Tanulmány a kender alapú műanyag előnyeiről

Indiai és sri lankai kutatók egy összefoglaló áttekintés tettek közzé a World Journal of Advanced Research and Reviews folyóiratban a kender növényből készült természetes alapú műanyagok tulajdonságairól és felhasználhatóságáról.

A felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a 100%-ban biológiailag lebomló kender alapú műanyag jobb alternatíva lehet a szintetikus műanyaggal szemben.

Az áttekintő tanulmány frissíti a kenderrost használatának előnyeit a kender alapú műanyag előállításához.

A hagyományos, fosszilis tüzelőanyag-alapú műanyaggyártás hatalmas mennyiségű üvegházhatást okozó gázt bocsát ki, és a termékek lebomlása több száz évig is eltarthat. A műanyagokat hagyományosan kőolajalapú vegyületekből készítik, amelyek mérgező gázokat bocsátanak ki a légkörbe. A kőolajalapú műanyagok és melléktermékei pusztító hatással vannak a földre, a vízre és a vadon élő állatokra.

A biológiailag lebomló műanyagokat a hagyományos műanyagokhoz hasonlóan petrolkémiai anyagokkal állítják elő, kivéve, hogy a gyártás során bizonyos adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a gyors lebomlást. A kender műanyag cellulózból készül, amely a kender szárából származik. A kenderben magas a cellulóztartalom, ami a műanyaggyártáshoz szükséges.

A kapott anyag biológiailag teljesen lebomlik és újrahasznosítható. Ezt követően különféle termékekké lehet feldolgozni, beleértve a csomagolást, a fogyasztási cikkeket, az autóalkatrészeket és a hagyományosabb műanyagokat.

Egy hazai cég kifejlesztett egy új generációs, biológiailag lebomló alapanyagot, egy speciális granulátumot, ami kukoricakeményítőből nyert politejsav (PLA) és kenderrost keverékéből jött létre. A Vilhemp termékei kiválthatják az egyszer használatos műanyag evőeszközöket.

A 100%-ban biológiailag lebomló kender műanyag jobb alternatívája lehet a szintetikus műanyagnak.

A kender műanyag emellett könnyű, lenyűgözően magas a sűrűség/tömeg aránya, emiatt a kender műanyag potenciálisan előnyös anyag az autó- és repülőgépiparban a könnyű alkatrészek gyártásához.

Ezzel a kender alapú műanyag segíthet minimalizálni az üvegházhatást.

A kender alapú műanyag kiváló hő-, UV- és méretstabilitást biztosít, míg bizonyos típusú kender műanyagok tűzállóak is.

Sokoldalúságának köszönhetően a kender bárhol, bármilyen célra felhasználható, helyettesítve a hagyományos műanyagokat, sőt, a kender műanyag körülbelül 2,5-szer erősebb, mint a polipropilén műanyag.

A kender műanyagot kizárólag kendernövényből kivont cellulóz felhasználásával állítják elő, ezért nem okoz toxicitást a gyártás során.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kenderalapú műanyagból készült termékek megjelennek a fogyasztói piacon

Kutatás:
https://www.researchgate.net/publication/374898243_Industrial_Cannabis_sativa_Hemp_Plastic-Updates