanulmánya nem az első alkalom, hogy a jamaikai ganja szívás tudományos vizsgálatnak volt kitéve. Az egyik legkiterjedtebb tanulmány a Ganja Jamaikában—Egy Orvosi Antropológiai Tanulmány A Krónikus Marihuána Használatról (Ganja in Jamaica—A Medical Anthropological Study of Chronic Marijuana Use) Vera Rubin és Lambros Comitas írása 1975-ben jelent meg. A Nemzeti Tanulmányok a Kábítószerekről és a Kábítószer Fogyasztásról Mentális Egészségügy Központja (National Institute of Mental Health’s Center for Studies of Narcotic and Drug Abuse) szerencsétlenségére, az orvosi antropológiai tanulmány erre a következtetésre jutott:

“A törvénytelenség ellenére a ganja használata kiterjedt, tartama és intenzitása nagyon magas; hosszabb időn át történik a szívása és nagyobb mennyiségben nagyobb THC tartalommal, mint az Egyesült Államokban anélkül, hogy káros szociális vagy pszichológiai következményei lennének.”

Tanulmány: Az anya kannabiszhasználata nem jár káros hatásokkal az újszülöttre

Forrás:
http://ireadculture.com/special-delivery/
https://patients4medicalmarijuana.wordpress.com/2009/12/20/marijuana-cannabis-use-in-pregnancy-dr-melanie-dreher/
http://druglibrary.org/schaffer/hemp/medical/can-babies.htm
http://www.cannabisculture.com/content/1998/11/01/1404
http://cannabisclinicians.org/wp-content/uploads/2012/03/Dreher-Pediatrics.pdf