A kannabisz növényben található sztilbének gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak lehetnek

Pharmaceutics

Eddig 14 sztilbént azonosítottak a kannabiszban, melyek különböző mértékű terápiás előnyöket mutatnak, kezdve a gyulladáscsökkentő, vírus- és rákellenes hatásoktól az antioxidáns hatásokig.

A Cannabis sativa rekreációs és terápiás célokra használt növény; azonban a növényben található sok másodlagos metabolitot még nem vizsgáltak meg alaposan. A sztilbének bizonyítottan gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek egy osztálya, és megtalálhatók a kannabiszban.

Számos, a kannabiszban megtalálható sztilbén terápiás hatásait vizsgálták. Eddig tizennégy sztilbént azonosítottak a Cannabis sativában, bár a növényben azonosított vegyületek száma egyre növekszik, idővel valószínűleg még többről készül leírás.

A tizennégy sztilbén terápiás potenciálját illetően különböző fokú kutatások folytak, egyes vegyületek, például a dihidrorezveratrol és a gigantol, más növényi forrásokban való jelenlétük miatt nagyon jól jellemezhetők, míg másokat nemrég fedeztek fel. Ezek a vegyületek ígéretesek terápiás szerekként, amelyeket további kutatások és fejlesztések révén különféle betegségek kezelésére új gyógyszerekké lehet fejleszteni.

A sztilbének in silico modellezése segítséget nyújt a vegyületek farmakokinetikai, farmakodinamikai és terápiás potenciáljával kapcsolatos jövőbeli kutatásokhoz. További kutatásokat kell végezni a Cannabis sativában felfedezendő, gyengén jellemezhető sztilbének és még nem jellemzett vegyületek tekintetében, hogy teljes mértékben megértsük e polifenolok terápiás potenciálját.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kutatók felfedezése szerint egy őshonos növény Brazíliában CBD-t tartalmaz

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10386382/