Macedónia legalizálja az orvosi kannabiszt

Macedonia Flag on cannabis background. Drug policy. Legalization of marijuana

Május 15-én a macedón egészségügyi miniszter Nikola Todorov bejelentette A Kábítószerek és Pszichotróp Anyagok Szabályozásának Törvénye módosításait, így a kannabisz legális lesz “azoknak az embereknek, akik olyan súlyos betegségekben szenvednek, mint például a daganatos megbetegedések, a szklerózis multiplex, a HIV és a gyermekkori epilepszia.” Eltérően más gyógyászati kannabisz programoktól Európában, az orvosok, legalábbis az elején, kivonatokat fognak felírni, szárított kannabisz helyett.

Ahhoz, hogy többet megtudjunk a javasolt változtatásokról, felvettük a kapcsolatot egy macedón legalizációs aktivistával, Filip Dostovskival, aki a fővárosban, Szkopjéban él. “Néhány évvel ezelőttig a legtöbb macedón semmit sem tudott az orvosi kannabiszról,” mondta. “De a szó gyorsankezdett terjedt, miután szerveztünk pár szemináriumot a Rick Simpson módszerrel készült kannabisz olaj használatával tapasztalat gyógyító hatásokról.” Simpson annak idején Csehországban élt. Ezek valódi eredmények voltak, nem csak elméletek, ami Dostovski szerint megváltoztatta az emberek és a politikusok gondolkodását. Hála a kannabisz kivonatoknak, több száz súlyosan beteg macedónok kapott jelentős segítséget, sőt voltak akik meggyógyultak, és köztük volt egy jó pár politikus, és olyanok akik az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés területén dolgoztak.

Dostovski hozzátette:

“Mi egy nagyon kis, kétmilliós ország vagyunk, ahol mindenki ismer mindenkit és semmi sem marad titokban sokáig. Ez a fő oka annak, hogy a macedónok miért csak 50 százaléka támogatta a gyógyászati kannabisz legalizálását két évvel ezelőtt, ma pedig több mint 70 százalékuk. És persze a politikusok hirtelen rájöttek, hogy nekik is fel kell ugrani a legalizációs vonatra.”

A rekreációs kannabisz használat Macedóniában, a termesztés, a terjesztés és a birtoklás bármely mennyiségben önmagában továbbra is illegális. “Másfelől, a bírók általában elég liberálisak és eseti alapon határozhatnak,” mondta Dostovski “ami azt jelenti, hogy a lebukást az esetek 90%-ában csak kisebb pénzbírságokkal büntetik.”

Forrás:
https://www.leafly.com/news/headlines/macedonia-set-to-become-14th-eu-country-to-legalize-medical-canna