Endokannabinoid profil: Virodhamin

A virodhamin (más néven O-arachidonoil-etanolamin, vagy O-AEA), amit 2002-ben fedeztek fel, a test több endokannabinoidjának egyike, arachidonsav valamint etanol-amin kombinációja. Ezt a két komponenst egy észterkötés képezi, amely ellentétes az elsőként felfedezett endokannabinoid, az anandamid amidkötésével.

A „virodhamin” név ezen az ellentétes kapcsolaton alapul, a szanszkrit „virodha” szóból, amely ellentétet jelent. A virodhamin agonistaként aktiválja a CB1 és CB2 receptorokat, valamint újonnan kannabinoid receptorként azonosított GPR55 receptort. A patkány agyában és az emberi hippokampusban található virodhamin szintje hasonló az anandamid szintjéhez. A CB2-receptort expresszáló perifériás szövetekben (bőr, vese, lép és szívszövet) a virodhamin szintje 2-9 magasabb, mint az anandamidé.

A virodhamin bioszintéziséről és bioszintetikus útvonalairól nem sok ismeretes. A virodhamin és az anandamid közötti ellentétes kapcsolat azonban érdekes lehet. A két endokannabinoid közötti ellentétes kapcsolat, lévén, hogy a virodhamin egy CB1 antagonista és CB2 agonista (mivel az anandamid egy CB1 agonista és CB2 antagonista) arra utal, hogy a két endokannabinoid képes lehet egymásba átalakulni.

Gyógyászati hatások

A virodhamint nem vizsgálták olyan széles körben, mint más endokannabinoidokat, így kevesebb információ áll rendelkezésre annak lehetséges gyógyászti hatásairól. Az egyik tanulmány azonban arra utal, hogy a virodhamin potenciális terápiás alkalmazást nyújt bizonyos neurológiai rendellenességek kezelésében. Azt is kimutatták, hogy a virodhamin ellazítja az emberi tüdő artériát, és hasznos lehet a kardiovaszkuláris CYP2J2 enzim szabályozásában és kontrolljában. Ezenkívül kimutatták, hogy a virodhamin csökkenti a testhőmérsékletet egerekben.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Endokannabinoidok

Forrás:
https://canneconomy.com/report/cannabinoid-report-virodhamine/