Sri Lanka exportálja az első ültetvényből származó kannabiszt

Srí Lanka elindítja az első hivatalos kannabiszültetvényét a tradicionális gyógyszerpiac ellátására és az Egyesült Államokba történő exporthoz, állítja az egészségügyi miniszter. Rajitha Senaratne szerint a 100 hektáros (40 hektár) kannabisz farm, amely évente több mint 25 tonnát termel, és katonai védelem alatt állna, rendszeres minőségi ellátást biztosítana.

“Sok ayurvédikus orvos panaszkodott, hogy nem kapnak jó minőségű kannabiszt az készítményeikhez” – mondta Senaratne a riportereknek. “A jó kannabisz kulcsfontosságú összetevő a tradicionális gyógyszerek elkészítésében.” A tradicionális gyógynövény-piac jelenleg az olyan illegálisan termesztett vagy csempészett növényektől függ, amiket a bíróságok foglaltak le és adnak ki. “Mire a helybeli orvosaink megkapják ezt a kannabiszt, körülbelül négy-öt éves, és elvesztette hatékonyságát” – mondta Senaratne.

Azt mondta, hogy a kormány várhatóan exportálni fogja a többletet az Ingiriya farmról, Colombo-tól 60 kilométerre délkeletre. “Azt mondják, nagy az igény az Egyesült Államokban és számos más országban. A kannabiszt a gyógyszeripar használja nyugtatók és fájdalomcsillapítók gyártásában.”

A kannabisz birtoklása és használata illegális Sri Lanka-ban.

Forrás:
http://indianexpress.com/article/world/sri-lanka-to-export-cannabis-from-first-plantation-4841889/