Lehet, hogy a kannabisz-reform a Covid utáni „Zöld New Deal” része lesz?

Miközben a kormányok még mindig a világjárvány által okozott gazdasági hanyatlás kezelésével küzdenek, van egy kérdés, amely állandóan felmerül a beszélgetések során: lehet-e, hogy a hazai kannabisz-termelés egy nagy infrastrukturális vagy akár gazdasági újraindítás részét fogja képezni? Különösen azért, mert megrövidíti és biztonságosabbá teszi a globális szállítási láncokat.

Világos, hogy az USA-ban ez a kérdés most éppen az asztalon van, mert az államok „létfontosságúnak” tekintik ezt az ipart, a törvényhozók pedig kezdik fontolgatni, hogy bevegyék-e a következő segélycsomagokba.

Európában sokan teszik fel ugyanezt a kérdést.

De mit jelenthet ez valójában olyan gazdaságok számára, melyek szó szerint repülőgéppel utaztatják be a vendégmunkásokat, hogy megkezdjék a szokásos termények betakarítását a világjárvány idején?

A következőkben felsorolunk néhány tendenciát annak bemutatására, hogy egyes orszgágok legalábbis fontolóra veszik ezt az ötletet, ha nem tervezték be máris.

A kendertermelés nyilvánvalóan növekszik – A kendertermelés csaknem minden európai országban, és most az Egyesült Királyságban is növekszik. Lobbizás kezdődött annak érdekében, hogy a CBD (kannabi­diol) a viták előterébe kerüljön éppúgy, mint az USA-ban. Ez azt jelenti, hogy a rekreációs reform megvalósul, és azok a kendertermelők, akiknek sikerült fennmaradniuk, az „egyéb” típusú termelés homlokterébe fognak kerülni.

A kannabisz termesztés 750 új munkahelyet fog teremteni Portugáliában

Az orvosi kannabisz felhasználóinak száma folyamatosan növekszik: Bár még mindig küzdelmes dolog kannabiszkezeléshez hozzájutni, a paciensek száma sok európai országban folyamatosan növekszik – annak ellenére, hogy jelenleg leginkább csak a dronabinol nevű szintetikusan előállított generikus szert kaphatják.

A kannabisztermelés folyamatosan növekszik: A GMP (jó gyártási gyakorlatok) tanúsítás és engedélyezés a pandémia folytán láthatóan lelassult, de azért vannak olyan gyártók és forgalmazók, akik megkapják az engedélyt. Jövőre várhatóan Spanyolországnak, Portugáliának és Görögországnak lesz olyan terméke, mely eláraszthatja az európai piacokat. Olaszországban már megváltoztatták a törvényeket, hogy lehetővé tegyék a korlátozott mértékű otthoni termesztést. Valamint Észak-Macedóniáról se feledkezzünk meg.

Küszöbön áll a regionális reform: A legtöbb ipari előrejelzés szerint két éven belül a napirendre kerülő kérdés nem az lesz, hogy megindítják-e a reformot egy széles Európai Uniós alapon, hanem hogy mikor. Csaknem bizonyos, hogy ez az USA-beli reformokkal párhuzamosan fog végbemenni, azt követően, hogy az ENSZ megváltoztatja a kannabiszra vonatkozó globális előírásokat. Hogy miért? Az utóbbi években hatályba lépett nemzetközi kereskedelmi egyezmények miatt. Ez azt jelenti, hogy az egyes európai országok végül szabadon dönthetnek a legalizáció kérdésében.

Végeredményben nyilvánvaló, hogy a kannabisz-reform – kezdve a nagy Covid-recesszió következtében túlfeszített gazdaságokba várhatóan befolyó megnövekedett adóbevételekkel – még a meghosszabbított ütemezés mellett is előre fog haladni Európában. És tekintettel arra, hogy a mostani világjárvány súlyos csapást mér a világgazdaságra, nyilván minden ilyen bevételi forrást örömmel fognak üdvözölni csaknem mindenütt, ahol a kannabisz-reformot eddig halogatták.

Fordította: Bálint Irén

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Franciaország “A Covid-19 válság után gyorsan legalizálnunk kell a kannabiszt!”

Forrás:
https://internationalcbc.com/could-cannabis-reform-be-part-of-the-post-covid-green-new-deal/