Egy cseh civil szervezet több ezer kannabisz magot oszt szét minden évben ingyen

EU-cannabis-seed-1280x800

“Termeszd meg a szabadságod!” Ez a szlogenje a Magot az Időseknek (Seeds for Seniors) kampánynak, amit a Legalizace cseh civil szervezet most az egymást követő kilencedik évben szervez. A novemberi Prágában rendezett Cannafest vásártól kezdve, több ezer cseh és más állampolgár kaphat minőségi kannabisz magokat ingyen, ami lehetővé teszi számukra, hogy otthon termesszenek és a saját gyógynövény készítményeket állítsanak elő.

A Cseh Köztársaságban, ahol a kannabisz széles körben tolerált, ezek kis polgári engedetlenséget hírdető kezdeményezések, amit a helybéliek úgy hívnak “alulról történő legalizálás.”

Minden felnőtt idős

Bár a kampány hivatalos neve, Magot az Időseknek, azt sejtetve, hogy a magokat csak az időseknek adják, minden felnőtt ember igényelhet, ahogy azt a Legalizace kijelenti a honlapján.

Egy tipikus “idős” Aleš Holík, 27 éves, a vízvezeték-szerelő a festői Észak-Csehországban, aki kizárólag a magokat szétosztó program keretein belül kapott magokból termeszt, már körülbelül öt éve. “A genetika mindig remek,” mondja, “bár néhány ember kedvét elveszi az a tény, hogy a legtöbb mag nem feminizált. Én személy szerint szeretek hím növényekkel dolgozni, és megalkotni a saját fajtáimat, úgyhogy nem bánom a hagyományos magokat.”

Holík elmesélte, hogy hogyan készít kenőcsöket és kivonatok a 85 éves nagymamájának és az ő 15 éves Labrador retrieverjének, Saranak. “Mindketten a az előrehaladott korukra jellemző betegségektől szenvednek – ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, álmatlanság, étvágytalanság – de köszönhetően ezeknek a házi kannabisz készítményeknek, a fájdalom enyhül, többet és jobban alszanak, és híztak is pár kilót. Sara 16 lesz hamarosan, ami elég öreg egy Labradornál, és úgy néz ki, úgy viselkedik, mintha 8 lenne!”

A kannabisz magok teljesen legálisak a cseh jog alapján, és Legalizace.cz boldogan kiszolgál annyi felnőttet, amennyi csak lehetséges anélkül, hogy ezért egy fillért is kérne. A pályázóknak csupán a borítékot és a postaköltséget kell fizetni. A kampány a cseh tenyésztők és megbankok támogatásának köszönhetően valósulhat meg, valamint az olyan országok magkereskesdő cégeinek, mint Hollandia, Spanyolország, Svájc és más országok, akik több tízezer saját maggal látják el a szervezet.

“Több, mint háromezer igénylést kapunk évente,” mondja a civil szervezetek elnöke, Robert Veverka, “és eddig mindig sikerült teljesíteni őket. De mindig egy harc, hogy megfeleljünk a célunknak: hogy minden egyes kérelmező legalább öt magot kapjon igyen. Ezért folyamatosan keressük az új partnereket a magbankok és a termesztők körében.”

Veverka megjegyezte, hogy a legtöbb igénylő valóban idős, 50 éves vagy annál idősebb emberek, akik közül sokan súlyos egészségügyi problémákkal szenvednek. “A kereslet folyamatosan emelkedik minden évben, ahogy egyre több és több ember – különösen az idősebb generáció – fedezi fel a növény terápiás hatásait,” mondta. “Plusz a gyógyászati kannabisz törvényeink teljesen működésképtelenek, ami sértés az összes beteg cseh számára, akiknek előnyére válhatna a kannabisz.”

Mivel az igénylők megkapják a magokat és otthon kísérleteznek a termesztéssel, ez gazdagítja a kannabisz növényhez és alkalmazásaihoz kapcsolódó ismereteiket. “Ez a növekvő tudás együtt jár a speciális orvosi fajták iránti növekvő igénnyel, általában CBD-dús fajták iránt és bizonyos diagnózisokra” mondta Veverka.

Forrás:
https://www.leafly.com/news/politics/czech-ngo-distributed-thousands-free-cannabis-seeds-every-year