Zelenszkij aláírta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényt

Zelenszkij elnök aláírta az orvosi kannabisz legalizáló törvényjavaslatot, amelynek értelmében a betegek várhatóan már 2024-től hozzáférhetnek a szabályozott kannabisz gyógyszerekhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan aláírta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot – ez a lépés ő és más tisztviselők szerint segíthet a katonáknak orvosolni azokat a testi és lelki sebeket, amelyeket az ország Oroszországgal folytatott háborúja során szereztek.

A törvény a hivatalos közzétételt követő hat hónapon belül lép hatályba, az ukrán miniszteri kabinet és az egészségügyi minisztérium feladata ez idő alatt a program szabályainak kidolgozása.

Ukrajna hamarabb megkezdheti a kannabisztermékek behozatalát, miután a kannabiszt a szigorúan tiltott I. listáról az ország kábítószer-jegyzékének II. listájára helyezik át, ahol orvosi receptre lesz kapható.

A hatályba lépő törvény legalizálja az orvosi kannabiszt súlyos betegeknek és poszttraumás stressz-zavarban (PTSD) szenvedők számára, ami az ország Oroszországgal fennálló konfliktusából ered.

Míg a bevezetett jogszabály szövege kifejezetten csak a rákot és a háború által okozott PTSD-t sorolja fel olyan betegségek között, amelyek esetén orvosi kannabiszt lehet kiadni a betegeknek, az egészségügyi bizottság elnöke júliusban azt mondta, hogy a törvényhozók naponta hallanak más betegségekben, például Alzheimer-kórban és epilepsziában szenvedő betegekről.

Az agrárminisztérium szabályozza majd a kannabisz termesztését és feldolgozását. A gyógyszer forgalmazásával kapcsolatos felügyeleti és végrehajtó hatóságokat az Országos Rendőrség és Gyógyszerügynökség is ellátja majd.

Zelenszkij tavaly júniusban a maga részéről támogatásának adott hangot az orvosi kannabisz legalizálása mellett, és a parlamenthez intézett beszédében kijelentette, hogy „világ összes legjobb gyakorlatát, a leghatékonyabb szabályozását, minden megoldást, bármilyen nehéznek vagy szokatlannak is tűnnek számunkra, alkalmazni kell Ukrajnában, hogy az ukránoknak, minden polgárunknak ne kelljen elviselniük a háború fájdalmát, stresszét és traumáját.”

A veteránok orvosi kannabisszal helyettesítik az alkoholt és a vényköteles gyógyszereket

„Végre igazságosan kell legalizálnunk a kannabisz alapú gyógyszereket mindazok számára, akiknek szükségük van rájuk, megfelelő tudományos kutatással és ellenőrzött ukrán termeléssel” – mondta.

Az egészségügyi minisztérium becslése szerint akár hatmillió ember is tapasztalhat nemcsak PTSD-t, hanem más mentális egészségügyi problémákat a kétéves orosz háború során átélt trauma következtében.

Iyrna Rachynska, az Ukrajnai Betegek kampánycsoport munkatársa így nyilatkozott: „Az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvény elfogadása kétségtelenül nagy győzelem az egész betegközösség számára.”

„A betegek, a lakosság, az orvosok, a katonaság és az aktivisták több mint öt évig küzdöttek ezért a döntésért. Akciókat, gyűléseket, konferenciákat szerveztünk, felhívásokat írtunk, és igyekeztünk információkat közölni a társadalommal arról, hogy a betegek milyen szenvedésekkel kénytelenek együtt élni anélkül, hogy lehetőségük lenne magas színvonalú és megfizethető kezelésre.”

A következő hat hónapban a minisztériumok ismertetik azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kannabisz alapú termékek azonnali importját Ukrajnába, és az első termékek várhatóan 2024 harmadik vagy negyedik negyedévében jelennek meg a piacon.

A törvényjavaslat lehetővé teszi az orvosi kannabisz termesztését Ukrajnában is, de ennek megalapozása több évig is eltart, és hazai kínálat legkorábban 2028-ban várható.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz segíthet az orosz háborús traumák által érintett embereknek

Forrás:
https://www.facebook.com/uamcan/posts/777485734426142