A kutatások azt mutatják, hogy a kenderből származó kannabinoidokból természetes peszticidek készíthetők

Horticulture Research

A Cornell Egyetemen végzett kutatás szerint a kannabinoidok a természetes peszticidek alapjai lehetnek.

Larry Smart növénynemesítő, a Cornell AgriTech Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola (CALS) Integratív Növénytudományi Iskolájának professzora vezetésével végzett kísérletek szerint, amikor a kenderlevélben magasabb a kannabinoidkoncentráció, arányosan kevesebb kárt okoznak a rágó kártevők.

A tanulmány megnyitja a lehetőséget olyan peszticidek kifejlesztésére, amelyek csak nem ehető növényeken használhatók. Ez a korlátozás a vegyületek farmakológiai tulajdonságaira vezethető vissza, ideértve a CBDA, a THCA és a CBGA prekurzorukat. Ezeket a vegyületeket természetes módon a kendernövények állítják elő, és hevítéskor általánosabban ismert CBD-vé, THC-vé és CBG-vé alakulnak.

„Védekező vegyületek”

Az elmúlt évtizedekben, amióta a tudósok először azonosították a kannabinoidokat, a kutatások gyógyászati és rekreációs hatásaikra összpontosítottak, de nem volt teljesen világos, hogy a növény miért termel kannabinoidokat. A kutatók azt feltételezték, hogy a kannabinoidok megvédhetik a növényeket az ultraibolya sugárzás hatásaitól, a kórokozóktól és a növényevőktől.

„Feltételezik, hogy védekező vegyületek, mivel elsősorban a nőivarú virágokban halmozódnak fel, hogy megvédjék a magokat, ami meglehetősen gyakori a növényeknél” – mondta Smart, aki a tanulmány vezető szerzője, amely a Horticulture Research folyóiratban jelent meg.

„De senki sem állított össze átfogó kísérleti eredményeket, amelyek közvetlen összefüggést mutatnának ki ezeknek a kannabinoidoknak a felhalmozódása és rovarokra gyakorolt káros hatásai között” – mondta Smart.

„A tanulmány betekintést nyújt a kannabinoidok természetes rendszerekben való működésébe, és segíthet új, THC-kompatibilis kenderfajták kifejlesztésében, amelyek fenntartják ezt a természetes beépített védekezőképességet a növényevők ellen” – mondta George Stack, a Smart laboratóriumának posztdoktori kutatója és a kutatás első szerzője.

A kender kivonat védi a méheket a növényvédőszerek által okozott mérgezéstől

Rovarok elleni küzdelem

A Cornell kender nemesítési program 2017-ben indult a kereskedelemben kapható különféle kenderfajták értékelésével, hogy kiderüljön, melyik a legmegfelelőbb a helyi klímához, talajhoz és környezethez, így javaslatokat lehetett tenni a gazdáknak. Smart, Stack és munkatársai észrevették, hogy az ukrajnai nemesítési programból származó fajták mind nagyon érzékenyek a japán bogarakra, mivel nem termelnek kannabinoidokat. Más fajták nem voltak ilyen fogékonyak.

„Kannabinoidok hiányában súlyos rovarkárokat láttunk, kannabinoidok jelenlétében pedig sokkal kevesebb kárt” – mondta Smart.

A laboratóriumban végzett kontrollált takarmányozási vizsgálatok során a kutatók izolálták a CBDA-t és a CBGA-t, és a kivonatokat mesterséges rovartápra festették különböző koncentrációkban. A cikk szerint a lárvák kevésbé nőttek, és alacsonyabb volt a túlélési arányuk, ahogy a kannabinoidkoncentráció nőtt.

A Cornell-program a szövetségi korlátozások miatt nem működhet magas THCA (a kannabiszban található bódító vegyület) növényekkel, ezért a THCA-t mint peszticidet nem tesztelték ebben a kutatásban, mondta Smart.

„Izgalmas” kutatási terület

„A kannabinoidok peszticidként való lehetséges felhasználása izgalmas terület a jövőbeli kutatások számára, de minden bizonnyal szabályozási akadályok lesznek a vegyületek farmakológiai aktivitása miatt, és további vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kannabinoidok milyen kártevők ellen lesznek hatékonyak” – mondta Stack.

A jövőbeni munka azt fogja vizsgálni, hogy a nedvszívó rovarokat, például a levéltetveket is gátolják-e a kannabinoidok. A kutatók azt is vizsgálják, hogy más, kannabinoidokat termelő növénynemzetségekhez tartozó fajok, például a dél-afrikai gyapjas ernyőnövények is profitálhatnak-e rovarölő tulajdonságaikból. Ha igen, akkor a konvergens evolúció egy példájára mutatna rá, amelyben ugyanaz az alkalmazkodás egymástól függetlenül, különböző fajokban, különböző időpontokban és helyeken alakult ki.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Endokannabinoidok és a hormonrendszert károsító vegyszerek

Kutatás:
https://academic.oup.com/hr/article/10/11/uhad207/7311041