Növekszik a nyomás Szlovéniában az orvosi kannabisz elfogadásának érdekében

Egy ideje növekszik a nyomás az orvosi kannabisz legalizálására egy kicsi közép-európai országban Szlovéniában. Úgy tűnik, hogy 2017. lesz a változás éve.

Az ország az Alpok lábánál fekszik, Ausztriától délre csodálatos hegyek, tiszta tavak és dühöngő folyók között és az elmúlt öt-hat évben gyorsan növekszik az orvosi kannabisz közösség. Míg a kannabisz továbbra is illegális az országban, a betegek száma, akik kannabiszt használnak a betegségek kezelésére, az egekbe szökött. Sok szlovén, most követve a kanadai Rick Simpson receptjét erős kivonatokat fogyaszt. Közben az anekdoták, a történetek az önmagukat gyógyászati kannabisszal sikeresen kezelt betegekről eljutottak a szlovén doktorokhoz és tudósokhoz. Ez, kombinálva egyre több tudományos bizonyítékkal a világ minden tájáról, eredményezte, hogy az országban a jelenlegi tiltó politika tarthatatlan hosszú távon. 

December 22-én a szlovén országos lap a Delo tájékoztatta az olvasókat arról, hogy a különböző kormányzati és nem-kormányzati szervezetek felkérik az Egészségügyi Minisztériumot, hogy tisztázza a kannabiszra vonatkozó álláspontját és a védje az orvosi felhasználást. A reformra nehezedő nyomás egészen a felnőtt felhasználás legalizációjáig terjedt, bár annak a kérdésnek kisebb a nyilvános támogatása.

“Az igazságügy miniszter azt mondta, hogy túl sok bírósági ügy van, birtoklásért és kábítószer kereskedelmért (a legtöbb kannabiszt illetően) és túl sok az eltérő bírói döntés különböző normákkal, amely csak azt bizonyítja, hogy a politika és a jog nem világos.” Dean Herenda, aki 17 éven keresztül dolgozott a szlovén kormányban – mondja.

Több tízezer (illegális) beteg 

A Szlovén Egészségügyi Minisztérium adatai szerint, mintegy 160 beteg beiratkozott egy korlátozott programra, amely lehetővé teszi a szintetikus THC fogyasztását – Marinol márkanéven, ami egy bejegyzett gyógyszerészeti készítmény – egy maréknyi betegség kezelésére.

„Ellentétben azzal a mintegy 30.000 szlovénnal, aki illegálisan kezeli magát kannabisszal napjainkban- mondta Herenda- “ami hatalmas szám egy 2 milliós országban.” 

Az 57 éves Herenda, aki jelenleg az Infrastrukturális Minisztérium titkára, kannabisz aktivista lett, miután először hallott a gyógyászati kivonatok terápiás hatásairól 2011-ben.  Éppen akkor találkozott Simpsonnal, valamint a legaktívabb szlovén pártfogójával Božidar Radišičel.

2015 fordulópont volt Herenda számára, miután végig kellett néznie, ahogyan az ország egészségügyi rendszere hagyja szeretteit meghalni. 3 hónap leforgása alatt elveszítette anyját, apját és társát különböző betegségekben. “A kannabisz kivonat segített mindegyiküknek, de sajnos már túl késő volt ahhoz, hogy megmentse az életüket”- mondta.
Mivel ez illegális, a betegek orvosi felügyelet nélkül kénytelenek alávetni magukat a kezelésnek.

“2015. novemberében, megalapítottuk a Kábítószer és Kábítószer Használat Civil Szervezetét aminek az elnöke én vagyok”- mondta Herenda.

“Célunk az, hogy változzanak az embertelen törvények érintve az termesztést, birtoklást és használatát Szlovéniában.” Az egyesület szemináriumokat tart oktatási céllal orvosoknak, jogászoknak, politikusoknak és az átlagembereknek.

Egy másik fontos lépés az orvosi legalizáció felé tavaly októberben történt, amikor az Orvosi Kamara vitát indított a kannabinoid gyógyszerekről a szlovén Egészségügyi Minisztérium bizottsága felé. Herenda és Radišič jelen voltak az ülésen és megpróbálták segíteni, meggyőzni a bizottság mind a 11 tagját, hogy a megszavazzák a kannabisz növény eltávolítását az I.-es besorolású szerek közül és a THC átsorolni II.-es katerógiából III.-asba. A csoport azt is megszavazta, hogy kezdjenek kidolgozni egy jogi keretet, arra vonatkozóan, hogy engedélyezve legyen a termesztés, a forgalmazás, es felírható legyen vényre a kannabisz virág, olaj és tinktúra, és ennek a költségeit az egészségügyi biztosító fizesse.

Az Egészségügyi Minisztérium a tervek szerint javaslatot tesz a kannabisz szabályozására vonatkozóan a kormány által január végén.

Forrás:
https://www.leafly.com/news/politics/pressure-mounts-slovenia-embrace-medical-cannabis