A kender egyenrangú a fával az üvegházhatású gázok megkötésében és tárolásában

A kender ugyanolyan hatékonyan képes tárolni a szén-dioxidot, mint a fa az építőipar nyersanyagaiban, ezzel meggfelel a szén-dioxid-kredit EU-tanúsítványi kritériumainak – derül ki egy új németországi jelentésből.

Ez a cikk (https://hemptoday.net/hemp-on-par-with-wood-in-ability-to-capture-and-store-greenhouse-gas/) eredetileg a HempToday oldalán jelent meg.

A jelentés megállapította, hogy a kender termesztésén keresztül történő széneltávolítás a gyorsan növő lucfenyők, Douglas fenyők és nyírfákéhoz hasonló tartományban van – mind bruttó, mind nettó alapon.

A jelentést a meglévő tudományos irodalom alapján a nova-Institute, a hurthi székhelyű kutatószervezet állította össze.

A hozam számít

„A kender esetében az építő- és szigetelőiparban potenciálisan felhasználható nyersanyagokban tárolt szén mennyisége 9,5 és 11,4 t CO2eq/ha (bruttó) között van, a fő érzékenység a hektáronkénti szárhozam,” jegyzi meg a jelentés.

„A magasabb szárhozam több hektáronként tárolt szenet eredményez, míg az ellenkezője igaz alacsonyabb terméshozam esetén.”

A bruttó érték a kender által a szántóföldön felfogott összes szén-dioxid mennyiségére vonatkozik. A kenderre vonatkozó nettó adatok levonják az vetésből, a betakarításból, a dekortikálásból, valamint a forgács és a rostok szállításából származó üvegházhatású gázokat, míg a fa esetében figyelembe veszik a kéregtelenítésből és a következő feldolgozó létesítménybe történő szállításból származó kibocsátásokat.

A lap szerint a nettó széneltávolítási arány 5,5-11 tonna/hektár között mozog mind a kender, mind a fa esetében.

A kender kivonhatja a mérgező örök vegyi anyagokat a talajból

Érdekes lehetőség

A jelentés szerint az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) tisztában van a kender potenciális környezeti előnyeivel, amely „érdekes lehetőség” az EU által javasolt szén-dioxid-eltávolítási tanúsítvány keretein belül.

Ez a keret elismeri a természetalapú megoldásokból – például az erdők, a talajok helyreállításából és az innovatív gazdálkodási gyakorlatokból – származó szén-dioxid-előnyöket; hosszú élettartamú termékek és anyagok; és olyan technológiák, mint a bioenergia szén-dioxid-leválasztással és -tárolással, vagy a közvetlen levegőben történő szén-dioxid-leválasztás és -tárolás.

„Az EU szén-dioxid-eltávolítási tanúsítási keretrendszerének célja a szén-dioxid-eltávolítási tevékenység fokozása és a ‘zöldmosás‘ elleni küzdelem azáltal, hogy lehetőséget ad a vállalkozásoknak, hogy bemutassák tevékenységüket ezen a területen” – áll a nova-Institute jelentésében.

„A javaslat önkéntes, az egész EU-ra kiterjedő keretet határoz meg az Európában keletkező szén-dioxid-eltávolítás tanúsítására. Kritériumokat határoz meg a jó minőségű szén-eltávolítás meghatározásához, valamint az ilyen eltávolítások ellenőrzésének, jelentésének és hitelességének ellenőrzésének folyamatát. A tanúsítvány megszerzéséhez a szén-dioxid-leválasztást helyesen kell számszerűsíteni, további éghajlati előnyöket kell biztosítani, törekedni kell a szén hosszú távú tárolására, meg kell akadályozni a szénszivárgást, és hozzá kell járulni a fenntarthatósághoz.”

EU-s terv és célok

Az EU körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési terve az épületek szénlábnyomának csökkentését célozza olyan „körkörös felújítási” kezdeményezésekkel, amelyek elősegítik a zöld infrastruktúrát és a szén-dioxid tárolására képes szerves építőanyagok használatát.

Az Eurostat adatai szerint az európai államok összesen 939 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátottak ki 2022 negyedik negyedévében, ami 4%-os csökkenést jelent 2021 negyedik negyedévéhez képest, amikor 978 millió tonna került kibocsátásra. Az építőipar a becslések szerint a tagállamok CO2-kibocsátásának 5-12%-át teszi ki.

Az EU célja, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kenderrost minden szempontból jobb, mint a farost

Forrás:
https://hemptoday.net/hemp-on-par-with-wood-in-ability-to-capture-and-store-greenhouse-gas/