Egy coloradoi cég famentes kender papírt gyárt

Ez az első alkalom, hogy kenderből készült papírt állítanak elő Coloradoban, a magtól a lapig. A lovelandi Tree Free Hemp már 2013 óta készít papírt kenderből, de idáig más országokból szerezte be az alapanyagot. Most az egész folyamat a helyben történik.

„Coloradoban termesztik, Coloradoban dolgozzák fel, Coloradoban gyártják, Coloradoban nyomtatják. Ez valóban házai,” mondja Morris Beegle egykori koncertszervező, aki most kizárólag a kender népszerűsítésével foglalkozik a Colorado Hemp Companyval, amit 2012-ben alapított. 

Beegle a kender növény által kínált összes lehetőséget hasznosítani akarja, mivel szerinte ez „a legteljesebb és leghasznosabb növény az emberiség számára.” A széles körű felhasználásba beletartozik a papírgyártás, azért hozta létre a Tree Free Hemp-et és addig fejlesztette, amíg kidolgozta a helyi előállításához szükséges folyamatot.

A növényeket kender gazdák termesztik Sterlingben, majd Fort Luptonban dolgozzák fel. A folyamatban a szárakat átvezetik egy ellenáramú reaktoron, amely elválasztja a cellulózt, a lignineket és a cukrokat. Minden részét különböző célokra használják: a rostot újrahasznosított anyagokkal keverik és papírt készítenek belőle.

Eleinte, magyarázza Beegle, a Tree Free Hemp egy pár adag kézzel merített lapot készített, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a formula, amit csapata dolgozott ki működik. Miután megvolt a formula elkezdték a termelést, nagyjából 2000 lapot készítettek, amik körülbelül fél méter hosszúak és 35 centi szélesek, és darabolhatók.

„Mind kézzel készültek,” mondja Beegle. „Speciális célokra készületek [mint az akvarellek]. Csinálunk egyedi, kézzel számozott plakátokat koncertekre.”

De a kender önmagában megérdemli a főszerepet. Fontos, hogy kiemeljük az úttörő cégeket és az ötletgazdákat a kender üzletben, Beegle azt mondja: „Meg kell adnunk nekik azt a platformot, ahol megmutathatják az alkotásaikat, és meg kell próbálnunk beindítani ezt az iparágat.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kender az új tölgy: Megépül az első amerikai kender „fa” gyár

Forrás:
http://www.westword.com/marijuana/a-first-for-colorado-tree-free-hemp-is-producing-paper-from-seed-to-sheet-8683089
https://www.thekindland.com/culture/colorado-company-is-making-tree-free-hemp-paper-from-seed-2518