Kender alapú gázüzem buszok és vonatok áramellátására Franciaországban

A francia Qairos Energies startup bejelentette, hogy közel 18,8 millió eurót (9 milliárd forint) fektet be tervezett létesítményébe, amely a helyben termesztett kenderből hidrogént és metánt készít.

Ez a cikk (https://hemptoday.net/french-energy-firm-will-invest-23-million-in-hemp-fueled-gas-plant/) eredetileg a HempToday oldalán jelent meg.

A mareil-en-champagne-i székhelyű Qairos közölte, hogy hidrogéntermelését villamos energiává alakítják át üzemanyagcellák számára, amelyek buszokat és vonatokat fognak hajtani. A gyár metánt is gyárt majd a Gaz Réseau Distribution France számára, amely kizárólagos franciaországi földgázforgalmazó és Európa vezető elosztója.

Pirogázosítás

Az északnyugat-franciaországi Le Mans közelében lévő Trangé-ban található létesítmény pirogázosítási technológián alapul, amely az elektrolízis alternatívája. A pirogázosítás abból áll, hogy a biomasszát kis mennyiségű oxigén jelenlétében magas hőmérsékleten hevítik, ami az anyagot gázzá alakítja, miközben CO2-t és hőt is termel. A hulladékmentes eljárás eltávolítja az egyes finomítási módszerekből származó kátrányokat.

A Qairos közölte, hogy helyileg fogja beszerezni a kendert trangéi létesítményének 35 kilométeres körzetében, és a Fermiers de Loué mezőgazdasági szövetkezet tagjai szállítják a biomasszát. A cég 2020-ban kenderkísérleteket végzett az iparosítási és fejlesztési folyamatok megalapozása részeként. Qairos azt mondta, hogy végül 1000 hektárról lesz szüksége kenderre a teljes működéshez.

Csúcstechnológiás kenderházak: Ausztrália 3D-ben nyomtatott zöldépület-forradalma

Hozzáférés az energiahálózathoz

A 3500 négyzetméteres, 9 méter magas, 15 méter magas légbeömlőkkel és -elvezetőkkel felszerelt létesítmény összesen 23 ezer négyzetméteres ipari telken található. A cég építési és egyéb engedélyei lehetővé teszik számára, hogy szintetikus metánt fecskendezzen be Franciaország energiahálózatába.

Az üzem maximális termelési kapacitása napi 3,6 tonna hidrogén lesz, de a cég tájékoztatása szerint a célja nagyjából napi 2 tonna hidrogén és 200 köbméter metán termelése. Qairos szerint 25-30 dolgozóra lesz szükség az új létesítmény működtetéséhez.

Kévin Collet, a Qairos társigazgatója elmondta, hogy bár a pirogázosítás már jól bevált Európában, a kender bevezetése a termelési láncba újítást jelent.

A projekt támogatást kapott a Bpifrance befektetési banktól és a Pays de la Loire régiótól, és továbbra is a KPMG-n keresztül keresi a finanszírozást.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Hogyan képes a kender megtisztítani a szennyezett talajt

Forrás:
https://hemptoday.net/french-energy-firm-will-invest-23-million-in-hemp-fueled-gas-plant