Az endokannabinoid rendszer aktiválása hasznos lehet autizmus esetén

 

Brain, Behavior, and Immunity

Újabb eredmények kiemelik a kannabisz gyógyszerek potenciális fontosságát az autizmus és a szociális szorongás kezelésében. Kanadai kutatók nemrég felfedezték, hogy a korai életszakaszban fellépő gyulladás hatással lehet az agyi fejlődésre, ebből kifolyólag a stresszválaszra és az érzelmekre. A tanulmány autista egér modellt használt és az endokannabinoid választ manipulálta. Az adatok arra utalnak, hogy az endokannabinoid jelátvitel változásai a születés után fellépő gyulladás következtében hozzájárultak az élet későbbi szakaszában kialakult szociális viselkedés zavarokhoz.

Ezzel a kutatással kimutattuk, hogy egyetlen immun kihívás egy érzékeny fejlődési ablak során hatással lehet a serdülők szociális viselkedésére. Ezenkívül a korai életkorban fellépő gyulladás akut módon megváltoztatta az anandamid szintet, és az amygdaláris endokannabinoid rendszer többszintű újraprogramozását idézte elő.

Összefoglalva, eredményeink arra utalnak, hogy a FAAH-gátlók új megközelítést jelenthetnek a szociális rendellenességek kezelésében. Különösen magas amygdala-kibocsátással és megváltozott endokannabinoid-rendszerkomponensekkel (például autizmus) járó rendellenességek esetén a FAAH-gátlás stabilizálhatja az endokannabinoid rendszert és csökkentheti a tüneteket. A FAAH-gátlókat korábban az autizmus törékeny X egérmodelljében tesztelték, és ígéretes hatást mutattak a tünetek enyhítésében. A FAAH gátlásának alapos tesztelése számos autizmus modellben remélhetőleg több betekintést nyújt az autizmus bonyolult mechanizmusaiba, és új megközelítésekhez vezethet a kezelésében.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Endokannabinod jel diszreguláció az autizmus spektrum zavarokban: a gyulladásos állapot és a neuro-immunváltozások közötti összefüggés.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5461973/